Het licht in de bomen

Marte 24 december 2024
Recensie: Patricia Koelle - Het licht in de bomen

Dankzij haar oma verlaat Nele de stad en reist ze naar de Oostzeekust om een boom te planten ter nagedachtenis aan een oude geliefde van haar oma. Deze daad leidt tot de ontdekking van een familiegeheim dat Nele probeert te ontrafelen. Het bos en de bomen spelen altijd al een belangrijke rol in haar leven, maar door deze ervaring leert ze op een andere manier naar de natuur te kijken. Dit verandert haar langzaam maar zeker, mede dankzij de invloed van oud-boswachter Hella en de aantrekkelijke Timon.

De schrijfstijl wisselt tussen korte krachtige zinnen en langere, meer complexe zinnen vol poëtische beschrijvingen. Hierdoor wordt een levendig en gedetailleerd beeld geschetst van de hoofdpersonages en de omgeving. De afwisseling tussen personages en tijdslijnen maakt het verhaal dynamisch en boeiend.

Het speelt zich af aan de Duitse kust, met de natuur – vooral bomen – in een hoofdrol. Door haar nieuwe omgeving, de natuurervaringen en de mensen die ze ontmoet, ondergaat de creatieve, melancholische Nele een mooie persoonlijke ontwikkeling. Ze groeit en voelt zich steeds vrijer. Ook het oudere personage Hella speelt een belangrijke rol; zij heeft nog iets uit haar verleden af te ronden. Het verhaal draait om Nele’s zoektocht naar zichzelf, maar ook om het onderzoeken van het verleden en het creëren van je eigen geluk.

Het boek benadrukt een diepe verbondenheid met de natuur, in het moment. Bomen staan symbool voor o.a. heling, kracht, rust, geduld en hoop. Vooral het idee van een boom planten als herinnering aan een geliefde vind ik persoonlijk prachtig:
"Als een wezen van kracht en steun voor hen die leven, en een liefdevolle herinnering voor hen die er niet meer zijn."

Deze mindful romance sla je met een goed gevoel dicht. Voor mij persoonlijk waren sommige stukken met spirituele ervaringen wat teveel, maar dat maakte het ook een boek om even weg te leggen en later met plezier weer op te pakken. Een aanrader voor iedereen die verbinding voelt met de natuur of hier open voor staat.

Meer recensies van Marte

Het waargebeurde oorlogsverhaal van een Joodse kleermakersfamilie. Een nieuw spraakmakend boek van Frank Krake. Schrijf je nu in voor de Hebban Leesclub.