Meer dan 6,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Iedereen wilde een vader !

maryse 09 juni 2024
Oorlog is de grootst denkbare schadepost! Overlevenden verliezen have en goed: hun dierbaren, hun fysieke en mentale gezondheid, hun materiële zekerheden. Soms geraken ze ook hun land, cultuur en toekomst kwijt. Zelfs hun vooroorlogse vrijheid keert vaak niet terug.

Mijnheer Java is zo'n grootverliezer. Hij heeft een kampsyndroom overgehouden aan Japanse gevangenschap in de voormalige kolonie Nederlands Indië. Nu krijgen PTSS-patiënten een door medicatie ondersteunde therapie. Na de oorlog moest je het doen met valeriaankruid. De familievader had last van ongecontroleerde agressie, somberheid, waanbeelden en nachtmerries. Zijn gedrag trok een zware wissel op het repatriantengezin waarin Adriaan van Dis, 'de jongen' in deze autobiografische roman, opgroeide.

Ondanks de driftbuien en de overgeërfde militaristische Jappencultuur, hield dit nieuw samengestelde gezin jarenlang stand. De drie meiden verlangden als halve oorlogswezen naar een vader en 'de jongen' liet zich telkens weer over de bol aaien door de man die zijn schoolpotloden tot in de perfectie kon slijpen. Als je verbeelding hebt kun je altijd ontsnappen. Met een pilotenmuts vlieg je hoog en ver!

OORLOG GAAT NOOIT VOORBIJ:
'Familieziek' is opgebouwd uit taferelen, scènes die niet alleen eerstelijns oorlogsschade laten zien maar ook het doorsijpelen van pijn naar de volgende generatie tonen. Wie bekend is met het leven van Adriaan van Dis weet dat hij nooit voor een gezin of een andere vorm van samenwonen heeft willen kiezen. Er zou maar weer eens een jampot tegen het behang kunnen knallen!

Deze korte stukken lenen zich makkelijk voor ritmische zinnen die een prettige vaart in het geheel brengen. Op de beste momenten ontstaat een poëtische cadans. Die is uitermate geschikt voor een voorleessessie of het inspreken van een luisterboek... activiteiten die deze auteur als gegoten zitten!

Daarnaast bespaart de keuze voor het afstandelijke 'de jongen' en 'meneer Java' de lezer een dosis overgevoelig zelfbeklag. Lees meer over het jonge alterego in 'Naar zachtheid en een warm omhelzen', het verhaal waarin hij van zijn geadopteerde grootmoeder het troetelnaampje 'Sproet' krijgt!
★★★1/2

Reageer op deze recensie

Meer recensies van maryse

Gesponsord

Als Hyoyoung wordt gevraagd in een brievenwinkel in Seoul te komen werken, realiseert ze zich al snel hoe helend een brief kan zijn. Schrijf je nu in voor de Hebban Leesclub.