Meer dan 5,9 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Plotgaten en schoonheidsfouten bederven de leespret

Marvin O. 16 november 2020

Toen Edgar Allan Poe in 1841 The Murders in the Rue Morgue schreef, had hij vast nooit kunnen vermoeden dat hij na zijn dood als grondlegger zou worden beschouwd van de moderne detective. Meer nog, het verhaal werd de inspirator voor een nieuw genre: de gesloten-kamermoord. In 2018 debuteerde Chris McGeorge met Tik tak, dat volledig volgens dit concept geschreven was. De nog jonge schrijver trok meteen de aandacht van het publiek, want het debuut verkocht als een speer. Ondertussen profileert hij zich als schrijver van gesloten-kamermysteries, want ook Kiekeboe uit 2019 en de allernieuwste, Op slot, bedienen zich van precies hetzelfde recept. Net als de vorige keer mocht Yolande Ligterink de vertaling op zich nemen.

In Op slot zit Cara Lockhart opgesloten in de gloednieuwe en hypermoderne North Fern vrouwengevangenis. Op een dag, terwijl ze ligt te slapen, wordt haar celgenote vermoord. Een kogel door het hoofd, zo blijkt, afgevuurd met een wapen met geluidsdemper. De cel was op slot en volgens de camerabeelden is de celdeur ook nooit open geweest, ook al viel de camera 'toevallig' 12,3 seconden uit. Cara is de logische en enige verdachte, maar toch is het wapen nergens te vinden. Cara is onschuldig, maar staat voor de haast onmogelijke opdracht dit te bewijzen. Ze zat om te beginnen al onschuldig in de gevangenis, en ook dat gelooft niemand.

De premisse is bijzonder intrigerend en kan haast niet anders dan veel thrillerliefhebbers aantrekken. Maar dat was Tik tak ook en toch kwam Hebban-recensent Anne Terwisscha niet verder dan twee sterren en de betiteling 'strandlectuur'. Diverse lezersrecensies gaven hem gelijk. Kiekeboe scoorde gemiddeld een heel klein beetje beter, maar was qua waardering nog steeds mijlenver verwijderd van een topper. Op slot is daarom een beetje het boek van de laatste kans voor de auteur. En het is een kans die hij helaas niet grijpt. Het is een schoolvoorbeeld van een probleem waar menig schrijver vast wel eens tegenaan botst: 'Ik heb een goed idee voor de start van een boek maar slaag er niet in daar verder iets van kan maken.' Soms moet een auteur gewoon toegeven dat de enige oplossing de prullenmand is.

Bij aanvang valt het allemaal nog reuze mee. Het grenst aan het randje van sciencefiction met een gevangenis die ongeloofwaardig modern is voor de periode waarin dit speelt, wat ongeveer nu is, en die in Groot-Brittannië vast ook niet zou worden goedgekeurd vanwege een schending van de mensenrechten. Maar McGeorge weet zijn lezers wel te onderhouden met een lange kennismaking met de gevangenis en haar bewoners, hoewel het erg afgekeken is van Wie niet weg is van M.J. Arlidge. Ook de eerste flashback, na ongeveer een derde van het boek, doet het nog goed, maar daarna verwatert het verhaal tot één kluwen van plotgaten, schoonheidsfouten en opgetrokken wenkbrauwen omdat wat de auteur schrijft steeds lastiger te geloven is. Om uit de warboel te raken, verandert hij bepaalde personages uiteindelijk in babbelzieke figuren die Cara maar al te graag uitleggen hoe alles in elkaar zit – daar had ze namelijk nooit zelf achter kunnen komen – en die er bovendien met de nodige grillige handelingen voor zorgen dat er een opening naar een einde gecreëerd wordt.

In de plot zitten gaten, er is een probleem met de tijdlijnen en er staan te veel schoonheidsfouten in het boek. De auteur dateert een van zijn hoofdstukken met '31 september 1993'. Noch hijzelf, nog de Britse redactie merken dat die dag niet bestaat. Ook de vertaalster neemt de fout over. Dit is maar één voorbeeld, maar niemand lijkt de moeite te hebben genomen dit boek fatsoenlijk te screenen. McGeorge is een nieuwe topverkoper en de kassa moet rinkelen. Met plots die rammelen zou die kassa wel eens heel snel stil kunnen vallen.

2

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Marvin O.

Gesponsord

Een diepgravend onderzoek naar de meest mysterieuze politieke moord van de 20e eeuw, die op de Amerikaanse president John F. Kennedy.

Een indringend verhaal op het scherp van de snede, vanuit de belevingswereld van de strafrechtadvocate die als slachtoffer moet strijden voor een eerlijke behandeling onder het recht waar ze altijd in heeft geloofd.

Hetzelfde boek lezen brengt mensen samen: je hebt direct iets om over te praten! Daarom lezen we in november met heel Nederland 'Joe Speedboot' van Tommy Wieringa. Je haalt het boek gratis op bij je bibliotheek.

'Bevreemdend, mysterieus en ongelofelijk. Esther Gerritsen maakt het onbereikbare perspectief herkenbaar.' – Jury Boekenbon Literatuurprijs 2024 over Gebied 19

Nieuwe, prachtige roman van dé literaire stem uit Ierland, Sally Rooney.

Dog Man is terug met een spannend nieuw avontuur! Een stinkdier zorgt voor een groot drama: Dog Man ruikt verschrikkelijk

Een radicaal eerlijk en aangrijpend onderzoek van een dochter die niet alleen de moeizame relatie met haar moeder probeert te begrijpen, maar ook de verstoorde relatie tot haar eigen lichaam.

Speurend naar eeuwenoude ruïnes en kastelen, objecten en kunstwerken, reisroutes en slagvelden slalomt Bart Van Loo door de Lage Landen.

Een nieuwe Baantjer is altijd een goed cadeau! Op een voorjaarsochtend wordt het lichaam van Ron Doomerik aangetroffen in zijn appartement aan de Amsterdamse Houtkade. Er steekt een mes in zijn rug. 

Een magische reis naar Fantasia is een nieuwe versie van het avontuur Lang Leve Fantasia van Geronimo Stilton met extra veel avontuur en veel meer illustraties. Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Een betoverend cadeauboek, met linnen omslag, poëtisch vertaald door Imme Dros.

De manga over een avontuurlijke eenhoorn voor 9+. Unico's liefde heeft Venus en haar handlanger Byron wakker gemaakt, die hen allebei willen vernietigen!

De uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis. Een schitterend halfland van angst en hoop, ingeklemd tussen hoge dijken, waar alles permanent verandert en niets is wat het lijkt.

Meester Jesper gaat op schoolkamp met de kinderen uit groep 8. De directeur, mevrouw Azijnvijver, heeft één strenge eis: geen telefoons mee op kamp.

Meester Mark verzamelde de allerleukte taalfoutjes en kinderlogica over feesten en feestjes: van verjaardag tot kerst, en van sint tot de geboorte van een baby.

Op zoek naar avontuur en de waarheid over haar moeder, wordt Cato meegesleurd op een gevaarlijke reis door tijd en herinneringen - Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

Een zeer vooraanstaand forensisch antropoloog claimt dat in het kunstwerk gebruik is gemaakt van een menselijk bot.

Diep verscholen in de Appalachen ligt de McAlpine Lodge, waar Will en Sara hun huwelijksreis doorbrengen. Het resort is een afgelegen paradijs op aarde, behalve dan dat iedereen er liegt.

Het langverwachte vervolg op Koninkrijk. Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Vergeet wat je weet over het continent Afrika. Zeinab Badawi duikt in het verleden van haar geboortecontinent, de geboorteplek van de mensheid.

Waar we onze kinderen in de fysieke wereld steeds meer overbeschermen, laten we hen in de digitale wereld vogelvrij – met desastreuze gevolgen voor hun mentale welzijn.

In dit derde deel van 'De memoires van Abel Sikkink' zien we Parijs en het grillige Europa van de tweede helft van de negentiende eeuw.

De ineenstorting van welvaartsstaten, supercyclonen, megadroogtes, extreemrechts extremisme, ongebreidelde virussen, energietekorten, cyberaanvallen: de mensheid beweegt zich richting een tijdperk van permanente crisis.

Dit boek wijst de weg naar een energieker leven. Je wakkert het vuur in je leven weer aan!