Meer dan 6,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

De president is belangrijker dan Rembrandt !

maryse 01 juni 2024
Zelfs na twintig jaar VS-ervaring én een Amerikaanse echtgenote verkeert de geest van Michiel Vos nog steeds in een spagaat. Hij wordt heen en weer geslingerd tussen de utilitaire, materialistische en imago-gedreven Amerikaanse samenleving en de waarden van het oude Europa: kennis en cultuur. Als hij op bezoek gaat bij een voormalige diplomate toont zij hem vol trots ‘the power wall’, foto's waarop ze met de presidenten Bill Clinton en, later, Joe Biden staat en een ingekaderde kaart van Hilary. Op de even verder hangende echte Rembrandt die Michiels hartslag aanjaagt, reageert ze zakelijk en nonchalant.

ETEN IS WERKEN :
Bij het lezen van 'Vos in de VS' maak je tal van momenten mee die je Europese geest geweld aan doen. Socialising bijvoorbeeld is voor een Amerikaan netwerken met het oog op zaken doen tijdens een crowd funding-activiteit. Mensen ontmoeten is een verdienmodel! Op een lange mediterraanse lunch wordt spottend neergekeken. 'You don't have lunch, you do lunch', klinkt het berekend.

Of zoals Arnold Schwarzenegger het verwoordt: 'No matter what you do in life, you have to sell it'. De terminator heeft zijn Habsburgse wortels al lang de rug toegekeerd. Net als de meeste van zijn collega's is deze oud-gouverneur van Californië (2003-2011) een politicus-entertainer die het altijd wint van de man of vrouw met dossierkennis.

Ook kunstenaars op zoek naar succes ontsnappen niet aan permanente zelfpromotie. Je bent 'artist by day, salesman at night' wanneer je in je beste pak de Big Apple-feestjes afschuimt. Het heeft Jeff Koons geen windeieren gelegd!

KENNIS IS OVERBODIG :
Het meest schokkende voorbeeld van 'de natie als business-plan' vind je bij de welgestelde ouders die van mening zijn dat je niet naar een universiteit gaat om te studeren maar om de juiste contacten te leggen. Die kennis-sceptische houding ontstaat al in de middelbare school: neem dure chocolade mee voor de lesgever en misschien krijg je een paar extra punten.

Een boekthema moet je afbakenen. Deze auteur heeft ervoor gekozen om de globale waarden van de Verenigde Staten te benoemen aan de hand van politieke en financiële machthebbers, van New York tot Hollywood. Omdat toonaangevende burgers in het volle licht staan zijn ze een rolmodel voor alle sociale lagen en is deze invalshoek veel betekenisvoller dan je op het eerste zicht zou kunnen denken. Hoewel kritische stemmen zoals die van Brad Pitt en George Clooney voor enig moreel tegengewicht zorgen, moeten deze Hollywood-acteurs het afleggen tegen de toneelspelers op de bühne van het landsbestuur en het grote geld.

EEN JONGEN UIT MAASTRICHT :
De immigrant Michiel Vos, de bijna-buitenstaander, moet veel moeite doen om met de juiste blik naar het gedrag van de Amerikaan te kijken.
'Zie ik het wel?' 'Wat leeft er onderhuids?' vraag de Dutchie journalist zich af. 'In dit land word ik geleidelijk blind als ik diep onder de bovenlaag graaf', klinkt het een beetje wanhopig. Toch luidt zijn zelfverzekerde conclusie: 'Veel liberté, zeker, maar ook weinig égalité en fraternité.'

Michiel Vos, door de flitsende jongens wat laatdunkend Mr. Euro genoemd, heeft met open vizier en lef naar het hart van een wereld gekeken die de Euro's op het oude continent de adem afsnijdt!

★★★★1/2

Reageer op deze recensie

Meer recensies van maryse

Gesponsord

Als Hyoyoung wordt gevraagd in een brievenwinkel in Seoul te komen werken, realiseert ze zich al snel hoe helend een brief kan zijn. Schrijf je nu in voor de Hebban Leesclub.