Meer dan 5,9 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Mooi vertelde maar zelden afgewerkte verhalen

Marvin O. 24 februari 2019

Eduardo Halfon (1971) werd geboren in Guatemala en verhuisde op zijn tiende naar de VS. Daar studeerde hij later af als industrieel ingenieur, waarna hij weer in zijn geboorteland ging werken en wonen. Het Spaans wat verleerd, besloot hij er literatuur te studeren en daarna doceerde hij het zelfs. Ondertussen woont hij alweer in de VS. Sinds 2003 publiceert hij met zekere regelmaat een kort verhaal of novelle. Dat doet hij in het Spaans. Zijn werken bleven buiten dit taalgebied lang onopgemerkt en onvertaald, met een enkele Portugese vertaling als uitzondering. In 2011 bundelde hij eerdere verhalen en voegde er enkele aan toe. Het resultaat daarvan werd het boek dat nu door Lisa Thunnissen naar het Nederlands vertaald werd als De Poolse bokser.    

Halfon is een nakomeling van heel wat rassen en nationaliteiten, met grootouders uit Libanon, Egypte, Syrië en Polen. De twaalf verhalen die hij in dit boek heeft verzameld, zijn zoektochten naar zijn afkomst en zijn ware nationaliteit. Het titelverhaal is daar een voorbeeld van. Daarin vertelt Halfons Poolse en joodse grootvader hoe hij destijds gered werd van het vuurpeloton in Auschwitz dankzij een Poolse bokser, die hem influisterde welke antwoorden hij wel of juist niet moest geven tijdens de ondervraging door de nazi’s. Het joods-religieuze thema komt in deze verhalen vaker aan bod. In ‘Tel Aviv was om te stikken’ gaat hij bijvoorbeeld dieper in op zijn zus, die naar Tel Aviv geëmigreerd is en daar zal trouwen, zeer tegen Halfons zin.    

Halfon laat bij aanvang het rurale van Guatemala zien, en het belang van familie. Dat doet hij door aan te vangen met ‘Ver weg’, een verhaal over een talentvolle plattelandsjongen die literatuur volgt bij hem, maar abrupt zijn studie stopzet als hij de enige kostwinner van zijn familie wordt. Daarna steekt de auteur de grens over en bezoekt hij verhaalsgewijs de VS, meerdere Europese landen en Israël. Ontheemdheid overheerst in deze verhalen. Halfon toont zichzelf, zonder dat ooit echt letterlijk neer te schrijven, als iemand die blijvend en vruchteloos verlangt naar een heimat.    

Tot de meest boeiende vertellingen behoren het reeds genoemde titelverhaal en ‘De pirouette’. Hierin gaat Halfon in Belgrado op zoek naar zijn vriend Milan die hem wekelijks een ansichtkaart stuurt en dan plots niets meer. Geen enkel verhaal raakt ooit af echter. Halfon vertelt onderhoudend en meeslepend over zichzelf, zijn roots, zijn zoektochten, zijn flirts, maar dat leidt uiteindelijk nooit tot een ontknoping of een conclusie. Hij doet dit bewust om de lezer het gevoel te geven dat de vloer voortdurend onder hem wegvalt zodat die nooit zeker weet wat het begin of eind van een verhaal is. Dat is gelukt maar is ook bijzonder frustrerend voor de lezer die zich in twaalf verhalen inleeft en vervolgens bijna even vaak in de kou blijft staan.    

Je merkt dat vele verhalen los van elkaar geschreven zijn in een tijdspanne van meerdere jaren en later gebundeld. Halfon herhaalt zichzelf soms en gebruikt enkele anekdoten meermaals. Dat was misschien geen probleem bij elke eerste publicatie van een verhaal, maar voor deze bundel was het wenselijk geweest als de schrijver enkele passages had geschrapt of ingekort. Meteen had hij dan ook iets aan die sigaret kunnen doen. Irritant vaak wordt in de verhalen een sigaret opgestoken, of worden sigaretten gekocht. In Halfons wereld is werkelijk iedereen kettingroker maar de lezer hoeft daarom niet bij elke sigaret aanwezig te zijn.    

Alle verhalen gaan over Halfon zelf, maar hiermee zet hij de lezer alweer op het verkeerde been. Er zit heel wat fictie in dit boek. Hoeveel, dat weet alleen de schrijver zelf. Uit alles spreekt zijn drang naar het creëren van chaos in de verhaalstructuur en de chronologie. Een bijzondere stijloefening die iets te ver doorgetrokken is. Te veel blijft onopgehelderd en de vraag hoe de verhalen – of het samenspel ertussen – moet(en) geïnterpreteerd worden, blijft helaas hangen.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Marvin O.

Gesponsord

Een diepgravend onderzoek naar de meest mysterieuze politieke moord van de 20e eeuw, die op de Amerikaanse president John F. Kennedy.

Een indringend verhaal op het scherp van de snede, vanuit de belevingswereld van de strafrechtadvocate die als slachtoffer moet strijden voor een eerlijke behandeling onder het recht waar ze altijd in heeft geloofd.

Hetzelfde boek lezen brengt mensen samen: je hebt direct iets om over te praten! Daarom lezen we in november met heel Nederland 'Joe Speedboot' van Tommy Wieringa. Je haalt het boek gratis op bij je bibliotheek.

'Bevreemdend, mysterieus en ongelofelijk. Esther Gerritsen maakt het onbereikbare perspectief herkenbaar.' – Jury Boekenbon Literatuurprijs 2024 over Gebied 19

Nieuwe, prachtige roman van dé literaire stem uit Ierland, Sally Rooney.

Dog Man is terug met een spannend nieuw avontuur! Een stinkdier zorgt voor een groot drama: Dog Man ruikt verschrikkelijk

Een radicaal eerlijk en aangrijpend onderzoek van een dochter die niet alleen de moeizame relatie met haar moeder probeert te begrijpen, maar ook de verstoorde relatie tot haar eigen lichaam.

Speurend naar eeuwenoude ruïnes en kastelen, objecten en kunstwerken, reisroutes en slagvelden slalomt Bart Van Loo door de Lage Landen.

Een nieuwe Baantjer is altijd een goed cadeau! Op een voorjaarsochtend wordt het lichaam van Ron Doomerik aangetroffen in zijn appartement aan de Amsterdamse Houtkade. Er steekt een mes in zijn rug. 

Een magische reis naar Fantasia is een nieuwe versie van het avontuur Lang Leve Fantasia van Geronimo Stilton met extra veel avontuur en veel meer illustraties. Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Een betoverend cadeauboek, met linnen omslag, poëtisch vertaald door Imme Dros.

De manga over een avontuurlijke eenhoorn voor 9+. Unico's liefde heeft Venus en haar handlanger Byron wakker gemaakt, die hen allebei willen vernietigen!

De uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis. Een schitterend halfland van angst en hoop, ingeklemd tussen hoge dijken, waar alles permanent verandert en niets is wat het lijkt.

Meester Jesper gaat op schoolkamp met de kinderen uit groep 8. De directeur, mevrouw Azijnvijver, heeft één strenge eis: geen telefoons mee op kamp.

Meester Mark verzamelde de allerleukte taalfoutjes en kinderlogica over feesten en feestjes: van verjaardag tot kerst, en van sint tot de geboorte van een baby.

Op zoek naar avontuur en de waarheid over haar moeder, wordt Cato meegesleurd op een gevaarlijke reis door tijd en herinneringen - Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

Een zeer vooraanstaand forensisch antropoloog claimt dat in het kunstwerk gebruik is gemaakt van een menselijk bot.

Diep verscholen in de Appalachen ligt de McAlpine Lodge, waar Will en Sara hun huwelijksreis doorbrengen. Het resort is een afgelegen paradijs op aarde, behalve dan dat iedereen er liegt.

Het langverwachte vervolg op Koninkrijk. Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Vergeet wat je weet over het continent Afrika. Zeinab Badawi duikt in het verleden van haar geboortecontinent, de geboorteplek van de mensheid.

Waar we onze kinderen in de fysieke wereld steeds meer overbeschermen, laten we hen in de digitale wereld vogelvrij – met desastreuze gevolgen voor hun mentale welzijn.

In dit derde deel van 'De memoires van Abel Sikkink' zien we Parijs en het grillige Europa van de tweede helft van de negentiende eeuw.

De ineenstorting van welvaartsstaten, supercyclonen, megadroogtes, extreemrechts extremisme, ongebreidelde virussen, energietekorten, cyberaanvallen: de mensheid beweegt zich richting een tijdperk van permanente crisis.

Dit boek wijst de weg naar een energieker leven. Je wakkert het vuur in je leven weer aan!