Een indrukwekkend oorlogsverhaal
Dit is een verhaal dat binnenkomt. Een indrukwekkend en aangrijpend verhaal gebaseerd op de feiten. Feiten van de tweede wereldoorlog.
Ik wil er eigenlijk niet teveel over vertellen, lees dit boek zelf, het is zo de moeite waard!
Haarlem 1943. De 16 jarige Nora raakt in een situatie verwikkeld die grote gevolgen heeft voor de rest van haar leven. Een kleine gebeurtenis met enorme impact.
In een oorlog is er chaos.. Wat is goed, wat is fout.. Niet altijd is het zo zwartwit.
De liefde was haar misdaad - en vrede was wreder dan ze had kunnen bedenken’
Haarlem 1961 De 16 jarige Ditte moet voor school een werkstuk maken over de tweede wereldoorlog.
Ze wordt gekoppeld aan een nieuw meisje in de klas die zich opvallend kleedt en gedraagt..Rivka.
Ditte heeft geen vrienden, ze is een buitenbeentje, hoort er niet bij.. ze bewondert Rivka.
Rivka zegt dat ze zusjes zijn.. Dat Ditte vast ook Joods is.
“Sinds Rivka er is, is alles beter: zij trekt me uit mijn schaduw de zon in”
Ditte probeert er achter te komen wie haar echte vader is maar haar moeder blijft daar vaag over. Haar stiefvader weet meer maar houdt zich ook op de vlakte.
Waarschijnlijk omgekomen in de oorlog? Net als oom Abe die in het verzet zat en verlinkt is.
Moeder vertelt mondjesmaat als de vriendinnen haar interviewen voor het werkstuk. Moeder had Abe soms geholpen met geheime kranten bezorgen. Het was gevaarlijk en ze viel een keer..
Rivka zegt dat Dittes moeder een geheim met zich meedraagt. Als Ditte op een onbewaakt ogenblik op zoek gaat vindt ze iets.. Iets waar ze niet blij van wordt.
Dit aangrijpende verhaal zit zo mooi in elkaar en is zo goed geschreven.. Je leest om en om vanuit Ditte en Nora met cliffhangers waardoor je nieuwsgierig blijft en door wilt lezen.
Mensen (ver)oordelen snel, te snel.. En na de oorlog worden er schuldigen gezocht..
Niemand is een heilige, niemand is perfect..
Als je alles weet dan kun je begrijpen hoe dingen gruwelijk mis kunnen gaan.
Na een oorlog zijn er eigenlijk alleen maar verliezers.
Dit is een jeugdboek, voor de iets oudere jeugd lijkt mij, maar ook zeker zeer interessant voor volwassenen!
De liefde was haar misdaad - en vrede was wreder dan ze had kunnen bedenken’
Rivka zegt dat ze zusjes zijn.. Dat Ditte vast ook Joods is.
“Sinds Rivka er is, is alles beter: zij trekt me uit mijn schaduw de zon in”
Niemand is een heilige, niemand is perfect..
Als je alles weet dan kun je begrijpen hoe dingen gruwelijk mis kunnen gaan.
Na een oorlog zijn er eigenlijk alleen maar verliezers.