Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Een unieke kijk op Australiƫ

Marvin O. 12 april 2018

Irene en haar man Titch Bobs nemen samen met buurman Willie Bachhuber deel aan de Redex Trial, een race rond Australië. Dat is wat men onthoudt na het lezen van de korte inhoud zoals die achteraan het boek staat afgedrukt en die verder vrij vaag blijft. De tekst zal vooral liefhebbers van autoraces en roadtrips aantrekken. Jammer, want de beschrijving is nogal kort door de bocht en dekt de lading van het boek maar half. De race neemt minder dan de helft van het aantal bladzijden in beslag.

Dat ze met zijn drieën deelnemen aan de race, is waar. Maar er gaat nog een heel verhaal aan vooraf, namelijk dat van Irene en Titch die een autobedrijf willen beginnen, weg van Titch’ vader die, alhoewel reeds gepensioneerd, nog steeds de competitie met zijn zoon aangaat en hem in alles wil overtroeven. Hun zoektocht naar een geschikte plaats brengt hen naar Bacchus Marsh (de geboorteplaats van de schrijver) en ze worden buren van Willie Bachhuber. Willie is leraar maar nadat hij een leerling uit het raam hangt, wordt hij ontslagen. Hij verdient echter heel veel geld met een radiokwis die hij week na week wint. Niemand weet echter dat dit opgezet spel is en dat hij in werkelijkheid geen geld krijgt. Hij is dus blut en werkloos. De race draait voor Irene en Titch uit op een zoektocht naar wat ze willen met hun verdere leven en hun huwelijk. Willie ontdekt dan weer een geheim over zichzelf dat hij na de race met geen mogelijkheid van zich af kan schudden.

Het deel dat voorafgaat aan de race is best grappig. Het huwelijk van Irene en Titch, en ook hun verhuis en de perikelen met Titch’ vader, worden bekeken door de ogen van Irene, een kleine maar heel sterk in haar schoenen staande dame met een unieke kijk op de dingen. Buurman Willie bekijkt dezelfde feiten van aan de andere kant van het hek en voegt daar details van zijn eigen in duigen vallende leven aan toe. Dit eerste deel vol rake observaties neemt bijna de helft van het boek in beslag.

De race zelf is ook heel leuk om te lezen, ook al zal menig lezer wellicht wat teleurgesteld zijn, omdat – nogmaals – die korte inhoud andere verwachtingen schept. Je verwacht een heus raceverslag met dingen die mis of juist heel goed gaan, competitie tussen deelnemers, en meer van dat fraais, maar dat krijgen we amper te lezen. Het zijn vooral de strubbelingen tussen Irine, Titch en Willie die dit deel de moeite waard maken.

Wat daarna nog volgt, willen we niet verklappen, want dan is de hele verrassing weg. Verrassend mag het dan wel zijn, helaas valt de vaart die het boek tot dan kenmerkte, plots weg, en het boek gaat in een heel andere sfeer verder. In plaats van humoristisch en hoopvol zoals voorheen, blijkt het vervolg vrij donker en langdradig. Een kernachtiger afloop had het boek misschien wél tot op het eind uitstekend gehouden. Nu valt het terug naar ‘goed’, wat voor een dubbele Man Booker Prize winnaar toch wat minnetjes is.

Peter Carey (1943) is Australiër maar woont ondertussen in de VS. Voor Ver van huis, pas dit jaar verschenen en nu al vertaald door Hien Montijn, zich afspelend in 1954, kon Carey putten uit zijn jeugdherinneringen en dat levert unieke weetjes op over een land dat ons minder bekend is dan bijvoorbeeld Amerika. We worden overspoeld met boeken en films over de fifties in Amerika, maar welk snoepgoed de Australiërs hadden, met welke auto’s ze reden, hoe de relaties met de Aboriginals waren enz., dat is allemaal minder bekend. In dat opzicht is dit boek een uniek tijdsdocument. Dat het op het einde wat al te uitgesponnen is, valt te vergeven. Het scheelt een ster, maar het blijft een mooi geschreven verhaal met originele personages.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Marvin O.

Gesponsord

Aan het lot kun je niet ontsnappen ... of wel?

Intermezzo is een prachtige roman over broers en geliefden, van dé literaire stem uit Ierland.

Door de late middeleeuwen letterlijk aan te raken blaast Van Loo ons verre verleden meer dan ooit nieuw leven in.

Een ode aan de Hollandse keuken en de smaak van thuis.

Meer dan 200 recepten voor de kerstdagen.

Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Het leukste cadeau voor iedereen: lol verzekerd!

Toine Heijmans neemt zijn lezers mee naar de uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis.

Een roman over iemand die floreert als onderzoeker, maar zich het comfortabelst voelt als ze zelf in de schaduw blijft

In Lijtje deelt Harmen van Straaten ontroerende, grappige en herkenbare verhalen over zijn dementerende moeder.

De schitterende beelden en poëtische teksten vertellen het verhaal van een bijzondere vriendschap, tussen het meisje en de drie dieren.

Een magisch coming-of-age-verhaal over een jongen die zijn eerste weekend zonder zijn ouders doorbrengt. . . en een leeuw die op hem komt passen.

Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Deze nieuwe fase kan er een zijn van vreugde, vervulling en verdieping.

De Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

De auteur van Het meisje in de trein is terug! Ligt de waarheid op het eiland begraven?

Kenia, 1926. De jonge Ivy staat voor grote uitdagingen. Ondertussen is Ranjana, een jonge Indiase vrouw, op de vlucht.

Een nieuwe, inclusieve geschiedenis van het vroegst bewoonde continent van de wereld.

Een prachtig overzicht van de liefdespoëzie, van de vroege middeleeuwen tot nu

Hoe kunnen we ons een weg banen door dit alles?

Drie jaar geleden overleed haar beste vriendin, en sindsdien staat Erins leven stil.

Kenia, 1910. Als de jonge Ivory meereist met haar vader op safari, wordt ze onmiddellijk verliefd op het land en de natuur