Onbegonnen werk

Mastboom 01 mei 2021
Benieuwd naar leven en werk van een van de grootste naoorlogse Amerikaanse schrijvers?
Begin niet aan deze biografie als je niet alle 30 romans van Roth hebt gelezen en je je bovendien niet als een kat in een vreemd pakhuis wilt voelen in de Amerikaanse academische en literaire wereld van de afgelopen 60 jaar.

Opgewarmd door de enthousiasmerende recensie van Connie Palmen in de Volkskrant (1-5-21) en in de verwachting een inkijkje te krijgen in het leven van de schrijver van het adembenemende en uiterst actuele meesterwerk “De menselijke smet” (The human stain, 2000), verfilmd met Anthony Hopkins in de hoofdrol van - op vermeende racistische gronden - ‘gecancelde’ hoogleraar aan een gerennomeerde Amerikaanse universiteit.

Ik heb slechts enkele boeken van Roth gelezen en ben behalve met de echt grote jongens als Capote, Bellow, Baldwin, Hemingway e.d. niet erg bekend met zijn literaire incrowd. De biograaf neemt de lezer stapje voor stapje bijna dag voor dag mee in de levensgeschiedenis van Roth, die zoals bekend alles wat hij meemaakte en de herinneringen aan iedereen die hij ontmoette op een of andere wijze verwerkte in zijn romans. Bailey maakt onophoudelijk uitstapjes van herinneringen naar de betreffende citaten of personages in zijn boeken. De lezer wordt 800 (!) pagina’s lang bijna letterlijk overspoeld door soms de kleinste en onbenulligste details uit het leven van Roth waardoor een samenhangend beeld van leven en werk van de schrijver wordt vertroebeld en je als argeloze lezer nagenoeg koppie-onder gaat.

Tussen de regels door osprokkel je dan toch stukje bij beetje een - eerlijk gezegd nogal saai - beeld van zijn huwelijksproblemen, ordinaire ruzies, talloze seksuele escapades en meer of minder alledaagse beslommeringen en blijft het een beetje een raadsel hoe de man tussendoor ook nog zo veel romans heeft kunnen schrijven.

Ik moet bekennen dat ik de biografie van Philip Roth niet heb uitgelezen, zelfs met een zucht van verlichting heb dichtgeslagen en raad u aan deze biografie te vergeten en uw tijd beter te besteden aan het lezen van zijn oeuvre.

Meer recensies van Mastboom