Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Een verzameling mooie zinnen en warme gedachten

Marvin O. 14 augustus 2017

Later dit jaar verschijnt de Nederlandse vertaling van Björnstadt, de nieuwste roman van Fredrik Backman (1981), die het eerste deel van een serie moet worden. Als zoethouder tot het zover is, is zopas de novelle En elke ochtend wordt de weg naar huis steeds langer verschenen. Het is een dunnetje: 44 bladzijden aan tekst, 45 als je er het voorwoord bijneemt, vertaald door Edith Sybesma. Het was niet de bedoeling dat dit korte verhaal ooit gepubliceerd werd, dat iemand het zelfs maar zou lezen. Backman zegt er zelf over: 'Ik heb het geschreven omdat ik iets een plek moest geven, en ik ben zo iemand die zijn gedachten op papier moet zien om ze op een rijtje te kunnen zetten.' In augustus 2015 plaatste Backman het korte verhaal op zijn website en nog datzelfde jaar werd het reeds in zijn thuisland Zweden in boekvorm uitgegeven. Hebban Club van Tien lid Greet schreef in haar lezersrecensie dat de originele versie mooie tekeningen bevat. Die hebben de Nederlandstalige versie helaas niet gehaald. Als goedmakertje krijgt de lezer er wel de eerste bladzijden van Björnstadt bij.

Het boekje is gewoon te koop maar ziet er eerder uit als een cadeautje dat je gratis in de boekhandel krijgt naar aanleiding van een of ander gebeuren, zoals men doet bij de Spannende Boeken Weken. Het is zo dun dat het gegarandeerd wegkwijnt tussen al het lijvige geweld dat om aandacht van de koper schreeuwt. De vormgeving is luxueus (ingebonden, harde kaft, mooie cover) en daardoor valt het per bladzijde gerekend ook nog eens prijzig uit. Al bij al heeft het dus alles tegen. Hopelijk doet de mond-tot-mondreclame zijn werk want hoe kort ook, dit is een klein meesterwerkje.

De hoofdpersoon is weduwnaar, vader, en opa. Het grootste deel van de tijd speelt het verhaal zich af in het hoofd van de man, die vecht tegen dementie en hardnekkig probeert om zijn herinneringen niet te verliezen. Zijn herinneringen worden voorgesteld als een plein, en elke nacht wordt het plein kleiner en kleiner, zodat hij ‘s ochtends ontwaakt met minder herinneringen dan hij de dag ervoor had. Het is een gevecht dat hij niet kan winnen en hij beseft dat. In zijn hoofd praat hij heel veel met zijn kleinzoon over afscheid nemen van iemand die nog leeft, en met zijn overleden vrouw over houden van.

Alhoewel het boekje over dementie gaat en over de angsten die daarmee gepaard gaan, is het ook een liefdesverklaring van een man aan de vrouw met wie hij meer dan 50 jaar lief en leed gedeeld heeft.

“Ze waren zestien en zelfs de sneeuw was gelukkig. […] Ze stond tegenover hem met januari in haar haar en hij was verloren.”


Ook is het een uiting van genegenheid van een vader voor zijn zoon die niet op hem lijkt, en van een opa voor zijn kleinzoon die wél op hem lijkt. De kleinzoon, Noah, stelt vragen die alleen een kind durft vragen maar die iedereen die met dementie te maken krijgt, zich vast wel afvraagt.

“Wanneer je iemand bent vergeten, vergeet je dan dát je iemand bent vergeten?”


Het moet gezegd, Backman heeft het gepresteerd om in deze 44 bladzijden meer diepgang te stoppen dan menig auteur soms in een heel boek verwerkt. Het bevat bovendien een arsenaal aan mooie zinnen. Voor een verhaal dat nooit bedoeld was om gelezen te worden, is dat heel wat.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Marvin O.

Gesponsord

Aan het lot kun je niet ontsnappen ... of wel?

Intermezzo is een prachtige roman over broers en geliefden, van dé literaire stem uit Ierland.

Door de late middeleeuwen letterlijk aan te raken blaast Van Loo ons verre verleden meer dan ooit nieuw leven in.

Een ode aan de Hollandse keuken en de smaak van thuis.

Meer dan 200 recepten voor de kerstdagen.

Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Het leukste cadeau voor iedereen: lol verzekerd!

Toine Heijmans neemt zijn lezers mee naar de uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis.

Een roman over iemand die floreert als onderzoeker, maar zich het comfortabelst voelt als ze zelf in de schaduw blijft

In Lijtje deelt Harmen van Straaten ontroerende, grappige en herkenbare verhalen over zijn dementerende moeder.

De schitterende beelden en poëtische teksten vertellen het verhaal van een bijzondere vriendschap, tussen het meisje en de drie dieren.

Een magisch coming-of-age-verhaal over een jongen die zijn eerste weekend zonder zijn ouders doorbrengt. . . en een leeuw die op hem komt passen.

Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Deze nieuwe fase kan er een zijn van vreugde, vervulling en verdieping.

De Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

De auteur van Het meisje in de trein is terug! Ligt de waarheid op het eiland begraven?

Kenia, 1926. De jonge Ivy staat voor grote uitdagingen. Ondertussen is Ranjana, een jonge Indiase vrouw, op de vlucht.

Een nieuwe, inclusieve geschiedenis van het vroegst bewoonde continent van de wereld.

Een prachtig overzicht van de liefdespoëzie, van de vroege middeleeuwen tot nu

Hoe kunnen we ons een weg banen door dit alles?

Drie jaar geleden overleed haar beste vriendin, en sindsdien staat Erins leven stil.

Kenia, 1910. Als de jonge Ivory meereist met haar vader op safari, wordt ze onmiddellijk verliefd op het land en de natuur