Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Oer-Nederlandse SF in literair hesje

Martijn (Hebban Crew) 20 maart 2021 Hebban Crew
De titel is eigenlijk al de genreaanduiding en dat is verrassend: Adriaan van Dis die Klimaatfictie schrijft, interessant. Natuurlijk is het zo dat klimaatverandering hét grote thema van onze tijd is (ook al dringt dat nog niet tot iedereen door) en het is dan ook logisch dat auteurs van ‘literatuur’ (of je dat nou als genre of als kwaliteitslabel ziet) ook over de aanstaande ramp gaan schrijven. Maar als een van de bekendste auteurs van nu dat doet is dat toch een opsteker.

Onder lezers – en sterker nog bij schrijvers – van de fantastische genres wordt vaak met een grote dosis scepsis en zelfs afkeuring naar mainstream auteurs gekeken die SF of fantasy proberen te schrijven. Ik vind dat onterecht en jammer, want zo saboteert de genrewereld zijn eigen expansie. Maar dat is een andere discussie.

Van Dis gebruikt behalve zijn narratieve kwaliteiten ook typografie en vormgeving voor het vertellen van dit toekomstverhaal. Jákob Hemmelbahn is een gepensioneerde bibliothecaris, die zich met zijn (inmiddels overleden) vrouw teruggetrokken heeft op een terp in rivierenland. Het is 2031 en Nederland is een republiek geworden, onder leiding van een president die alleen in rode kapitalen geciteerd wordt en zowel trekken van een huidige rechts-extreme politicus als Big Brother uit 1984 heeft. Net als hij zich een beetje gesetteld heeft voor zijn laatste jaren in een steeds heter Nederland, komt er een verwoestende storm voorbij, die grote ravage aanricht, onder andere in het sloppendorp De Kuil in de uiterwaarde onder Jákobs terp. Via overdenkingen, getuigenissen, herinneringen en beschrijvingen schetst Van Dis een indringend beeld van de gevolgen van die ramp, het nieuwe, dictatoriale regime (die zo’n beetje ontkent en geheimhoudt dat er een ramp is) en de angst van de overlevenden. Dat laatste geeft hij onder andere weer door in Jákobs gedachten een ‘poema’ op te laten duiken die de teksten van zijn boek – KliFi, een boek in een boek dus – probeert te censureren.

Het is een uitstekend near-future SF verhaal, vol van ironie, vergelijkingen en waarschuwingen, in beeld gebracht door het moment van handeling in de gevreesde toekomstige omstandigheden te plaatsen. Dat is de kracht van SF: een ‘wat als?’ vraag uitwerken om de zorgen van nu te onderzoeken.

Natuurlijk is het geen SF met nadruk op de wetenschap/ techniek/ vernieuwingen (traditionele sciencefiction), maar wel SF in de zin van Social Fiction (veranderde maatschappij, dystopische republiek der Nederlanden) en Speculative Fiction (Nederland wordt verwoest door een orkaan en de regering ontkent dit met 1984-achtige antifactualiteiten, gehandhaafd door een in muisgrijs gestoken VaderlandseGarde).

Het fraaie gebruik van typografie, interessante terugblikken en in elkaar hakende, aanvankelijk willekeurig lijkende opmerkingen, maken het een sterk verhaal. De censuurpoema maakt een mooie opmerking in het tweede hoofdstuk over de inhoud en de titel van het verhaal dat Jákob aan het schrijven is: "Je wilt toch serieus genomen worden, of schrijf je sciencefiction?". Ondanks die opmerking (of juist dankzij) gaat Jákob door met schrijven en stapt over de denigrerend bedoelde classificatie van zijn werk heen. KliFi staat hoog in de Bestseller 60, dus Jákob wordt serieus genomen, ook al schrijft Van Dis sciencefiction.
14

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Martijn (Hebban Crew)

Gesponsord

Aan het lot kun je niet ontsnappen ... of wel?

Intermezzo is een prachtige roman over broers en geliefden, van dé literaire stem uit Ierland.

Door de late middeleeuwen letterlijk aan te raken blaast Van Loo ons verre verleden meer dan ooit nieuw leven in.

Een ode aan de Hollandse keuken en de smaak van thuis.

Meer dan 200 recepten voor de kerstdagen.

Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Het leukste cadeau voor iedereen: lol verzekerd!

Toine Heijmans neemt zijn lezers mee naar de uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis.

Een roman over iemand die floreert als onderzoeker, maar zich het comfortabelst voelt als ze zelf in de schaduw blijft

In Lijtje deelt Harmen van Straaten ontroerende, grappige en herkenbare verhalen over zijn dementerende moeder.

De schitterende beelden en poëtische teksten vertellen het verhaal van een bijzondere vriendschap, tussen het meisje en de drie dieren.

Een magisch coming-of-age-verhaal over een jongen die zijn eerste weekend zonder zijn ouders doorbrengt. . . en een leeuw die op hem komt passen.

Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Deze nieuwe fase kan er een zijn van vreugde, vervulling en verdieping.

De Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

De auteur van Het meisje in de trein is terug! Ligt de waarheid op het eiland begraven?

Kenia, 1926. De jonge Ivy staat voor grote uitdagingen. Ondertussen is Ranjana, een jonge Indiase vrouw, op de vlucht.

Een nieuwe, inclusieve geschiedenis van het vroegst bewoonde continent van de wereld.

Een prachtig overzicht van de liefdespoëzie, van de vroege middeleeuwen tot nu

Hoe kunnen we ons een weg banen door dit alles?

Drie jaar geleden overleed haar beste vriendin, en sindsdien staat Erins leven stil.

Kenia, 1910. Als de jonge Ivory meereist met haar vader op safari, wordt ze onmiddellijk verliefd op het land en de natuur