Meer dan 5,9 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Kopietje van het debuut

Marvin O. 01 december 2022

Rikke Prytz woont met haar man en kinderen in een appartementencomplex vlak bij Oslo, samen met nog drie andere gezinnen. Ze leven er een aantal jaren rustig, tot de buurt geteisterd wordt door iemand die katten vermoordt en verminkt. Niet veel later wordt Rikkes bovenbuur Jørgen vermoord in zijn appartement gevonden. Gelet op het veiligheidssysteem bij de ingang is de dader vrijwel zeker een bewoner. Rikke is rond de tijd van de moord in Jørgens appartement geweest en heeft zo haar redenen om dat verborgen te houden.

'Als deze merkwaardige titelkeuze al iets aantoont, is het wel dat er weinig inspirerende elementen in de plot zitten en dat het zoeken is naar iets dat afwijkt van de middelmaat.' recensent: Marvin

De Noorse Helene Flood (1982) ambieerde oorspronkelijk geen carrière als auteur. Ze is psychologe, een discipline waarin ze ook een doctoraat behaalde, gespecialiseerd in geweld- en traumagerelateerde problematiek. Ze werkt als psychologe en doet onderzoek. Flood debuteerde bijzonder succesvol in 2019 met De therapeut, dat ondertussen al aan 27 landen werd verkocht en waarvan zelfs de filmrechten werden gekocht. Het langverwachte vervolg verscheen in 2021, met dit jaar een vertaling als De man van nummer 12 door Corry van Bree.

Recensent Guy Doms verzorgde de Hebbanrecensie van Floods debuut, en het loont de moeite die er nog even op na te lezen. Wat daarin gezegd wordt, is namelijk helemaal van toepassing op dit vervolg. Flood schreef een ander verhaal maar lijkt eenzelfde draaiboek te hebben gebruikt. Alles wordt verteld door hoofdpersonage Rikke Prytz, net geen veertig, gehuwd, twee kinderen. Toch zijn er twee verschillende vertelstijlen te onderscheiden, die in een ander lettertype zijn gedrukt. Er is een verhaallijn in het heden, verteld in de ik-persoon, en aan het eind van elk hoofdstuk staat telkens een stukje dat zich een aantal jaren voordien afspeelt. De stijl daarvan is meer beschrijvend. Je merkt duidelijk dat Rikke hier iemand anders aanspreekt of een relaas neerschrijft.

Het relaas is letterlijk dat, een afstandelijke beschrijving van de gebeurtenissen. De vele korte zinnen versterken dat gevoel. De rest van het boek behoort niet zo te zijn, en toch slaagt de auteur er niet in dat gedeelte dichter bij haar publiek te brengen. Emoties die personages ondergaan, leiden niet tot datzelfde gevoel bij de lezer omdat Flood geregeld zegt wat die emotie behoort te zijn, zonder dat dat wordt aangetoond met een adequate beschrijving of dito handelen. Dit is een boek waarin het show, don’t tell principe flink met de voeten getreden wordt.

Is dit een thriller? Niet echt. Er hangt een miniem vleugje psychologische spanning als een waas over het boek, dat verder gewoon een roman is waarvan je niet op het puntje van je stoel gaat zitten. Stijl en verhaalidee doen wat denken aan Het appartement van Tatiana de Rosnay dat wel netjes als literatuur wordt verkocht en stukken spannender is. De auteur probeert het geheel wat op te blazen met een niet ter zake doende nevenplot met katten die een onwaarschijnlijke ontknoping kent. Het hoofdverhaal is beter, al is het geen topper. Flood wil Rikke portretteren als amateurspeurder, maar komt hierbij niet verder dan het tegenwoordig in thrillers populaire “googelen tot de antwoorden vanzelf op het scherm verschijnen”. Het is niet onrealistisch dat iemand wel eens tot een acceptabele oplossing komt dankzij het internet, hoewel het weinig boeiend en al lang niet meer origineel is. Al te veel thrillers bedienen zich er tegenwoordig van.

In het Noors heet het boek Elskeren (De minnaar), een titel die voorlopig alleen in de Engelse vertaling is overgenomen. Alle andere edities verwijzen naar de overbuur van het nummer 12 die gek genoeg amper in het verhaal voorkomt. Als deze merkwaardige titelkeuze al iets aantoont, is het wel dat er weinig inspirerende elementen in de plot zitten en dat het zoeken is naar iets dat afwijkt van de middelmaat. Ondanks het internationale succes van Floods debuut werd de meerderheid van de Hebbanlezers niet van de sokken geblazen. De man van nummer 12 is meer van hetzelfde, niet slechter, maar ook niet beter.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Marvin O.

Gesponsord

Een indringend verhaal op het scherp van de snede, vanuit de belevingswereld van de strafrechtadvocate die als slachtoffer moet strijden voor een eerlijke behandeling onder het recht waar ze altijd in heeft geloofd.

Hetzelfde boek lezen brengt mensen samen: je hebt direct iets om over te praten! Daarom lezen we in november met heel Nederland 'Joe Speedboot' van Tommy Wieringa. Je haalt het boek gratis op bij je bibliotheek.

'Bevreemdend, mysterieus en ongelofelijk. Esther Gerritsen maakt het onbereikbare perspectief herkenbaar.' – Jury Boekenbon Literatuurprijs 2024 over Gebied 19

Nieuwe, prachtige roman van dé literaire stem uit Ierland, Sally Rooney.

Dog Man is terug met een spannend nieuw avontuur! Een stinkdier zorgt voor een groot drama: Dog Man ruikt verschrikkelijk

Een radicaal eerlijk en aangrijpend onderzoek van een dochter die niet alleen de moeizame relatie met haar moeder probeert te begrijpen, maar ook de verstoorde relatie tot haar eigen lichaam.

Speurend naar eeuwenoude ruïnes en kastelen, objecten en kunstwerken, reisroutes en slagvelden slalomt Bart Van Loo door de Lage Landen.

Een nieuwe Baantjer is altijd een goed cadeau! Op een voorjaarsochtend wordt het lichaam van Ron Doomerik aangetroffen in zijn appartement aan de Amsterdamse Houtkade. Er steekt een mes in zijn rug. 

Een magische reis naar Fantasia is een nieuwe versie van het avontuur Lang Leve Fantasia van Geronimo Stilton met extra veel avontuur en veel meer illustraties. Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Een betoverend cadeauboek, met linnen omslag, poëtisch vertaald door Imme Dros.

De manga over een avontuurlijke eenhoorn voor 9+. Unico's liefde heeft Venus en haar handlanger Byron wakker gemaakt, die hen allebei willen vernietigen!

De uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis. Een schitterend halfland van angst en hoop, ingeklemd tussen hoge dijken, waar alles permanent verandert en niets is wat het lijkt.

Meester Jesper gaat op schoolkamp met de kinderen uit groep 8. De directeur, mevrouw Azijnvijver, heeft één strenge eis: geen telefoons mee op kamp.

Meester Mark verzamelde de allerleukte taalfoutjes en kinderlogica over feesten en feestjes: van verjaardag tot kerst, en van sint tot de geboorte van een baby.

Op zoek naar avontuur en de waarheid over haar moeder, wordt Cato meegesleurd op een gevaarlijke reis door tijd en herinneringen - Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

Een zeer vooraanstaand forensisch antropoloog claimt dat in het kunstwerk gebruik is gemaakt van een menselijk bot.

Diep verscholen in de Appalachen ligt de McAlpine Lodge, waar Will en Sara hun huwelijksreis doorbrengen. Het resort is een afgelegen paradijs op aarde, behalve dan dat iedereen er liegt.

Het langverwachte vervolg op Koninkrijk. Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Vergeet wat je weet over het continent Afrika. Zeinab Badawi duikt in het verleden van haar geboortecontinent, de geboorteplek van de mensheid.

Waar we onze kinderen in de fysieke wereld steeds meer overbeschermen, laten we hen in de digitale wereld vogelvrij – met desastreuze gevolgen voor hun mentale welzijn.

In dit derde deel van 'De memoires van Abel Sikkink' zien we Parijs en het grillige Europa van de tweede helft van de negentiende eeuw.

De ineenstorting van welvaartsstaten, supercyclonen, megadroogtes, extreemrechts extremisme, ongebreidelde virussen, energietekorten, cyberaanvallen: de mensheid beweegt zich richting een tijdperk van permanente crisis.

Dit boek wijst de weg naar een energieker leven. Je wakkert het vuur in je leven weer aan!