Meer dan 5,9 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Snedig, grappig, maar er zat meer in

Marvin O. 18 september 2019

Kapitein Verdussen had op een blauwe maandag een lumineus idee: hij besloot een boot op te knappen en cruises te organiseren op de Noordzee. Geen luxecruises, maar bezinningscruises voor mensen die tijd nodig hadden om hun leven te overdenken. Gedurende zes dagen vertoeven ze op de boot zonder internet en zijn telefoons verboden. Tijd is van geen tel (behalve etenstijd). De gasten zijn alleen met zichzelf, met hun medepassagiers, en met de kabbelende zee. Het idee slaat maar matig aan en het aantal gasten dat intekende op de eerste vaart is bedroevend. Allen hebben ze ook wel een steekje los, de kapitein incluis, en dat leidt al snel tot confrontaties.    

Met Cruise viert Christophe Vekeman (1972) de twintigste verjaardag van zijn schrijverschap. Hij is van meerdere markten thuis en voelt zich niet alleen schrijvend kiplekker, ook optredend zwemt hij vrolijk als een vis in het water rond op literaire podia. Radiominnend Vlaanderen kent hem misschien ook van ‘Pompidou’, een radioprogramma waarin hij in de rubriek ‘Het boekenbal van Vekeman’ wekelijks een boek bespreekt. Op 11 september 2001 verscheen zijn eerste krantencolumn. Dat de wereld die dag even stilstond, heeft een andere oorzaak, maar misschien was het toch wel een voorteken. Vekemans protagonisten maken wel vaker een persoonlijk nine eleven mee.    

Alle personages in Cruise worstelen met iets dat vervolgens zwaar overtrokken wordt weergegeven. Pastoor Tom heeft een tic die hij klapperlippen noemt en die alleen onder controle te houden is door een onaangestoken sigaar in zijn mond te stoppen. Inge zit vast in een huwelijk dat op seksueel vlak pijnlijk en onbevredigend is en oefent daarom al een half leven lang op haar mysterieuze, in zichzelf gekeerde blik. Haar man is progressief maar heeft sinds kort te kampen met extreem racistische dromen. DMC Dick is rapper en vindt op deze cruise de inspiratie waarmee hij potten zal gaan breken, zo meent hij, maar de vraag is of de wereld wel klaar is voor zijn dichterlijke expressie. Een gepensioneerde politieman gaat dan weer door het lint als deze cruise zijn aan pillen verslaafde vrouw toch niet tot bezinning brengt. Alle ingrediënten voor een nakende klucht zijn aanwezig. Vekeman heeft geen opwarming nodig, vrijwel meteen na aankomst van de passagiers bieden zich de eerste problemen al aan.    

Vekeman houdt de conversaties beperkt. De meeste personages hebben elkaar opvallend weinig te vertellen, maar observeren de anderen wel kritisch, vormen zich meningen die, gekleurd door de eigen persoonlijkheid en beslommeringen, al snel vooroordelen worden waarnaar ze vervolgens handelen. De cruisegangers zijn erg vaak en lang bezig met het overdenken van een situatie en proberen deze te plaatsen in het kader dat hun eigen leefwereld begrenst. Dat zorgt voor grappige misverstanden, maar de lange passages in het eigen denken remmen de voortgang iets te vaak af en dan slabakt het geheel.    

De auteur schrijft snedig en weet de twijfels, gedachtegangen en dito sprongen van de personages helder over te brengen. Hij maakt geregeld gebruik van korte tussenzinnetjes, amper het etiket ‘zin’ waard, om dat te bewerkstelligen. De schrijfstijl wordt aan het personage aangepast, wat de herkenbaarheid ten goede komt. Dat maakt sommige types aimabel, andere knap irritant, en zo hoort het ook. Zijn directe taal tovert meermaals een glimlach op de lippen, maar het donkere wereldbeeld dat de meeste passagiers met zich meedragen en waarin ze te lang vertoeven, dempt de humor en de scherpte ook weer. Voor wie nood heeft aan een vergelijking: in Cruise vindt men sporen terug van een ingetogen Marnix Peeters, maar ook van een Herman Brusselmans die aan verbale zelfcensuur doet. Dat ingehoudene is zonde. Het boek had best wat meer over the top mogen gaan.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Marvin O.

Gesponsord

Een diepgravend onderzoek naar de meest mysterieuze politieke moord van de 20e eeuw, die op de Amerikaanse president John F. Kennedy.

Een indringend verhaal op het scherp van de snede, vanuit de belevingswereld van de strafrechtadvocate die als slachtoffer moet strijden voor een eerlijke behandeling onder het recht waar ze altijd in heeft geloofd.

Hetzelfde boek lezen brengt mensen samen: je hebt direct iets om over te praten! Daarom lezen we in november met heel Nederland 'Joe Speedboot' van Tommy Wieringa. Je haalt het boek gratis op bij je bibliotheek.

'Bevreemdend, mysterieus en ongelofelijk. Esther Gerritsen maakt het onbereikbare perspectief herkenbaar.' – Jury Boekenbon Literatuurprijs 2024 over Gebied 19

Nieuwe, prachtige roman van dé literaire stem uit Ierland, Sally Rooney.

Dog Man is terug met een spannend nieuw avontuur! Een stinkdier zorgt voor een groot drama: Dog Man ruikt verschrikkelijk

Een radicaal eerlijk en aangrijpend onderzoek van een dochter die niet alleen de moeizame relatie met haar moeder probeert te begrijpen, maar ook de verstoorde relatie tot haar eigen lichaam.

Speurend naar eeuwenoude ruïnes en kastelen, objecten en kunstwerken, reisroutes en slagvelden slalomt Bart Van Loo door de Lage Landen.

Een nieuwe Baantjer is altijd een goed cadeau! Op een voorjaarsochtend wordt het lichaam van Ron Doomerik aangetroffen in zijn appartement aan de Amsterdamse Houtkade. Er steekt een mes in zijn rug. 

Een magische reis naar Fantasia is een nieuwe versie van het avontuur Lang Leve Fantasia van Geronimo Stilton met extra veel avontuur en veel meer illustraties. Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Een betoverend cadeauboek, met linnen omslag, poëtisch vertaald door Imme Dros.

De manga over een avontuurlijke eenhoorn voor 9+. Unico's liefde heeft Venus en haar handlanger Byron wakker gemaakt, die hen allebei willen vernietigen!

De uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis. Een schitterend halfland van angst en hoop, ingeklemd tussen hoge dijken, waar alles permanent verandert en niets is wat het lijkt.

Meester Jesper gaat op schoolkamp met de kinderen uit groep 8. De directeur, mevrouw Azijnvijver, heeft één strenge eis: geen telefoons mee op kamp.

Meester Mark verzamelde de allerleukte taalfoutjes en kinderlogica over feesten en feestjes: van verjaardag tot kerst, en van sint tot de geboorte van een baby.

Op zoek naar avontuur en de waarheid over haar moeder, wordt Cato meegesleurd op een gevaarlijke reis door tijd en herinneringen - Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

Een zeer vooraanstaand forensisch antropoloog claimt dat in het kunstwerk gebruik is gemaakt van een menselijk bot.

Diep verscholen in de Appalachen ligt de McAlpine Lodge, waar Will en Sara hun huwelijksreis doorbrengen. Het resort is een afgelegen paradijs op aarde, behalve dan dat iedereen er liegt.

Het langverwachte vervolg op Koninkrijk. Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Vergeet wat je weet over het continent Afrika. Zeinab Badawi duikt in het verleden van haar geboortecontinent, de geboorteplek van de mensheid.

Waar we onze kinderen in de fysieke wereld steeds meer overbeschermen, laten we hen in de digitale wereld vogelvrij – met desastreuze gevolgen voor hun mentale welzijn.

In dit derde deel van 'De memoires van Abel Sikkink' zien we Parijs en het grillige Europa van de tweede helft van de negentiende eeuw.

De ineenstorting van welvaartsstaten, supercyclonen, megadroogtes, extreemrechts extremisme, ongebreidelde virussen, energietekorten, cyberaanvallen: de mensheid beweegt zich richting een tijdperk van permanente crisis.

Dit boek wijst de weg naar een energieker leven. Je wakkert het vuur in je leven weer aan!