Meer dan 5,9 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Wat als het nooit meer stil wordt?

Marvin O. 30 december 2018

Hoe gaat een catalogiseerder van muziek ermee om als hij op een dag allerlei nare bijgeluiden gaat horen die in zijn hoofd worden gevormd? Een mogelijk antwoord op die vraag is: hij schrijft er een boek over. Gregor Verwijmeren is die catalogiseerder, werkzaam in de bibliotheek van het Koninklijk Conservatorium van Den Haag. Op een dag begint het in zijn hoofd te suizen, te fluiten en te ruisen:  

Drie geluiden, mismaakte kopieën van die in de fysieke wereld. Een onwillige cirkelzaag, alsof de buurman het ook ‘s nachts niet kan laten en de knop telkens even half loslaat. Daarboven zwevend: een geoefende vinger over een kristallen glas. De eerste het dichtst bij f, de tweede een zuivere bes, samen een reine kwart, een reine, industriële kwart. […] Daaronder: een ruis, een oude tv vergeefs zoekend naar een zender.  


Het verdict is tinnitus, door de schrijver steevast T genoemd. Zoals velen gaat Verwijmeren op zoek. Hij zoekt oorzaken, zoekt remedies, zoekt informatie. Wat hij ontdekt, deelt hij met zijn lezers. Dat doet hij in literaire volzinnen, heel beschrijvend, waarin muziek een belangrijke rol speelt. Klassieke, maar ook modernere muziek. Ook literatuur en film gebruikt hij geregeld om T te omschrijven. Verwijmeren verwijst naar klassiekers van Kafka of Dostojevski, maar haalt er met evenveel gemak Star Trek of 2001: A Space Oddysey bij. En natuurlijk is dokter Google zijn vriend. Zo komt Verwijmeren tot een informatief geheel waarin ervaringen met T doorspekt zijn met boeiende weetjes die allemaal links of rechts wel iets met T te maken hebben.  

Na het zoeken volgt de therapie. Verwijmeren komt bij lotgenoten terecht en de wekelijkse sessies bieden verlichting. Ze lossen het probleem niet op, want T is niet te genezen, maar lotgenoten begrijpen elkaar, en kennen soms middeltjes om de nooit te stoppen stroom aan ziekmakende geluiden te verzachten. Verwijmeren beschrijft groepssessies en middeltjes op onderhoudende wijze. Maar T is een venijn dat nooit opgeeft en soms is een groepslid moegestreden. Verwijmeren gaat daarom niet voorbij aan de zelfmoord van een van hen. Ook in dit deel zijn beschrijvingen met behulp van muziek weer opvallend aanwezig.  

Veruit de beste scène uit het hele boek is de grappige tirade tegen de Dikke Van Dale, waarin het woord tinnitus niet eens opgenomen staat. Tussen tinnetje en tinol had het moeten staan, maar het is er niet. Ook de online Van Dale negeert tinnitus onverbiddelijk. Pagina’s lang gaat Verwijmeren door. Niemand heeft ooit van tinnetje of tinol gehoord, zo constateert hij, maar de vijftig miljoen lijders aan T, wereldwijd, daar heeft Van Dale dan weer nooit van gehoord. Geestig om te lezen, maar hij maakt op deze manier zijn punt wel heel sterk duidelijk.  

Verwijmeren kan op de duur niets meer verdragen. Het kleinste geluidje in huis wordt een kwelling. Dat zet zware druk op zijn huwelijk en hij gaat even apart wonen in het appartement van een vriend. Maar met het besef dat T niet te genezen is, komt ook een aanvaarding. Verwijmeren leert met zijn kwaal om te gaan en beseft dat het leven nog veel moois te bieden heeft. Het boek is in de ik-persoon geschreven, maar dit afsluitende deel staat in de weinig gebruikte jij-vorm. De schrijver spreekt zichzelf vermanend toe, en spreekt zichzelf ook moed in.  

De vorm van geluid houdt ergens het midden tussen fictie en non-fictie. Het is duidelijk autobiografisch geïnspireerd maar Verwijmeren schrijft geen levensverhaal. De feiten en anekdoten uit zijn eigen leven blijven beperkt en worden te vaak onderbroken door informatieve stukken over T of abstracte fragmenten met behulp van elementen uit de muziek om het autobiografisch te laten worden. Het is een getuigenis over T die anderen die eraan lijden, zullen herkennen en waar ze mogelijk troost uit putten. Wie zelf geen T heeft, kan nooit helemaal begrijpen hoe het is, maar Verwijmeren doet in ieder geval een verdienstelijke poging om het aanschouwelijk te maken.

1

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Marvin O.

Gesponsord

Een diepgravend onderzoek naar de meest mysterieuze politieke moord van de 20e eeuw, die op de Amerikaanse president John F. Kennedy.

Een indringend verhaal op het scherp van de snede, vanuit de belevingswereld van de strafrechtadvocate die als slachtoffer moet strijden voor een eerlijke behandeling onder het recht waar ze altijd in heeft geloofd.

Hetzelfde boek lezen brengt mensen samen: je hebt direct iets om over te praten! Daarom lezen we in november met heel Nederland 'Joe Speedboot' van Tommy Wieringa. Je haalt het boek gratis op bij je bibliotheek.

'Bevreemdend, mysterieus en ongelofelijk. Esther Gerritsen maakt het onbereikbare perspectief herkenbaar.' – Jury Boekenbon Literatuurprijs 2024 over Gebied 19

Nieuwe, prachtige roman van dé literaire stem uit Ierland, Sally Rooney.

Dog Man is terug met een spannend nieuw avontuur! Een stinkdier zorgt voor een groot drama: Dog Man ruikt verschrikkelijk

Een radicaal eerlijk en aangrijpend onderzoek van een dochter die niet alleen de moeizame relatie met haar moeder probeert te begrijpen, maar ook de verstoorde relatie tot haar eigen lichaam.

Speurend naar eeuwenoude ruïnes en kastelen, objecten en kunstwerken, reisroutes en slagvelden slalomt Bart Van Loo door de Lage Landen.

Een nieuwe Baantjer is altijd een goed cadeau! Op een voorjaarsochtend wordt het lichaam van Ron Doomerik aangetroffen in zijn appartement aan de Amsterdamse Houtkade. Er steekt een mes in zijn rug. 

Een magische reis naar Fantasia is een nieuwe versie van het avontuur Lang Leve Fantasia van Geronimo Stilton met extra veel avontuur en veel meer illustraties. Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Een betoverend cadeauboek, met linnen omslag, poëtisch vertaald door Imme Dros.

De manga over een avontuurlijke eenhoorn voor 9+. Unico's liefde heeft Venus en haar handlanger Byron wakker gemaakt, die hen allebei willen vernietigen!

De uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis. Een schitterend halfland van angst en hoop, ingeklemd tussen hoge dijken, waar alles permanent verandert en niets is wat het lijkt.

Meester Jesper gaat op schoolkamp met de kinderen uit groep 8. De directeur, mevrouw Azijnvijver, heeft één strenge eis: geen telefoons mee op kamp.

Meester Mark verzamelde de allerleukte taalfoutjes en kinderlogica over feesten en feestjes: van verjaardag tot kerst, en van sint tot de geboorte van een baby.

Op zoek naar avontuur en de waarheid over haar moeder, wordt Cato meegesleurd op een gevaarlijke reis door tijd en herinneringen - Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

Een zeer vooraanstaand forensisch antropoloog claimt dat in het kunstwerk gebruik is gemaakt van een menselijk bot.

Diep verscholen in de Appalachen ligt de McAlpine Lodge, waar Will en Sara hun huwelijksreis doorbrengen. Het resort is een afgelegen paradijs op aarde, behalve dan dat iedereen er liegt.

Het langverwachte vervolg op Koninkrijk. Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Vergeet wat je weet over het continent Afrika. Zeinab Badawi duikt in het verleden van haar geboortecontinent, de geboorteplek van de mensheid.

Waar we onze kinderen in de fysieke wereld steeds meer overbeschermen, laten we hen in de digitale wereld vogelvrij – met desastreuze gevolgen voor hun mentale welzijn.

In dit derde deel van 'De memoires van Abel Sikkink' zien we Parijs en het grillige Europa van de tweede helft van de negentiende eeuw.

De ineenstorting van welvaartsstaten, supercyclonen, megadroogtes, extreemrechts extremisme, ongebreidelde virussen, energietekorten, cyberaanvallen: de mensheid beweegt zich richting een tijdperk van permanente crisis.

Dit boek wijst de weg naar een energieker leven. Je wakkert het vuur in je leven weer aan!