Voor elk wat wils!
3,5 sterren voor De keuze van Katia van Janine D’Augusta-Merema . Het tweede deel van de ‘Weg van Italië’-serie nodigt uit om er helemaal in te duiken; de kerstsfeer op de cover en de flaptekst maken me erg nieuwsgierig.
Katia keert na vijf jaar studeren terug naar haar ouderlijk huis in Salerno, vastberaden om een goede baan te vinden. Maar dat blijkt lastiger dan gedacht: haar eerste werkervaring loopt vrij abrupt af, en ook haar ex duikt weer op in haar leven. Zal dit wel werken?
De schrijfstijl van Janine D’Augusta-Merema is vlot en toegankelijk. De sfeerbeschrijvingen brengen het Italiaanse leven goed over. Katia, het hoofdpersonage, wordt realistisch neergezet met een mix van positieve én minder charmante eigenschappen, waarbij ik me een beetje stoorde aan haar egocentrisme. Dit verhaal is een echte slowburn en het bevat vrij veel herhaling die het leestempo ook nog vertraagt. Een beetje extra spanning had het verhaal misschien meer dynamiek kunnen geven.
Katia is een ambitieuze 26-jarige die zoekt naar richting in haar leven en carrière. Ze twijfelt over de liefde, de juiste woonlocatie, en botst regelmatig met haar vader. Gelukkig heeft ze fijne vriendinnen, waarvan één door een moeilijkere tijd gaat. In het verhaal maakt Katia een mooie ontwikkeling door en vindt ze langzaam de antwoorden waar ze naar op zoek is. Deel 1 hoef je niet per se te lezen om dit boek te begrijpen, al komt Naomi uit dat deel wel op een fijne manier terug. En het leukste? Er komt nog een derde deel aan!
Dit boek kan herkenning oproepen bij m.n. jongvolwassenen: het bezig zijn met persoonlijke groei, carrière en het verkennen van je identiteit en relaties. Daarnaast gaat het over thuis zijn, vriendschap, liefde en ambities, met het prachtige Italië als decor. Er is veel aandacht voor heerlijke Italiaanse koekjes en gebakjes, en een vleugje kerstsfeer geeft het verhaal extra charme.
Een aanrader voor liefhebbers van slowburn en second chance romance, Italië-fans en iedereen die van feelgoodseries houdt – voor elk wat wils!