David Nicholls - One day
Emma en Dexter hebben een romantische klik op hun afstudeerfeest in 1988. Daarna worden ze vrienden, en elk jaar op 15 juli volg je hun levens. Hun werk, woonomgeving, relaties en band komen voorbij. Met afgesproken omgangsregels en diepte en hoogtepunten blijft hun vriendschap bestaan terwijl ze opgroeien en ouder worden. Wat zal het leven hen brengen? Het verhaal loopt door tot 2006.
Met ruim 400 pagina’s en lange hoofdstukken was het soms een uitdaging om niet door te blijven lezen. Na een paar hoofdstukken raakte ik echt betrokken bij de realistische personages met hun specifieke karakters en fouten. Emma vond ik geweldig, terwijl ik bij Dexter soms mijn bedenkingen had. Hij is een zelfbewuste pretty boy, alles lijkt hem makkelijk af te gaan, maar toch blijkt hij ook erg kwetsbaar. Emma is grappig, slim en een goede vriendin en heeft tijd nodig om de juiste carrière te vinden.
De opzet van ‘One day’ waarbij je van jaar tot jaar in twee levens wordt meegenomen, vond ik heel knap gedaan. Niet alles wordt uitgespeld, wat ruimte laat voor je eigen interpretatie. Het boek, dat voor het eerst uitkwam in 2010, heeft zelfs een Netflix-serie. Het verhaal gaat over een bijzondere klik, vriendschap, liefde, persoonlijke groei, keuzes, ambities en dromen, kinderen, verschil in afkomst en alcohol. Absoluut een veelzijdig verhaal.
David Nicholls heeft een fijne schrijfstijl met vrij lange zinnen, grappig en meeslepend. Vooral de droge conversaties tussen Emma en Dexter waren een genot om te lezen. Het boek is boeiend, realistisch en ontroerend –een aanrader!