De maan in al haar schijngestalten
De maan is het meest opvallende hemellichaam (naast de zon) en fascineert de mensheid al zolang ze naar de nachtlucht kijkt. Legenden, kunst, religies, verhalen en ambities zijn op de maan gebaseerd.
Kebe maakt de ondertitel – Van haar ontstaan tot de eerste maanlanding – zeker waar: het boek is een prima mix van mythen, wetenschap, historie en persoonlijke duiding. In korte, krachtige hoofdstukjes springt Kebe van onderwerp naar onderwerp, waardoor het steeds afwisselend en interessant blijft. Een mooie Japanse legende over de liefde van de sterren Wega en Altaïr die door de Melkweg van elkaar gescheiden worden (de rol die de maan daarin heeft), theorieën over de vorming van de maan, de vervaardiging van de eerste kaarten van haar oppervlak en zelfs complottheorieën over de maanlandingen weet Kebe toegankelijk en interessant te beschrijven. Voor het verhaal van de welbekende Koude Oorlog ruimtewedloop, uitmondend in Armstrongs historische woorden, neemt ze een serie hoofdstukken, net als voor de mechanica van eb en vloed en de invloed van zon en maan daarop, terwijl andere verhalen en theorieën maar één bladzijde toebedeeld krijgen.
De combinatie van wetenschap, verhalen en duiding werkt heel goed, niet alleen om de interesse vast te houden, maar ook om de feiten en ideeën op je in te laten werken. Terwijl je leest over de space race, zit het diagram van de zon-aarde-maan op bladzijde 70 en de informatie over het belang van wiskunde om de invloed van de maan te begrijpen nog in je achterhoofd te sudderen. Als je de maan interessant vindt en er op laagdrempelige manier en heel breed meer over wilt weten, dan is Het verhaal van de maan een aanrader.
Het boek komt voort uit de levenslange fascinatie van de auteur voor de maan. Kebe wil al astronaut worden sinds de eerste Française de ruimte in ging. Naar eigen zeggen is ze halverwege: ze is astrofysica (gepromoveerd aan de Parijse Sorbonne en de universiteit van Tokio), alleen – klein puntje – haar vliegbrevet ontbreekt nog. Naast sterrenkunde is ze ook actief in het bevorderen van diversiteit in haar vakgebied en betrokken bij een ecoproject in Mali tegen overbewerking van het land door middel van technologie. Intussen heeft ze ook nog dit erg interessante boek geschreven over haar passie voor de maan. Het verhaal van de maan is uit het Frans vertaald door Ghislaine van Drunen en dat resulteert in een zeer fijn leesbaar boek.
Reageer op deze recensie