Belangrijk boek voor vrouwen.
Moederhonger is het verlangen naar de koestering en bescherming die je van je moeder zou moeten krijgen. En die je door omstandigheden niet kreeg. Het kan voelen als een leegte in je ziel en zich uiten in een negatief zelfbeeld, pleasen, instabiele relaties, eetproblemen en meer..
Moeders hebben een belangrijke taak die teveel wordt onderschat. Vooral de eerste 3 jaar van ons leven zijn cruciaal.
Zeker kan een vader of oma ook een deel van die taak vervullen indien noodzakelijk. Toch is er al die band van 9 maanden, die kan óók niemand vervangen.
Het boek is verdeeld in 10 hoofdstukken, in de laatste hoofdstukken lees je hoe je Moederhonger zelf of met hulp kunt helen.
Ik vond het soms confronterend om te lezen. Maar zeker ook zeer zinvol. Als je zelf inmiddels moeder bent en weet wat je allemaal fout deed bv.. En hoe normaal is het dat je zelf tot je 13e op je duim zoog.
Het gaat niet om schuld.
Naarmate ik ouder werd, werd ik, gelukkig, ook steeds wat wijzer. Wat ik in mijn jeugd tekort kwam liet sporen na, mijn ouders deden hun best, zoals ik dat zelf ook deed.. En de meeste ouders.
Bij velen van ons ging het in de jeugd niet heel goed, thats life?
Je rolt op een gegeven moment het moederschap in en krijgt tegenstrijdige adviezen, slechte ook vaak..
Wie geluk heeft had stabiele ouders en staat grootdeels daardoor ook stabiel in het leven. Voor wie dat geluk niet had kan dit boek wellicht helderheid brengen en heling.
In dit boek gaat het vooral over moeders en dochters, moeders zijn van groot belang voor het leven van hun kinderen en voor hun dochters een voorbeeld in een maatschappij die nog steeds door het mannelijke wordt overheerst. Zeker in dit digitale tijdperk waar jonge kinderen toegang hebben tot beelden die niet bepaald goed voor hen zijn. Voor jonge meisjes is het een lastige tijd, niet voor niks dat er zoveel in de (overbelaste) hulpverlening belanden.
Er is zoveel te vertellen over dit boek, het past niet allemaal in een recensie.
Dit is een boek dat alle vrouwen eigenlijk moeten lezen, zeker ook als je moeder wilt worden of net bent.
Het gaat niet om schuld.
Bij velen van ons ging het in de jeugd niet heel goed, thats life?