Speels en spannend!
Voor een winactie van Vrouwenthrillers mocht ik weer een recensie schrijven, bij deze! Vijf voor Twaalf is de nieuwste thriller van Marjolein van der Gaag, die heerlijk wegleest voor en tijdens de feestdagen.
Ella viert met haar vriend Freek en hun vriendengroep oudjaar in een afgelegen huis dat ze met zijn allen gehuurd hadden. Althans, dat was de bedoeling, want Freek is nergens te bekennen. Ella maakt zich al snel zorgen als ze zijn jas nog ziet hangen, terwijl het buiten ijskoud is. Als na even aandringen haar vrienden zich ook ongerust beginnen te maken en ze op onderzoek uit gaan, blijkt dat enkelen van haar vrienden – en ook haar vriend zelf – geheimen voor haar hebben gehouden. Deze kunnen afschuwelijke gevolgen hebben op deze oudjaarsnacht die hun nieuwe jaar een hele andere wending zal geven…
Je kan merken dat Marjolein altijd al van spannende verhalen heeft gehouden, want ze weet de spanning heel goed vast te houden door het heel geleidelijk loslaten van kleine beetjes informatie. Zo kom je er stukje bij stukje steeds meer achter wat er is gebeurd op die ene nacht, en op die verschrikkelijke oudjaarsnacht zelf. In het verhaal zitten precies de details verwerkt die het realistisch maken, en zorgen dat je er helemaal in kan inleven.
Marjolein van der Gaag weet de novelle tegelijkertijd spannend en speels te schrijven. Zo laat ze bijvoorbeeld de titel van het boek, ‘vijf voor twaalf’, meermaals in letterlijke en spreekwoordelijke zin terugkomen in het verhaal. Daarnaast volgen we verschillende verhaallijnen die aan het eind bij elkaar komen, maar is het geen ingewikkeld verhaal en blijf je als lezer niet lang zitten met veel vragen. Dat maakt dat het heerlijk makkelijk wegleest, zo op het puntje van die stoel!