Hebban recensie

(Ook) heel geschikt voor jongvolwassenen

Marvin O. 15 september 2021

Martin Dujeu is een achttienjarige die met zijn vader in een betere buurt van Parijs woont. Zijn moeder stierf zestien jaar geleden in een vliegtuigongeluk en de relatie met zijn vader is afstandelijk. Martin was een goede student, maar de laatste tijd interesseert school hem niet meer waardoor hij voor de tweede maal achter elkaar zakt. Hij heeft andere interesses nu, met name het schrijven van een boek. Daarbuiten is hij dol op zijn hond Germinal. Wanneer hij tijdens een hondenwandeling onverwacht moet schuilen voor de regen, ontmoet hij de dakloze Célestine du Bac. De eerste ontmoeting verloopt vijandig, maar algauw ontstaat een bijzondere vriendschap die hun beider levens sterk beïnvloedt.

Tatiana de Rosnay (1961) schreef het manuscript van Dit leven is van jou tussen 1990 en 1993. Nadat het werd geweigerd door de uitgever, belandde het in een doos met als opschrift ‘Na mijn dood niet publiceren!’, en raakte vergeten. Na een verhuizing herontdekte ze het en vond het nog steeds goed. Ze gaf het ter beoordeling aan haar huidige uitgever die het prompt wilde publiceren. De Rosnays nieuwste roman is dus in feite haar eerste. Noor Koch boog zich over de vertaling ervan.

Bij aanvang laat weinig vermoeden dat dit een vroeg werk van de schrijfster is. Het boek is even vlot als we van haar gewend zijn, en door de vele dialogen die vaak uit korte zinnen bestaan laat het zich in sneltreinvaart lezen. Achter de uitwerking van de onwaarschijnlijke en hartverwarmende vriendschap gaat de diepgang van een schijnbaar meer ervaren schrijver schuil, en er is ook ruimte voor een vleugje romantiek en weemoed. Dat laatste is te danken aan de periode waarin dit verhaal zich afspeelt (1992), waarin hoop en optimisme voelbaar aanwezig zijn. De afwezigheid van mobiele telefoons, computers en internet doet ouderwets aan en spiegelt ons voor hoe snel de tijden veranderd zijn, wat die weemoed nog versterkt. Omdat de sfeer van het 15de arrondissement van Parijs met veel oog voor detail wordt beschreven, waant de lezer zich werkelijk in dat jaar en op die plaats. Aangenomen dat het oorspronkelijke manuscript niet al te sterk geredigeerd werd door de hedendaagse De Rosnay, viel haar schrijftalent dan al niet te ontkennen.

Wat wel laat zien dat het boek uit de pen van een nog onervaren schrijfster gekomen is, is hoe de personages zijn neergezet. Ze dragen veel naïviteit met zich mee, worden geregeld stereotiep afgebeeld en zijn overdreven onschuldig van aard. Ze missen diepgang en gedragen zich stroef en ouderwets. Hoe de twee hoofdpersonages met elkaar omgaan vormt daarop merkwaardig genoeg een uitzondering.

Het tweede deel van het verhaal speelt zich in Marokko af, en hier laat De Rosnay steekjes vallen. Er was geen reden om het verhaal daarnaartoe te verplaatsen. De auteur lijkt zelf niet goed te weten wat gedaan met die setting en verliest zich daarom in toeristische beschrijvingen waardoor dit gedeelte meer als reisgids voor het land overkomt dan als roman. De flauwe tienerliefde en de bovennatuurlijke elementen die om de hoek komen gluren, zijn overbodige en onwaarschijnlijke toevoegingen. Het zijn zulke passages die begrijpelijk maken waarom het in 1993 niet gepubliceerd raakte. Dat De Rosnay ondertussen geen onbekende schrijfster meer is, heeft ongetwijfeld meegespeeld in het veranderde oordeel van de uitgever.

Dit leven is van jou gaat niet de geschiedenis in als het beste werk van De Rosnay. Toch blijft een lezenswaardig tijdverdrijf, licht op de hand, niet vrij van clichés maar met een sterke en bij momenten prachtig beschrijvende eerste helft waarin de belofte vervat zit van een auteur die al alles in huis had om door te breken. Voor wie nog kennis moet maken met deze schrijfster is dit boek niet de meest ideale instapper. Hoewel niet zo bedoeld, is het, gelet op de leeftijd van Martin en de groei die hij doormaakt, ook wel een geschikte YA-roman.

Meer recensies van Marvin O.

Nieuwe, prachtige roman van dé literaire stem uit Ierland, Sally Rooney.

Dog Man is terug met een spannend nieuw avontuur! Een stinkdier zorgt voor een groot drama: Dog Man ruikt verschrikkelijk

Een radicaal eerlijk en aangrijpend onderzoek van een dochter die niet alleen de moeizame relatie met haar moeder probeert te begrijpen, maar ook de verstoorde relatie tot haar eigen lichaam.

Speurend naar eeuwenoude ruïnes en kastelen, objecten en kunstwerken, reisroutes en slagvelden slalomt Bart Van Loo door de Lage Landen.

Een nieuwe Baantjer is altijd een goed cadeau! Op een voorjaarsochtend wordt het lichaam van Ron Doomerik aangetroffen in zijn appartement aan de Amsterdamse Houtkade. Er steekt een mes in zijn rug.

Een magische reis naar Fantasia is een nieuwe versie van het avontuur Lang Leve Fantasia van Geronimo Stilton met extra veel avontuur en veel meer illustraties. Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Een betoverend cadeauboek, met linnen omslag, poëtisch vertaald door Imme Dros.

De manga over een avontuurlijke eenhoorn voor 9+. Unico's liefde heeft Venus en haar handlanger Byron wakker gemaakt, die hen allebei willen vernietigen!

De uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis. Een schitterend halfland van angst en hoop, ingeklemd tussen hoge dijken, waar alles permanent verandert en niets is wat het lijkt.

Meester Jesper gaat op schoolkamp met de kinderen uit groep 8. De directeur, mevrouw Azijnvijver, heeft één strenge eis: geen telefoons mee op kamp.

Meester Mark verzamelde de allerleukte taalfoutjes en kinderlogica over feesten en feestjes: van verjaardag tot kerst, en van sint tot de geboorte van een baby.

Op zoek naar avontuur en de waarheid over haar moeder, wordt Cato meegesleurd op een gevaarlijke reis door tijd en herinneringen - Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

Een zeer vooraanstaand forensisch antropoloog claimt dat in het kunstwerk gebruik is gemaakt van een menselijk bot.

Diep verscholen in de Appalachen ligt de McAlpine Lodge, waar Will en Sara hun huwelijksreis doorbrengen. Het resort is een afgelegen paradijs op aarde, behalve dan dat iedereen er liegt.

Het langverwachte vervolg op Koninkrijk. Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Vergeet wat je weet over het continent Afrika. Zeinab Badawi duikt in het verleden van haar geboortecontinent, de geboorteplek van de mensheid.

Waar we onze kinderen in de fysieke wereld steeds meer overbeschermen, laten we hen in de digitale wereld vogelvrij – met desastreuze gevolgen voor hun mentale welzijn.

In dit derde deel van 'De memoires van Abel Sikkink' zien we Parijs en het grillige Europa van de tweede helft van de negentiende eeuw.

De ineenstorting van welvaartsstaten, supercyclonen, megadroogtes, extreemrechts extremisme, ongebreidelde virussen, energietekorten, cyberaanvallen: de mensheid beweegt zich richting een tijdperk van permanente crisis.

Dit boek wijst de weg naar een energieker leven. Je wakkert het vuur in je leven weer aan!