Van een voetstuk
Ik ben een Zappa fan, luister zijn muziek vaak en vind hem een geweldige gast met zijn uitgesproken meningen. Maar als je Moon Unit's boek leest... blijkt Frank een egoïst die nauwelijks aandacht aan zijn kinderen schonk, zijn vrouw openlijk bedroog, alles neukte wat los en vast zat en slechts met zijn eigen genot en zijn muziek bezig was. Tsja, van iemand als Frank Zappa verwacht je toch iets anders. De liefde van Moon Unit voor haar vader lijkt er niet onder te lijden te hebben. Waar Frank uitblinkt door afwezigheid en voornamelijk ofwel achter zijn gitaar dan wel achter zijn pik aanloopt is het met (zijn vrouw, Moon Unit's moeder dus) Gail een ander verhaal. Die is er wel altijd, maar als je Moon Unit mag geloven is dat een vreselijke heks, zweverig, neurotisch, chagrijnig, ruziezoekend, Moon Unit doorlopend afzeikend en zelfs na haar dood nog manipulerend. Bizar echtpaar vormend met Frank, die haar dus aan de lopende band besodemieterd met andere vrouwen en daar ook geen geheim van maakt.
Moon is en blijft een warme persoonlijkheid die altijd voor iedereen klaar staat, ook voor haar moeder in de tijd dat die in haar laatste levensfase verschoond moet worden. Wat ik mij wel afvraag is waarom de hele familie van Moon vervreemd is terwijl zij zo lief, vergevend en verzorgend is naar iedereen toe. Ga je je toch afvragen of ze het hele verhaal verteld heeft. Want het is toch wel raar dat ze haar jongere broers en zus al tijden niet of nauwelijks ziet en spreekt.
Een verhaal over een afwezige vader en een bitch van een moeder (en nog menig naarling, haar ex man bijvoorbeeld, ook een eerste klas lul) kan best een klaagzang worden die niet lang leuk is om te lezen. Maar Moon Unit maakt er een luchtig en bizar verhaal met de nodige humor geschreven. Voor Zappa fans een prima boek (al valt je held wel van zijn voetstuk) en ook voor niet Zappa fans een zeer interessant boek.
Wonderlijk is mild uitgedrukt, het levensverhaal van Moon Unit, de gedragingen van haar ouders, de afwikkeling van en de verdeling van Frank's nalatenschap, bizar! De heldenstatus van Frank is iets minder geworden, maar toch blij dat ik dit maffe boek gelezen heb.