Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Heel wat mankementjes, maar Lilly’s inbreng is lezenswaardig

Marvin O. 25 september 2018

Lilly is een albinomeisje dat door haar erg religieuze moeder verborgen gehouden wordt op een zolderkamer. Want dat was hoe sommige families tot minder dan een eeuw geleden omgingen met speciale kinderen. In 1931, als Lilly tien is, mag ze voor het eerst in haar leven de kamer uit, naar het circus. Maar niet – zoals ze hoopt – om te gaan kijken, echter wel om er verkocht te worden aan het rariteitenkabinet. Haar leven in het circus loopt evenmin op wieltjes, maar ze sluit wel een bijzondere vriendschap met de olifanten en de zoon van de olifantenoppasser.

Vijfentwintig jaar later krijgt Julia op haar werk bezoek van een privédetective. Ze liep als vijftienjarige weg van huis nadat haar vader verongelukte. Sindsdien leeft ze straatarm in een krot en probeert te overleven door voor een hongerloon te serveren in een eettent. Uit een brief die ze van de detective ontvangt, blijkt dat haar moeder ondertussen ook is overleden en Julia erft een landgoed annex paardenkwekerij. Ze keert terug naar huis en ontdekt in de papieren van haar vader iets dat haar enorm shockeert en waar zij niets over wist: haar ouders hadden nog een kind! Julia is vastbesloten uit te vissen wat er met haar zus gebeurd is.

Ellen Marie Wiseman is ondertussen aan haar vierde roman toe. Ze debuteerde in 2012 met De pruimenboom waarvoor ze inspiratie vond bij haar moeder die in nazi-Duitsland opgroeide. Ze vermengt historische feiten met fictie en een vleugje feelgood. Al van bij haar eerste boek krijgt ze veel erkenning voor wat ze schrijft. Haar boeken wonnen nog nooit een prijs maar ze worden door veelgelezen kranten regelmatig geselecteerd als beste boek, of worden door een grote leesclub gekozen, wat haar naambekendheid en verkoopcijfers natuurlijk ten goede komt. Ook Olifantenmeisje is opnieuw een mix van dezelfde elementen. Dit keer richt de schrijfster haar pijlen op de circustreinen die ooit voor veel opwinding zorgden in de steden waar ze halt hielden. 2017, het jaar waarin de Engelstalige versie van dit boek verscheen, is ook het jaar waarin de laatste beroemde Amerikaanse treincircussen, het Ringling Brothers Circus en het Barnum and Bailey Circus, er voorgoed mee stopten. De Nederlandstalige versie werd vertaald door Roelof Posthuma.

Om en om worden Lilly en Julia gevolgd. De hoofdstukken waarin Lilly aan de beurt is, zijn opvallend langer dan deze waarin Julia voorkomt. Over Lilly is dan ook heel wat meer te zeggen. Ze heeft nooit anders gehoord dan dat ze een gedrocht is waar mensen van zouden kunnen schrikken, maar dan ontdekt ze dat de circusmensen haar net heel mooi vinden. Dat neemt niet weg dat de man die haar kocht haar slecht behandelt. Maar met elk hoofdstuk dat volgt, vindt Lilly steeds meer haar eigen weg en ontdekt ze haar bijzondere band met olifanten.

De hoofdstukken waarin Julia voorkomt, zijn niet bijster interessant. Ze spelen zich af in de vijftiger jaren maar Julia lijkt meer op een tiener van nu. De fiftiessfeer ontbreekt volledig. Ook Julia’s zoektocht naar haar zus wordt weinig uitgewerkt. Wiseman maakt er jammer genoeg geen spannend mysterie van maar reikt de oplossing vrij abrupt op een presenteerblaadje aan. Het is daarom maar goed dat deze hoofdstukken zo kort zijn, want wat uiteindelijk de moeite van het lezen waard is, is het verhaal van Lilly.

Wiseman beperkt zich in de Lilly-hoofdstukken grotendeels tot wat Lilly overkomt, en houdt alles errond erg vaag. Het circus en de artiesten zijn slechts decor en amper uitgewerkt, en Lilly’s albinisme is stereotiep en weinig correct verwerkt. Ook de verrassende wending aan het eind van het boek is grotendeels voorspelbaar. Maar Lilly’s beleving is wel heel mooi gebracht. Het is gelukkig niet moeilijk om de zwakheden van het boek te vergoelijken en mee in de leefwereld van Lilly te stappen. Haar verhaal houdt heel het boek met verve overeind.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Marvin O.

Gesponsord

Aan het lot kun je niet ontsnappen ... of wel?

Intermezzo is een prachtige roman over broers en geliefden, van dé literaire stem uit Ierland.

Door de late middeleeuwen letterlijk aan te raken blaast Van Loo ons verre verleden meer dan ooit nieuw leven in.

Een ode aan de Hollandse keuken en de smaak van thuis.

Meer dan 200 recepten voor de kerstdagen.

Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Het leukste cadeau voor iedereen: lol verzekerd!

Toine Heijmans neemt zijn lezers mee naar de uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis.

Een roman over iemand die floreert als onderzoeker, maar zich het comfortabelst voelt als ze zelf in de schaduw blijft

In Lijtje deelt Harmen van Straaten ontroerende, grappige en herkenbare verhalen over zijn dementerende moeder.

De schitterende beelden en poëtische teksten vertellen het verhaal van een bijzondere vriendschap, tussen het meisje en de drie dieren.

Een magisch coming-of-age-verhaal over een jongen die zijn eerste weekend zonder zijn ouders doorbrengt. . . en een leeuw die op hem komt passen.

Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Deze nieuwe fase kan er een zijn van vreugde, vervulling en verdieping.

De Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

De auteur van Het meisje in de trein is terug! Ligt de waarheid op het eiland begraven?

Kenia, 1926. De jonge Ivy staat voor grote uitdagingen. Ondertussen is Ranjana, een jonge Indiase vrouw, op de vlucht.

Een nieuwe, inclusieve geschiedenis van het vroegst bewoonde continent van de wereld.

Een prachtig overzicht van de liefdespoëzie, van de vroege middeleeuwen tot nu

Hoe kunnen we ons een weg banen door dit alles?

Drie jaar geleden overleed haar beste vriendin, en sindsdien staat Erins leven stil.

Kenia, 1910. Als de jonge Ivory meereist met haar vader op safari, wordt ze onmiddellijk verliefd op het land en de natuur