Meer dan 5,9 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Meesterlijk

Marvin O. 09 juni 2019
[Waarschuwing: wie deel 1 van deze trilogie nog niet las, verkiest misschien om de eerste paragraaf van deze recensie over te slaan. Het is onmogelijk te beschrijven waar deel twee over gaat, zonder iets van deel een weg te geven.]

De Trisolarians komen eraan! Hun doel: de mens uitroeien en de aarde voor zichzelf opeisen. De reis van de Trisolarians zal nog meer dan vierhonderd jaar duren, maar toch waren ze er gerust genoeg in om hun komst nu al aan te kondigen. En dat is niet verwonderlijk want eerder al ontplooiden ze de zogenaamde sophons, enorme elfdimensionale computers die in onze driedimensionale ruimte niet groter zijn dan een proton, en die de technologische vooruitgang van de mens blokkeren. Gezien hun grootte zijn ze niet te detecteren en er rest de mens niets anders dan te berusten, en zonder enige vorm van vooruitgang verder te boeren, wetende dat het feest over vier eeuwen onherroepelijk over is. Maar mensen zouden geen mensen zijn als ze zich daarbij neerlegden. Ze benoemen vier zogenaamde Wallfacers, individuen die de taak hebben om een plan te bedenken om de mens van de Trisolarians te redden. Ze krijgen nagenoeg onbeperkte middelen hiertoe. Drie ervan zijn bekenden, maar de vierde, Luo Ji, was astronoom maar is nu een onbeduidende docent sociologie. Waarom hij precies gekozen wordt, is iedereen een raadsel, hemzelf incluis. Hij is niet van plan een rol in dit verhaal te spelen maar wordt er tegen wil en dank ingezogen, nog meer wanneer de Trisolarians sneller dan verwacht aan de voordeur van de aarde komen kloppen.

The dark forest is het tweede deel van Cixin Liu’s trilogie Remembrance of Earth's Past, waarvan het eerste deel, The tree-body problem de schrijver een Hugo Award opleverde en nominaties voor de Nebula Award, de Locus Award en nog meer dan een handvol andere prijzen en nominaties. De lijst is indrukwekkend maar dat is The tree-body problem ook. Kan het vervolg, dat naar het Engels vertaald werd door China-blogger Joel Martinsen, eveneens imponeren?

Wie het eerste deel gelezen heeft, weet hoe Liu schrijft: erg technisch en wetenschappelijk, met veel kennis van de astrofysica en verwante takken die hij graag etaleert, niet bang om uit te weiden, niet bang om het niveau stevig op te krikken. Hij schrijft liever een bladzijde te veel over zijn stokpaardjes dan een bladzijde te weinig. Het gevolg: een leestempo dat daar verschrikkelijk onder lijdt. Liu eist van zijn lezers dat ze met hem meedenken en er hun hoofd bijhouden. Dit boek, zo’n 550 bladzijden dik, leest als een boek van meer dan 1.000 bladzijden.

Dat klinkt alsof het een zware dobber is. Niets is minder waar. Het is een genoegen om dit boek te mogen lezen. Liu heeft een rijke fantasie en weet binnen de grenzen van onze hedendaagse wetenschappelijke kennis een toekomst te verzinnen die niet alleen geloofwaardig is, maar ook enorm uitdagend voor de lezer. Maar Liu schrijft niet alleen wetenschap. Het verhaal is goed doordacht en oorzaak en gevolg passen logisch in elkaar. De personages zijn van vlees en bloed en hebben eigen levens, die niet overdreven sterk zijn uitgewerkt, maar wel voldoende. Die personages zijn voor een groot deel Chinees, en laat dat nu net ook een verfrissend aspect van Liu’s boeken zijn. Die culturele achtergrond die niet de onze is noopt de vertaler om geregeld een voetnoot toe te voegen, maar verrijkt het verhaal. Toch schrijft Liu opvallend Westers. Hij verwerkt Bijbelse citaten in zijn boek en voorziet dat Chinees en Engels samen de nieuwe standaardtaal van de planeet zullen gaan uitmaken, bijvoorbeeld. De Chinezen in dit boek zijn ook opvallend goed op de hoogte van de Westerse geschiedenis, kunst en literatuur. Maar ook dat is heel realistisch. Gelet op hoe China van een gesloten land op relatief korte tijd geëvolueerd is naar een land met een blik op de wereld gericht, zou het maar vreemd zijn als het China van over tweehonderd jaar níet in die richting geëvolueerd was.

De voorgaande paragraaf verraadt al iets over de periode waarin het boek zich afspeelt. Het begint kort na de ontdekking van de komst van de Trisolarians, rond 2008 van onze jaartelling, en loopt tot 213 jaar erna, als dit buitenaardse ras zowat halfweg is op zijn reis richting aarde. De reis is halfweg, maar toch weet Liu aan dit boek een einde te breien. Wie de trilogie beu is, zou er in principe op dit punt mee op kunnen houden. Maar welke fan wil dat? De toekomst die Liu geschapen heeft, is zo uitdagend dat het alleen maar prettig is om vast te stellen dat het derde deel met meer dan 700 bladzijden nog een stukje dikker is. We kunnen niet anders dan benieuwd uitkijken naar wat Liu in Death’s end nog meer bedacht heeft.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Marvin O.

Gesponsord

Een diepgravend onderzoek naar de meest mysterieuze politieke moord van de 20e eeuw, die op de Amerikaanse president John F. Kennedy.

Een indringend verhaal op het scherp van de snede, vanuit de belevingswereld van de strafrechtadvocate die als slachtoffer moet strijden voor een eerlijke behandeling onder het recht waar ze altijd in heeft geloofd.

Hetzelfde boek lezen brengt mensen samen: je hebt direct iets om over te praten! Daarom lezen we in november met heel Nederland 'Joe Speedboot' van Tommy Wieringa. Je haalt het boek gratis op bij je bibliotheek.

'Bevreemdend, mysterieus en ongelofelijk. Esther Gerritsen maakt het onbereikbare perspectief herkenbaar.' – Jury Boekenbon Literatuurprijs 2024 over Gebied 19

Nieuwe, prachtige roman van dé literaire stem uit Ierland, Sally Rooney.

Dog Man is terug met een spannend nieuw avontuur! Een stinkdier zorgt voor een groot drama: Dog Man ruikt verschrikkelijk

Een radicaal eerlijk en aangrijpend onderzoek van een dochter die niet alleen de moeizame relatie met haar moeder probeert te begrijpen, maar ook de verstoorde relatie tot haar eigen lichaam.

Speurend naar eeuwenoude ruïnes en kastelen, objecten en kunstwerken, reisroutes en slagvelden slalomt Bart Van Loo door de Lage Landen.

Een nieuwe Baantjer is altijd een goed cadeau! Op een voorjaarsochtend wordt het lichaam van Ron Doomerik aangetroffen in zijn appartement aan de Amsterdamse Houtkade. Er steekt een mes in zijn rug. 

Een magische reis naar Fantasia is een nieuwe versie van het avontuur Lang Leve Fantasia van Geronimo Stilton met extra veel avontuur en veel meer illustraties. Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Een betoverend cadeauboek, met linnen omslag, poëtisch vertaald door Imme Dros.

De manga over een avontuurlijke eenhoorn voor 9+. Unico's liefde heeft Venus en haar handlanger Byron wakker gemaakt, die hen allebei willen vernietigen!

De uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis. Een schitterend halfland van angst en hoop, ingeklemd tussen hoge dijken, waar alles permanent verandert en niets is wat het lijkt.

Meester Jesper gaat op schoolkamp met de kinderen uit groep 8. De directeur, mevrouw Azijnvijver, heeft één strenge eis: geen telefoons mee op kamp.

Meester Mark verzamelde de allerleukte taalfoutjes en kinderlogica over feesten en feestjes: van verjaardag tot kerst, en van sint tot de geboorte van een baby.

Op zoek naar avontuur en de waarheid over haar moeder, wordt Cato meegesleurd op een gevaarlijke reis door tijd en herinneringen - Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

Een zeer vooraanstaand forensisch antropoloog claimt dat in het kunstwerk gebruik is gemaakt van een menselijk bot.

Diep verscholen in de Appalachen ligt de McAlpine Lodge, waar Will en Sara hun huwelijksreis doorbrengen. Het resort is een afgelegen paradijs op aarde, behalve dan dat iedereen er liegt.

Het langverwachte vervolg op Koninkrijk. Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Vergeet wat je weet over het continent Afrika. Zeinab Badawi duikt in het verleden van haar geboortecontinent, de geboorteplek van de mensheid.

Waar we onze kinderen in de fysieke wereld steeds meer overbeschermen, laten we hen in de digitale wereld vogelvrij – met desastreuze gevolgen voor hun mentale welzijn.

In dit derde deel van 'De memoires van Abel Sikkink' zien we Parijs en het grillige Europa van de tweede helft van de negentiende eeuw.

De ineenstorting van welvaartsstaten, supercyclonen, megadroogtes, extreemrechts extremisme, ongebreidelde virussen, energietekorten, cyberaanvallen: de mensheid beweegt zich richting een tijdperk van permanente crisis.

Dit boek wijst de weg naar een energieker leven. Je wakkert het vuur in je leven weer aan!