Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Het vuur blijft branden

Marvin O. 15 maart 2018

De Witte Draak is ontwaakt! Zijn bestaan werd als een mythe beschouwd tot de ongeregistreerde Bloedgezegende Cleemond "Clee" Torkreek een zoektocht ondernam en het beest terugvond. Maar dat is allesbehalve goed nieuws want de Witte Draak is vast van plan de mensheid op de knieën te dwingen. Hij verenigt de draken van de andere vier kleuren en samen vatten ze gecoördineerde aanvallen aan. Van de mensen die het overleven maakt hij Verdorvenen, een hybride ras zonder eigen wil en met één collectief geheugen. De Witte Draak stuurt hen en zet hen in om andere mensen te overvallen. De hoofdrolspelers uit het eerste boek gaan koortsachtig op zoek naar een manier om draken en Verdorvenen te verslaan. Maar de mensheid is verdeeld. Er zijn spanningen tussen de staat Arradsia en het Corvantijnse Keizerrijk. Om de Witte Draak te verslaan zullen ze moeten samenwerken maar het keizerrijk is dat niet van plan.  

Clee Torkreek en Lizanne Letriet waren de twee belangrijkste hoofdrolspelers uit het eerste deel van deze trilogie, Het vuur van de draak. Ook in Het legioen van vlammen krijgen zij de belangrijkste hoofdrollen toebedeeld. Lizanne, nog steeds spionne en moordenares voor de IJzerschip Handelsmaatschappij, besluit in het Corvantijnse Keizerrijk te infiltreren. Clee reist op zijn beurt richting zuidpool. Hij wordt op sleeptouw genomen door Corrin Heilmoer. Heilmoer speelde een derde, zij het minder uitgesproken, hoofdrol in het eerste boek als scheepskapitein. In dit tweede boek neemt hij die rol verder op zich. Samen met Clee en een allegaartje aan zeelui en landrotten gaat hij op zoek naar een middel om de Witte Draak te verslaan. Alhoewel Heilmoers rol iets beduidender is dit keer, blijft hij toch vooral een aangever zodat de werkelijke hoofdrolspeler van deze verhaallijn kan schitteren. Met de persoon van Sirus lanceert de schrijver een nieuwe verhaallijn. Sirus is conservator maar valt ten prooi aan de Witte Draak en wordt een Verdorvene. Hij moet een leger van tienduizenden Verdorvenen leiden in een nietsontziende aanval tegen de rest van de mensheid.  

Deel twee van een reeks is misschien wel het moeilijkste van allemaal. De nieuwigheid van het eerste deel is weg en de schrijver moet zijn talent gaan bevestigen door voldoende nieuwe dingen te bedenken die de lezer kunnen boeien, zonder evenwel de aansluiting met het eerste deel te verliezen. We hoeven er echter niet te lang omheen te draaien: Anthony Ryan (1970) doet het allebei met verve. De voormalige selfpubber gaat met sprekend gemak verder waar hij het vorige deel geëindigd was. Er is geen inleiding voor wie het eerste deel niet las of het zich niet goed herinnert. Dit boek is geschreven op maat van die lezers die net uit deel een stappen en de schrijver duikt meteen het verhaal in. Wat in het vorige boek gebeurde, wordt verondersteld bekend te zijn. Het aantal kaarten in het boek is toegenomen en de dramatis personae is wat langer geworden, en verder staat de lezer er alleen voor.  

Maar geen nood, Ryan is een zeer goed verteller en heeft Het vuur van de draak ongemerkt dieper in je geheugen genesteld dan je zou denken. Zelfs wie dat eerste deel een jaar eerder las, zal zich erover verbazen hoe snel de dingen weer boven komen drijven. Het legioen van vlammen is opnieuw heerlijk escapisme van de bovenste plank. De drie plots die naast elkaar bestaan zijn alle rijk aan detail en bevatten opnieuw veel originele elementen. Clee en Lizanne zijn als personages ook duidelijk gegroeid. Clee en Heilmoet staan garant voor het avonturengedeelte van dit boek: ze doen denken aan piraten in een zee vol draken. Lizanne gedraagt zich wat als een vrouwelijke James Bond en brengt spionage in het boek. Sirus ten slotte getuigt uit eerste hand van het leven als Verdorvene tussen de draken en voegt een laag fantasy toe. Een meer dan geslaagd tweede deel. Anthony Ryans vuur brandt nog steeds.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Marvin O.

Gesponsord

Aan het lot kun je niet ontsnappen ... of wel?

Intermezzo is een prachtige roman over broers en geliefden, van dé literaire stem uit Ierland.

Door de late middeleeuwen letterlijk aan te raken blaast Van Loo ons verre verleden meer dan ooit nieuw leven in.

Een ode aan de Hollandse keuken en de smaak van thuis.

Meer dan 200 recepten voor de kerstdagen.

Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Het leukste cadeau voor iedereen: lol verzekerd!

Toine Heijmans neemt zijn lezers mee naar de uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis.

Een roman over iemand die floreert als onderzoeker, maar zich het comfortabelst voelt als ze zelf in de schaduw blijft

In Lijtje deelt Harmen van Straaten ontroerende, grappige en herkenbare verhalen over zijn dementerende moeder.

De schitterende beelden en poëtische teksten vertellen het verhaal van een bijzondere vriendschap, tussen het meisje en de drie dieren.

Een magisch coming-of-age-verhaal over een jongen die zijn eerste weekend zonder zijn ouders doorbrengt. . . en een leeuw die op hem komt passen.

Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Deze nieuwe fase kan er een zijn van vreugde, vervulling en verdieping.

De Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

De auteur van Het meisje in de trein is terug! Ligt de waarheid op het eiland begraven?

Kenia, 1926. De jonge Ivy staat voor grote uitdagingen. Ondertussen is Ranjana, een jonge Indiase vrouw, op de vlucht.

Een nieuwe, inclusieve geschiedenis van het vroegst bewoonde continent van de wereld.

Een prachtig overzicht van de liefdespoëzie, van de vroege middeleeuwen tot nu

Hoe kunnen we ons een weg banen door dit alles?

Drie jaar geleden overleed haar beste vriendin, en sindsdien staat Erins leven stil.

Kenia, 1910. Als de jonge Ivory meereist met haar vader op safari, wordt ze onmiddellijk verliefd op het land en de natuur