Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Een uppercut van de schrijver

Marvin O. 06 februari 2018

Horace Hopper werd door de familie Reese geadopteerd toen hij nog een tiener was. Zijn gescheiden ouders keken geen van beiden naar hem om en zijn oma werd te oud om nog voor hem te zorgen. De Reeses gingen hem al snel als hun eigen zoon beschouwen en hoopten in hem de opvolger te hebben gevonden die de ranch kon overnemen. Maar alhoewel zij ondertussen de zeventig al voorbij zijn, wil Horace een andere droom najagen: hij wil profbokser worden. Daarvoor moet hij naar Tucson verhuizen. Horace is half Paiute, half Iers, maar schaamt zich voor zijn afkomst en wil daarom voor een Mexicaanse bokser doorgaan omdat men vaak denkt dat hij Mexicaans is. In Tucson zoekt hij onderdak en werk en gaat op zoek naar mogelijkheden om zijn bokscarrière op de rails te zetten. Maar Horace is veel te gevoelig voor de bokswereld en ziet zich bovendien omringd door de verkeerde personen.

Willy Vlautin (1967) is naast schrijver ook singer-songwriter en verwierf in het verleden al een zekere bekendheid met zijn country- en rockband Richmond Fontaine. Pas toen de band al twaalf jaar bestond, publiceerde hij zijn eerste boek. De eerste boeken van Vlautin werden zeer goed onthaald. Hij won diverse prijzen, werd vertaald, en enkele van zijn boeken zijn ondertussen ook al verfilmd. Laat me niet vallen is het vijfde boek van Vlautin en werd in januari 2018 verkozen als boek van de maand in het tv-programma De Wereld Draait Door. Voor de vertaling ervan tekende Dirk-Jan Arensman.

Het boksen is in dit boek erg aanwezig, maar toch is het slechts een middel. De kern van het boek draait om eigenwaarde, schuldgevoelens en liefde. Horace Hopper voelt zich waardeloos omdat geen van zijn beide ouders hem wilde. Hij voelt zich bovendien schuldig omdat hij vindt dat hij een teleurstelling is voor zijn pleegouders en zijn omgeving, ook al is daar helemaal geen reden toe. Zijn Paiute-afkomst speelt hem parten en hij wil helemaal niet indiaans zijn. Ook daar voelt hij zich schuldig over. De liefde in het boek komt van de familie Reese. Zij zijn onvoorwaardelijk trots op hun pleegzoon, zien in hem de zoon die ze nooit gehad hebben, en willen dat hij het familiebedrijf overneemt. Mijnheer Reese duikt geregeld op in het leven van Horace, als toeschouwer bij bokskampen onder andere, en hij is ook de man die Reese gaat opzoeken als deze het lastig heeft, en hem dan keer op keer vertelt dat ze van hem houden.

Via het boksen wil Horace bewijzen dat hij bestaansrecht heeft. In de stad brengt dat hem in contact met figuren die hem uitbuiten en dat verteert hij helemaal niet goed. Als bokser incasseert hij heel veel, ook al wint hij de meeste van zijn kampen. Maar Horace meent dat dat erbij hoort, en dat hij zonder incasseren nooit zal slagen. Maar of het nu fysieke of emotionele opdoffers zijn, er is een grens aan wat een mens kan verwerken en Horace ziet zich geregeld tegen deze grens aangeduwd worden. De titel van het boek is dan ook een langgerekte, onuitgesproken smeekbede van Horace aan zijn omgeving.

Willy Vlautin heeft ervoor gekozen om het tempo in Laat me niet vallen heel laag te houden. Geen snelle actie, ondanks het onderwerp opvallend weinig geweld, en zeker ook geen overvloed aan gebeurtenissen. Vlautin laat het verhaal drijven op emoties. De lezer voelt al van bij het begin een zekere verslagenheid en melancholie die daarna nooit ver weg is. Alhoewel Horace bokskampen wint, voelt het voortdurend aan alsof hij de verliezer is. Dat is precies hoe Horace zich voortdurend voelt, balancerend aan de rand van de maatschappij en niet in staat dat juk van zich af te gooien. De schrijver brengt dit overtuigend over. Passend bij de sfeer van het boksen deelt Vlautin in de allerlaatste alinea bovendien nog een onverwachte mokerslag uit die de lezer knock-out achterlaat.

7

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Marvin O.

Gesponsord

Aan het lot kun je niet ontsnappen ... of wel?

Intermezzo is een prachtige roman over broers en geliefden, van dé literaire stem uit Ierland.

Door de late middeleeuwen letterlijk aan te raken blaast Van Loo ons verre verleden meer dan ooit nieuw leven in.

Een ode aan de Hollandse keuken en de smaak van thuis.

Meer dan 200 recepten voor de kerstdagen.

Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Het leukste cadeau voor iedereen: lol verzekerd!

Toine Heijmans neemt zijn lezers mee naar de uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis.

Een roman over iemand die floreert als onderzoeker, maar zich het comfortabelst voelt als ze zelf in de schaduw blijft

In Lijtje deelt Harmen van Straaten ontroerende, grappige en herkenbare verhalen over zijn dementerende moeder.

De schitterende beelden en poëtische teksten vertellen het verhaal van een bijzondere vriendschap, tussen het meisje en de drie dieren.

Een magisch coming-of-age-verhaal over een jongen die zijn eerste weekend zonder zijn ouders doorbrengt. . . en een leeuw die op hem komt passen.

Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Deze nieuwe fase kan er een zijn van vreugde, vervulling en verdieping.

De Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

De auteur van Het meisje in de trein is terug! Ligt de waarheid op het eiland begraven?

Kenia, 1926. De jonge Ivy staat voor grote uitdagingen. Ondertussen is Ranjana, een jonge Indiase vrouw, op de vlucht.

Een nieuwe, inclusieve geschiedenis van het vroegst bewoonde continent van de wereld.

Een prachtig overzicht van de liefdespoëzie, van de vroege middeleeuwen tot nu

Hoe kunnen we ons een weg banen door dit alles?

Drie jaar geleden overleed haar beste vriendin, en sindsdien staat Erins leven stil.

Kenia, 1910. Als de jonge Ivory meereist met haar vader op safari, wordt ze onmiddellijk verliefd op het land en de natuur