Meer dan 5,9 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

De dag waarop alles veranderde

Martin Overheul 14 april 2020

Probeer je dit voor te stellen: je speelt met je beste vriendje Budzik in de buurt van de treinrails, waar je munten, spijkers of schroeven laat pletten door passerende treinen. De ‘klonters’ die je daaraan overhoudt, koester je als waren het echte kostbaarheden. Na een opwindende maar ietwat teleurstellende middag waarop je vriendje meer geluk heeft met het laten omvormen van die voorwerpen dan jij, ga je weer naar huis. Als je daar aankomt, is je wereld voor eens en altijd veranderd en zit je midden in ‘de dag waarop alles veranderde’.

‘Hij deed de deur dicht en iedereen stopte met praten. Een man in een wit overhemd glimlachte naar hem en zie niets. Oma Tośka kwam uit de keuken gesneld. Ze had dezelfde blik als toen hij en Budzik bij het ninja spelen per ongeluk drie van haar eierdozen hadden vernield. Ze liep op Szymek toe, boog zich over hem heen en drukte met haar lange vingers op zijn schouders. “Szymek, luister”.’

Die psychologische komeetinslag is het uitgangspunt van Roest, de negende roman van de Poolse schrijver Jakub Malecki, die in 2017 in Polen verscheen en daar door lezers en kritiek unaniem omarmd werd. In die roman volgen we het leven van de dan nog zevenjarige Szymek, die, gedwongen door de omstandigheden, het grootste deel van zijn jeugd doorbrengt bij zijn oma, een ijzersterke vrouw die echter nooit helemaal los is gekomen van de oorlog. Ze heeft veel, misschien wel te veel gezien in die jaren. De roman begint niet voor niets met het beeld van treinrails – die een metafoor zijn voor verbinding en voortgang, en later in de roman opieuw een rol van betekenis zullen spelen. Tośka heeft ze voorbij zien komen, de treinen met joodse gedeporteerden, ze heeft de rook uit de schoorstenen zien komen, de geur van lijkenverbranding geroken. De beelden en de geur zijn nooit verdwenen.

Leven en lot van Szymek en Tośka zijn vanaf de dood van zijn ouders onlosmakelijk met elkaar verbonden. Het leven gaat voort, want dat is wat het leven doet, ook na een catastrofe die je wereld binnenstebuiten draait en ondersteboven zet. Je wordt verliefd, trouwt, krijgt kinderen. Nieuwe liefdes verdwijnen, oude liefdes keren terug – dat laatste overkomt Tośka in een van de ontroerendste gedeeltes van het boek. Wat de voortschrijdende tijd evenwel niét doet, is pijn verzachten. Het gemis gaat niet over. Wat weg is, is definitief weg. Al blijft er altijd iets van aan je ziel plakken, zoals er sporen van roest op je handen achterblijven als je oud ijzer hebt vastgepakt.

Ondanks of misschien juist door dat verlies, dat schrijnende gemis, doen Szymek en Tośka hun uiterste best om elkaar te begrijpen, oordelen ze niet en veroordelen ze al evenmin. Ze zijn ervan overtuigd dat uiteindelijk alles goed komt, zonder daarbij te vervallen in naïviteit of vluchtgedrag. Ze komen tot het besef dat veel van wat er in het leven wordt aangereikt aan het eind van dat leven weer wordt afgegeven, doorgegeven aan andere generaties. Dat er naast een dag waarop alles verandert ook weer een dag is waarop alles aanvangt. Wat best een geruststellende gedachte is.

Roest is geraffineerd opgebouwd, elk hoofdstuk is behalve een sprong in de tijd ook een verandering in perspectief. Tijd is geen constante, maar is voortdurend in beweging. Dat geldt evengoed voor het perspectief waarin de lezer zich geplaatst ziet. Ondanks de duidelijke opdeling in hoofdstukken, volgen heden en verleden niet op elkaar, maar lopen ze dooreen en vullen elkaar aan tot een imponerend geheel: een met zorg, vakmanschap en mededogen geschilderd tableau van twee beschadigde levens. En nu we het toch over schilderen hebben, Malecki is niet alleen in staat sterke beelden op te roepen, hij beschikt over een rijkgeschakeerd taalpalet dat werkelijk uitstekend vertaald werd door Karol Lesman. Die taal geeft het boek de schittering van treinrails in de volle zon.

15

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Martin Overheul

Gesponsord

Een indringend verhaal op het scherp van de snede, vanuit de belevingswereld van de strafrechtadvocate die als slachtoffer moet strijden voor een eerlijke behandeling onder het recht waar ze altijd in heeft geloofd.

Hetzelfde boek lezen brengt mensen samen: je hebt direct iets om over te praten! Daarom lezen we in november met heel Nederland 'Joe Speedboot' van Tommy Wieringa. Je haalt het boek gratis op bij je bibliotheek.

'Bevreemdend, mysterieus en ongelofelijk. Esther Gerritsen maakt het onbereikbare perspectief herkenbaar.' – Jury Boekenbon Literatuurprijs 2024 over Gebied 19

Nieuwe, prachtige roman van dé literaire stem uit Ierland, Sally Rooney.

Dog Man is terug met een spannend nieuw avontuur! Een stinkdier zorgt voor een groot drama: Dog Man ruikt verschrikkelijk

Een radicaal eerlijk en aangrijpend onderzoek van een dochter die niet alleen de moeizame relatie met haar moeder probeert te begrijpen, maar ook de verstoorde relatie tot haar eigen lichaam.

Speurend naar eeuwenoude ruïnes en kastelen, objecten en kunstwerken, reisroutes en slagvelden slalomt Bart Van Loo door de Lage Landen.

Een nieuwe Baantjer is altijd een goed cadeau! Op een voorjaarsochtend wordt het lichaam van Ron Doomerik aangetroffen in zijn appartement aan de Amsterdamse Houtkade. Er steekt een mes in zijn rug. 

Een magische reis naar Fantasia is een nieuwe versie van het avontuur Lang Leve Fantasia van Geronimo Stilton met extra veel avontuur en veel meer illustraties. Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Een betoverend cadeauboek, met linnen omslag, poëtisch vertaald door Imme Dros.

De manga over een avontuurlijke eenhoorn voor 9+. Unico's liefde heeft Venus en haar handlanger Byron wakker gemaakt, die hen allebei willen vernietigen!

De uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis. Een schitterend halfland van angst en hoop, ingeklemd tussen hoge dijken, waar alles permanent verandert en niets is wat het lijkt.

Meester Jesper gaat op schoolkamp met de kinderen uit groep 8. De directeur, mevrouw Azijnvijver, heeft één strenge eis: geen telefoons mee op kamp.

Meester Mark verzamelde de allerleukte taalfoutjes en kinderlogica over feesten en feestjes: van verjaardag tot kerst, en van sint tot de geboorte van een baby.

Op zoek naar avontuur en de waarheid over haar moeder, wordt Cato meegesleurd op een gevaarlijke reis door tijd en herinneringen - Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

Een zeer vooraanstaand forensisch antropoloog claimt dat in het kunstwerk gebruik is gemaakt van een menselijk bot.

Diep verscholen in de Appalachen ligt de McAlpine Lodge, waar Will en Sara hun huwelijksreis doorbrengen. Het resort is een afgelegen paradijs op aarde, behalve dan dat iedereen er liegt.

Het langverwachte vervolg op Koninkrijk. Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Vergeet wat je weet over het continent Afrika. Zeinab Badawi duikt in het verleden van haar geboortecontinent, de geboorteplek van de mensheid.

Waar we onze kinderen in de fysieke wereld steeds meer overbeschermen, laten we hen in de digitale wereld vogelvrij – met desastreuze gevolgen voor hun mentale welzijn.

In dit derde deel van 'De memoires van Abel Sikkink' zien we Parijs en het grillige Europa van de tweede helft van de negentiende eeuw.

De ineenstorting van welvaartsstaten, supercyclonen, megadroogtes, extreemrechts extremisme, ongebreidelde virussen, energietekorten, cyberaanvallen: de mensheid beweegt zich richting een tijdperk van permanente crisis.

Dit boek wijst de weg naar een energieker leven. Je wakkert het vuur in je leven weer aan!