Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

De eerste grootschalige internationale samenwerking in de wetenschap

Martin Pruimers 26 oktober 2023
Wij kennen Andrea Wulf van “De uitvinder van de natuur” en “Rebelse genieën”. Nu is er een herdruk verschenen van “Venus achterna”, waarvan de eerste druk verscheen in 2012, vlak voor de eerste overgang van Venus in deze eeuw. Wie deze en die van 2004 heeft gemist, zal moeten wachten tot 2117.
Juist door de zeldzaamheid van een dergelijke overgang, eens in de 102 à 110 jaar in telkens paren van twee, gescheiden door acht jaar, was de wereld van de sterrenkunde in de hoogste staat van paraatheid voor de overgangen van 1761 en 1769. Men ging ervan uit dat door correcte metingen op ver uiteen liggende plaatsen op Aarde, de afstand van de aarde tot de zon nauwkeuriger kon worden berekend dan tot dan bekend was. Als “bijvangst” zou wellicht ook de grootte van het dan bekende zonnestelsel worden berekend. Verder ging hun ambitie niet, al suggereert de ondertitel op de omslag dit wel.
De eerste oproep om dit project uit te voeren, werd in 1716 gedaan door Halley, die wist dat hij de eerstvolgende overgang niet meer zou meemaken. Uranus en Neptunus werden later ontdekt, alhoewel Galilei Neptunus wel al had waargenomen, maar hij had deze niet als planeet herkend.
Het was de Franse astronoom Joseph-Nicolas Delisle die in 1760 het idee opperde om deze overgang van het volgende jaar wereldwijd waar te nemen. Hij publiceerde een mappemonde”, waarop de beste plaatsen werden aangegeven om de overgang waar te nemen. Deze kaart had hij verspreid onder ruim tweehonderd astronomen over de hele wereld. De wereld schoot wakker en overal werden projecten opgezet om de waarnemingen te kunnen doen. Gezien de korte voorbereidingstijd kon en zou er ook veel misgaan, maar toch leverde de wel, als dan niet gedeeltelijk, geslaagde waarnemingen van de in- en uittrede van Venus genoeg informatie op om de gewenste afstanden nauwkeuriger dan tot dan toe te bepalen. Dit was het eerste voorbeeld van mondiale samenwerking tussen wetenschappers. Maar er was ook veel onderlinge strijd en kinnesinne.
De waarnemingen van 1769 werden veel beter voorbereid, waarbij sommige astronomen al jaren voor de datum van de waarneming ter plaatse waren en allerlei waarnemingen deden. Bovendien gebruikten diverse vorsten, zoals met name Catharina de Grote, deze expedities om ook andere geleerden zoals biologen en antropologen, mee te sturen. Aan de hand van deze waarnemingen kon uiteindelijk de afstand zo nauwkeurig worden berekend, dat deze niet veel meer afwijkt van de nu bekende. Daarnaast werden tijdens deze expedities duizenden voor de wetenschap nieuwe platen- en diersoorten ontdekt. Bovendien hadden de wetenschappers nu minder hinder van oorlogen. Wel liet een aantal van hen door ziekte, overval of ongeval het leven.
Andrea Wulf beschrijft in dit, door Barbara de Lange uitstekend vertaalde, boek de vele moeilijkheden die de wetenschappers moesten overwinnen, zowel ten aanzien van financiering en de politiek als de omstandigheden, zeg maar gerust ontberingen, tijdens hun reis en ter plaatse en de onderlinge competitie.
Naast de beschrijving van de verschillende expedities heeft zij ook getracht alle onderzoekers in een annex weer te geven, een sisyfusarbeid, waarin zij prima is geslaagd.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Martin Pruimers

Gesponsord

Aan het lot kun je niet ontsnappen ... of wel?

Intermezzo is een prachtige roman over broers en geliefden, van dé literaire stem uit Ierland.

Door de late middeleeuwen letterlijk aan te raken blaast Van Loo ons verre verleden meer dan ooit nieuw leven in.

Een ode aan de Hollandse keuken en de smaak van thuis.

Meer dan 200 recepten voor de kerstdagen.

Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Het leukste cadeau voor iedereen: lol verzekerd!

Toine Heijmans neemt zijn lezers mee naar de uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis.

Een roman over iemand die floreert als onderzoeker, maar zich het comfortabelst voelt als ze zelf in de schaduw blijft

In Lijtje deelt Harmen van Straaten ontroerende, grappige en herkenbare verhalen over zijn dementerende moeder.

De schitterende beelden en poëtische teksten vertellen het verhaal van een bijzondere vriendschap, tussen het meisje en de drie dieren.

Een magisch coming-of-age-verhaal over een jongen die zijn eerste weekend zonder zijn ouders doorbrengt. . . en een leeuw die op hem komt passen.

Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Deze nieuwe fase kan er een zijn van vreugde, vervulling en verdieping.

De Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

De auteur van Het meisje in de trein is terug! Ligt de waarheid op het eiland begraven?

Kenia, 1926. De jonge Ivy staat voor grote uitdagingen. Ondertussen is Ranjana, een jonge Indiase vrouw, op de vlucht.

Een nieuwe, inclusieve geschiedenis van het vroegst bewoonde continent van de wereld.

Een prachtig overzicht van de liefdespoëzie, van de vroege middeleeuwen tot nu

Hoe kunnen we ons een weg banen door dit alles?

Drie jaar geleden overleed haar beste vriendin, en sindsdien staat Erins leven stil.

Kenia, 1910. Als de jonge Ivory meereist met haar vader op safari, wordt ze onmiddellijk verliefd op het land en de natuur