Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Klassiek achtervolgingsverhaal met moderne technologie

Marvin O. 25 november 2020

Het is november 2041 en Chris Bowman staat op het punt een belangrijke presentatie te geven. Hij is CEO van X-COM, en zijn bedrijf heeft de afgelopen jaren heel wat technische snufjes ontworpen die het leven van veel mensen verbeterd hebben. Nu staat hij op het punt een revolutie te ontketenen door de introductie van nanobots waarmee ziekten automatisch zullen genezen worden. Maar tijdens de presentatie gebeurt er ook iets vreemds. De zelfrijdende auto van Jef Smart, een van de werknemers van het bedrijf, rijdt plots van een brug en Jef komt om. Kort daarvoor stuurde hij een dringend bericht naar Romy Bell, ex-vrouw van Chris en projectleider bij X-COM. Als ze die boodschap wil beluisteren, blijkt hij geblokkeerd, en is ze plots een doelwit van mensen die haar naar het leven staan. Er is iets niet pluis met de nanobots, maar wat?

Steven Van Belleghem is een ervaren en gedreven spreker, die internationaal bedrijfspresentaties geeft over de combinatie van klantgericht denken, nieuwe technologie en het behouden van menselijkheid daarin. Hij is ook auteur van een vijftal non-fictieboeken waarin dezelfde onderwerpen aan bod komen, en verkocht daarvan ruim 130.000 exemplaren. Met de scifi thriller Eternal waagt hij zich voor het eerst aan fictie. Ook hierin zijn het bedrijfsleven en technologie sleutelonderwerpen.

Je merkt meteen dat Van Belleghem zelf een bevlogen spreker is, want ook dit boek vangt aan met een bedrijfspresentatie bij wijze van inleiding. Er wordt veel aandacht aan de details hiervan besteed en dat maakt de introductie wat langdradig. Enkele wisselingen van standpunt naar wat Jef ondertussen meemaakt, breken de presentatie gelukkig wel in stukken en voegen al een eerste elementje van spanning toe, maar het blijft hoe dan ook iets te uitgesponnen.

Daarna komt Romy aan de beurt en met een aantal flashbackhoofdstukken ontdekt de lezer wat er aan de presentatie voorafgegaan is. Ook krijgen de gebeurtenissen rond Jef meer betekenis. Alle hoofdstukken zijn voorzien van een datum en een tijd, en zo ziet men de uren voorbijglijden. Het valt dan snel op dat de gebeurtenissen zich op korte tijd ontspinnen. Die opdeling in uren (of soms minder) geven de spanning een extra boost, men ziet de klok haast letterlijk tikken. Het is een beproefde techniek die ook hier werkt.

De auteur is soms wat naïef. Dat de mens tussen nu en 2041 op bepaalde vlakken plots het licht zou hebben gezien en problemen zomaar van de baan zijn, is weinig geloofwaardig. Bijvoorbeeld: 'De tijd dat onnodig veel mensen onnodig veel vergaderingen met onnodig veel kletspraat hielden, was gelukkig allang voorbij.' Ook verbrandingsmotoren bestaan al lange tijd niet meer en moeten daarom al kort na 2020 zeer plotseling verdwenen zijn. Het klinkt te mooi om waar te zijn en soms komt het zelfs wat belerend over. Ten behoeve van het verhaal worden de mogelijkheden van technologie ook wel eens overdreven, zoals wanneer een personage een schoendoos met oude Nokia 3310 toestellen uit een kast opdiept. Die doos is stoffig omdat ze al vele jaren lang niet meer vastgenomen is, maar de Nokia’s verbinden probleemloos met het moderne netwerk en de batterijen zijn niet leeg.

Los daarvan brengt de auteur wel een spannend achtervolgingsverhaal waarin oude en nieuwe ontwikkelingen op een fijne manier door elkaar gebruikt worden. Het positieve toekomstbeeld is een welkome verademing in deze tijden en nieuwe uitvindingen laten een mens dromen. Het gestuntel van personages met oudere technologie is grappig en niet eens vergezocht. Belangrijk is in ieder geval dat de plot niet ondergesneeuwd raakt door de aandacht voor technologie. De personages tenslotte zijn weinig gelaagd. Ze zijn er om de plot te dienen en worden afgeserveerd als ze niet meer nuttig zijn. Een band met hen kweken is daarom moeilijk. Het is niet de meest overtuigende thriller van het jaar, niet de meest originele ook, maar vervelen doet hij zeker niet.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Marvin O.

Gesponsord

Aan het lot kun je niet ontsnappen ... of wel?

Intermezzo is een prachtige roman over broers en geliefden, van dé literaire stem uit Ierland.

Door de late middeleeuwen letterlijk aan te raken blaast Van Loo ons verre verleden meer dan ooit nieuw leven in.

Een ode aan de Hollandse keuken en de smaak van thuis.

Meer dan 200 recepten voor de kerstdagen.

Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Het leukste cadeau voor iedereen: lol verzekerd!

Toine Heijmans neemt zijn lezers mee naar de uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis.

Een roman over iemand die floreert als onderzoeker, maar zich het comfortabelst voelt als ze zelf in de schaduw blijft

In Lijtje deelt Harmen van Straaten ontroerende, grappige en herkenbare verhalen over zijn dementerende moeder.

De schitterende beelden en poëtische teksten vertellen het verhaal van een bijzondere vriendschap, tussen het meisje en de drie dieren.

Een magisch coming-of-age-verhaal over een jongen die zijn eerste weekend zonder zijn ouders doorbrengt. . . en een leeuw die op hem komt passen.

Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Deze nieuwe fase kan er een zijn van vreugde, vervulling en verdieping.

De Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

De auteur van Het meisje in de trein is terug! Ligt de waarheid op het eiland begraven?

Kenia, 1926. De jonge Ivy staat voor grote uitdagingen. Ondertussen is Ranjana, een jonge Indiase vrouw, op de vlucht.

Een nieuwe, inclusieve geschiedenis van het vroegst bewoonde continent van de wereld.

Een prachtig overzicht van de liefdespoëzie, van de vroege middeleeuwen tot nu

Hoe kunnen we ons een weg banen door dit alles?

Drie jaar geleden overleed haar beste vriendin, en sindsdien staat Erins leven stil.

Kenia, 1910. Als de jonge Ivory meereist met haar vader op safari, wordt ze onmiddellijk verliefd op het land en de natuur