Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Een tot de verbeelding sprekend avontuur

Marvin O. 11 juni 2018

Het piramidecomplex van Gizeh dateert van rond 2500 voor Christus, zo schat men. Maar is dat wel zo? Wat met de tekenen die erop wijzen dat het geheel 10.000 jaar ouder is? Zou het kunnen dat er ooit nog een oudere, bijzonder gesofisticeerde beschaving is geweest? En hoe zit het met intelligent leven? Is dat werkelijk per toeval ontstaan of zijn wij “ontworpen”? Het zijn twee struikelpunten waarover onder de meerderheid van de wetenschappers een consensus bestaat. Die consensus wordt echter, vaak in religieus verband, door een harde kern blijvend betwist.  

Han Thomas (1969) heeft beide thema’s gecombineerd en verpakt in een bijzonder boeiende thriller, Het Darwin dilemma. In Parijs is Nicolas Moreau erin geslaagd om zelf dode cellen tot leven te wekken. Vrijwel meteen erna verdwijnt Moreau. Zijn team zoekt daarom France 2 journaliste Michelle Rousseau aan om de doorbraak zo snel mogelijk wereldkundig te maken. In Caïro is de Engelse antropoloog Mark Enquist bezig met onderzoek in de piramide van Cheops. Hij staat op het punt te bewijzen dat de piramiden inderdaad veel ouder zijn dan gedacht. In zijn kielzog maakt National Geographic een reportage. Maar ook hij ondervindt tegenstand.  

Het boek begint bijzonder intrigerend met een mysterieus en dodelijk gevecht tussen twee onbekenden op de piramide van Cheops. Daarna neemt de schrijver even gas terug om beide verhaallijnen, die eerst volledig los van elkaar lopen, een basis te geven. De ene verhaallijn bevindt zich in de sfeer van de biologie en natuurwetenschappen en de andere leunt meer aan bij archeologie en geschiedenis. Er wordt veel uitgelegd in het begin maar de auteur vergeet niet welk publiek hij bedient en zorgt toch voor voldoende afwisseling en actie. Beide verhaallijnen verlopen wat gelijkaardig. In beide gevallen is er een belangwekkende ontdekking gedaan, of staat die op het punt te gebeuren. Ook wordt beide keren een journalist ingeschakeld die een hoofdrol gaat opeisen. Tenslotte is er, ook in beide plots, een slechterik die de gang van zaken een halt wil toeroepen en die hierdoor geïnspireerd wordt door religieuze overtuigingen. Uiteindelijk komen beide verhaallijnen – zoals verwacht – na ongeveer driekwart samen.  

Bij lezers van Dan Brown is een belletje gaan rinkelen ondertussen en dat is terecht. Dit boek had inderdaad een volgend boek van de hand van Brown kunnen zijn. Browns verhalen hebben meestal een kunsthistorische insteek die hier ontbreekt, en in Browns boeken wordt iets meer gepuzzeld. Thomas gaat iets meer de wetenschappelijke toer op. Afgezien daarvan: zelfde stijl, zelfde thematiek, een zelfde vorm van spanning. Het boek blijft nog onder het niveau van Browns De Da Vinci Code maar overklast vele van diens andere boeken. Net als Brown schrijft Thomas met kennis van zaken. De wetenschappelijke theorie in het boek klopt. Ook de controversiële theorieën waarop het spannende element van dit boek gebaseerd is, zijn niet uit de duim gezogen. Een aantal gebeurtenissen is ook effectief gebaseerd op waargebeurde feiten.  

Het Darwin dilemma verscheen oorspronkelijk in 2011. Han Thomas beloofde toen in hetzelfde genre verder te zullen schrijven, maar een tweede boek kwam er vooralsnog niet. Wel werd deze heruitgave geactualiseerd. Ze is 40 bladzijden dikker en houdt rekening met de politieke ontwikkelingen in Egypte van na 2011. De nieuwe cover sluit ook veel beter aan bij het verhaal dan de oorspronkelijke.  

Van de 49 hoofdstukken eindigt meer dan de helft met een cliffhanger en dat stuwt het boek vooruit. Licht ongeloofwaardig zijn de iets te vlotte medewerking van politiediensten in diverse landen en de wijze waarop de beide verhalen uiteindelijk samenkomen. Dat laatste hangt af van nogal wat toevalligheden, maar is dat niet ook zo bij Dan Brown, of bij uitbreiding bij de helft van alle thrillers? Dit is te vergeven want in ruil geeft Thomas de lezer een vlot geschreven, grotendeels wél realistisch, ook nog eens informatief en spannend boek. Hij moet absoluut dat tweede boek schrijven!

1

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Marvin O.

Gesponsord

Aan het lot kun je niet ontsnappen ... of wel?

Intermezzo is een prachtige roman over broers en geliefden, van dé literaire stem uit Ierland.

Door de late middeleeuwen letterlijk aan te raken blaast Van Loo ons verre verleden meer dan ooit nieuw leven in.

Een ode aan de Hollandse keuken en de smaak van thuis.

Meer dan 200 recepten voor de kerstdagen.

Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Het leukste cadeau voor iedereen: lol verzekerd!

Toine Heijmans neemt zijn lezers mee naar de uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis.

Een roman over iemand die floreert als onderzoeker, maar zich het comfortabelst voelt als ze zelf in de schaduw blijft

In Lijtje deelt Harmen van Straaten ontroerende, grappige en herkenbare verhalen over zijn dementerende moeder.

De schitterende beelden en poëtische teksten vertellen het verhaal van een bijzondere vriendschap, tussen het meisje en de drie dieren.

Een magisch coming-of-age-verhaal over een jongen die zijn eerste weekend zonder zijn ouders doorbrengt. . . en een leeuw die op hem komt passen.

Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Deze nieuwe fase kan er een zijn van vreugde, vervulling en verdieping.

De Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

De auteur van Het meisje in de trein is terug! Ligt de waarheid op het eiland begraven?

Kenia, 1926. De jonge Ivy staat voor grote uitdagingen. Ondertussen is Ranjana, een jonge Indiase vrouw, op de vlucht.

Een nieuwe, inclusieve geschiedenis van het vroegst bewoonde continent van de wereld.

Een prachtig overzicht van de liefdespoëzie, van de vroege middeleeuwen tot nu

Hoe kunnen we ons een weg banen door dit alles?

Drie jaar geleden overleed haar beste vriendin, en sindsdien staat Erins leven stil.

Kenia, 1910. Als de jonge Ivory meereist met haar vader op safari, wordt ze onmiddellijk verliefd op het land en de natuur