Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Grappig en ontspannend, maar geen Hendrik Groen

Marvin O. 20 juni 2018

In Zolang er leven is beloofde Hendrik Groen (1929) het al, en wel op 7 december 2015: “Om het dreigende gat op te vullen en de lenigheid van geest te bewaren heb ik mezelf een nieuwe uitdaging gesteld: ik ga in januari aan een roman beginnen.” De roman gaat over heel wat anders dan Groen ons beloofd had in zijn dagboek, maar gekomen is hij er wel. Ondertussen weten we dat ene Peter de Smet achter de boeken van Hendrik Groen zit, maar laat dat de pret vooral niet drukken.

Rotzak van dienst in het boek is Arthur Ophof, die op het punt staat vijftig te worden. Hij zit vast in een huwelijk waar al lang de klad in zit, staat dagelijks in de file op weg naar een kantoorjob bij een bedrijf dat wc-artikelen verhandelt, en ziet als enige lichtpunt de wekelijkse golfwedstrijd met drie vrienden op vrijdag. Kort na zijn verjaardag deelt zijn baas hem mee dat ze hem helaas moeten ontslaan omdat het slecht gaat in de wc-artikelenbranche. Maar in plaats van te gaan zitten kniezen of een andere baan te zoeken, besluit Arthur dat het tijd wordt om zijn leven helemaal om te gooien. Hij wil iedereen zand in de ogen strooien door zijn eigen dood te ensceneren om vervolgens als een god in Frankrijk in … Italië te gaan leven. Ondertussen gedraagt hij zich heel egoïstisch en onaardig tegen iedereen, behalve tegen zijn golfvrienden.

Er zijn een aantal overeenkomsten met de vorige boeken van Hendrik Groen. De snedige vertelstijl en de humoristische kijk op alledaagse dingen die de dagboeken van Groen zo aantrekkelijk en grappig maken, zijn ook in dit boek aanwezig. Net als de dagboeken is ook dit boek een aaneenschakeling van korte hoofdstukken die het leestempo danig opschroeven. Af en toe wordt een hoofdstuk in cursieve druk tussen de andere geschoven en dat is dan Afra, Arthurs vrouw, die spreekt. Zij geeft haar kijk op wat er rondom haar gebeurt. Het is bijzonder grappig om te lezen hoe zij zich door Arthur in de luren laat leggen, of net niet.

Er zijn echter ook significante verschillen. Die leuke maatschappijkritiek die zo heerlijk bot en ongegeneerd de vinger op de wonde legt, is niet helemaal weg, maar heeft toch grotendeels plaats geruimd voor Arthurs organisatie van zijn eigen dood. De hoofdpersonages zijn dit keer geen kwajongens op leeftijd, maar gedragen zich veeleer als pubers. Kwajongens zijn leuker dan pubers. Dit keer ook geen bejaarden die zich doorheen ouderdomskwaaltjes moeten worstelen of afscheid van vrienden moeten nemen, met kwetsbare en tedere momenten tot gevolg. Ook al neemt doodgaan opnieuw een belangrijke plaats in het boek in, het is dit keer toch anders. In dit boek is geen plaats voor veel emotie. Het moet vooral grappig zijn.

Dat laatste lukt aardig, ook al zullen lezers van de dagboeken van Hendrik Groen die de boeken lezen, precies omdát Groen is wie hij is, toch vinden dat er iets ontbreekt. Het gevoel dat Hendrik Groen echt tot je praat, is er dit keer niet. Arthur Ophof staat ook niet erg dicht bij de lezer. Het is een roman die gewoon door Peter de Smet is geschreven. Dat Hendrik Groen als auteur op de cover staat, nog eens versterkt door een sticker met zijn “foto” op de cover, schept foute verwachtingen. Het boek is sarcastisch, geestig en heel ontspannend, maar toch is de kans groot dat de allusie op Hendrik Groen zal maken dat het minder goed onthaald gaat worden. Nochtans doet de auteur het juiste door uit een ander vaatje te gaan tappen. Een derde dagboek van Hendrik Groen maken dat toch nog vernieuwend is, is heel wat minder eenvoudig dan het lijkt. Op tijd van richting veranderen is te verkiezen boven rechtdoor blijven gaan en je – al dan niet met scootmobiel – te pletter rijden.

2

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Marvin O.

Gesponsord

Aan het lot kun je niet ontsnappen ... of wel?

Intermezzo is een prachtige roman over broers en geliefden, van dé literaire stem uit Ierland.

Door de late middeleeuwen letterlijk aan te raken blaast Van Loo ons verre verleden meer dan ooit nieuw leven in.

Een ode aan de Hollandse keuken en de smaak van thuis.

Meer dan 200 recepten voor de kerstdagen.

Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Het leukste cadeau voor iedereen: lol verzekerd!

Toine Heijmans neemt zijn lezers mee naar de uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis.

Een roman over iemand die floreert als onderzoeker, maar zich het comfortabelst voelt als ze zelf in de schaduw blijft

In Lijtje deelt Harmen van Straaten ontroerende, grappige en herkenbare verhalen over zijn dementerende moeder.

De schitterende beelden en poëtische teksten vertellen het verhaal van een bijzondere vriendschap, tussen het meisje en de drie dieren.

Een magisch coming-of-age-verhaal over een jongen die zijn eerste weekend zonder zijn ouders doorbrengt. . . en een leeuw die op hem komt passen.

Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Deze nieuwe fase kan er een zijn van vreugde, vervulling en verdieping.

De Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

De auteur van Het meisje in de trein is terug! Ligt de waarheid op het eiland begraven?

Kenia, 1926. De jonge Ivy staat voor grote uitdagingen. Ondertussen is Ranjana, een jonge Indiase vrouw, op de vlucht.

Een nieuwe, inclusieve geschiedenis van het vroegst bewoonde continent van de wereld.

Een prachtig overzicht van de liefdespoëzie, van de vroege middeleeuwen tot nu

Hoe kunnen we ons een weg banen door dit alles?

Drie jaar geleden overleed haar beste vriendin, en sindsdien staat Erins leven stil.

Kenia, 1910. Als de jonge Ivory meereist met haar vader op safari, wordt ze onmiddellijk verliefd op het land en de natuur