Tergend traag

MartinBlaas 01 mei 2024
Eerder heb ik van Colson Whitehead 'De Ondergrondse Spoorweg' en 'Harlem Shuffle' gelezen. Schitterende boeken, waardoor mijn verwachtingen voor dit boek redelijk hoog waren. Het is echter knap om een zombie-thriller te schrijven waarin zo weinig gebeurt.

Het verhaal beschrijft drie dagen in het heden, waarin de hoofdpersoon van het verhaal samen met zijn 'veeg-unit' een gebied moet schonen van de 'skellen' (de zombies/on-doden). Door middel van flashbacks kijkt de hoofdpersoon terug op eerdere gebeurtenissen en krijg je een piepklein inkijkje in hoe hij beland is in 'Zone 1'.

Helaas is er werkelijk geen enkele opbouw, zowel niet in verhaal als in karakterontwikkeling. De eerste twee dagen van het verslag (vrijdag en zaterdag) gebeurt er werkelijk niks. Op de derde dag (zondag) is er eindelijk enige actie. Dit laatste hoofdstuk is dan ook wel gelijk verreweg het kortste hoofdstuk.

Whitehead gebruikt helaas ook onnodig veel bijvoegelijke naamwoorden, waardoor de poging om poëtisch te zijn nogal de plank misslaat.

Meer recensies van MartinBlaas