Meer dan 5,8 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Spanning met een ethisch-culturele achtergrond ! ★★★1/2

maryse 19 september 2024
Voor wie een hang naar geschiedenis heeft, trekt het woord Alcazar in een boektitel meteen de aandacht. Bij lezen hoort altijd een leermoment, zelfs als je kiest voor een ontspannend plot. Hoewel je binnen de beperkingen van een kortverhaal niet de gelegenheid hebt om achtergronden helemaal uit te werken, geeft Sacha Voogd je een inkijk in het karakter van het kalifaat van Cordoba (10de -11de eeuw). Cordoba was toen trouwens de grootste stad van Europa.

KALIFAAT IS GEEN SYNONIEM VAN EXTREMISME
In combinatie met Wikipedia leer je dat de Noord-Afrikaanse kaliefen gedurende twee eeuwen heersten over het grootste deel van het huidige Spanje en Portugal. Sacha Voogd legt terecht de nadruk op de culturele inbreng van dit bestuur dat in samenwerking met de christelijke en joodse burgers zorgde voor een enorme bibliotheek waarvoor boeken vertaald en gekopieerd werden. Daarbij is de bouwkundige erfenis (denk b.v. aan de Mesquita en het Alhambra) indrukwekkend. Hoewel er ook burgerlijke onvrede was, is het een goed idee om de - in deze tijd - beladen term 'kalifaat' (dat trouwens 'opvolgerschap' betekent), te nuanceren.

'In de schaduw van...' toont bovendien aan dat ook een democratische overheid geen garantie is voor een vreedzame, rechtvaardige samenleving. Historicus Lara, de hoofdpersoon uit dit verhaal, wordt tijdens haar werk voor de stadsuniversiteit geconfronteerd met een invloedrijke familie die geen middel schuwt om haar criminele inkomsten veilig te stellen. Via haar Amerikaanse vriend die een onderzoeksjournalist is, zie je hoe vrijheid van meningsuiting, zelfs in een rechtsstaat, onder druk kan staan.

SLOTSTUK
Interessant is bovendien dat Lara op liefdesvlak een verscheurende keuze moet maken. Ook dat dilemma heeft een ethische drijfveer. Hierbij lopen de grenzen tussen goed en kwaad over elkaar heen. Moraliteit is een complex gegeven!

Hoewel Sacha Voogd haar lezers dus veel boeiend denkmateriaal geeft, roept het slot vraagtekens op. Het verhaal eindigt niet alleen met veel verwarring in het hoofd van Lara maar ook met een heuse cliffhanger. Heeft de auteur een vervolg in gedachten? Dit plot had alles om netjes afgerond te kunnen worden...

Reageer op deze recensie

Meer recensies van maryse

Gesponsord

'Uniek aan Wondermond is de keuze van Goemans om een verwende, kortzichtige, mannelijke tiener als hoofdpersonage te nemen in een verhaal dat zo duidelijk stoelt op vrouwenstemmen en verborgen vrouwenleed.'

'Vanhauwaert weet een unieke literaire ervaring te creëren. De inhoud en vorm zijn zo met elkaar versmeed dat ze niet los van elkaar gezien kunnen worden,' zegt de vakjury over het debuut.