Hebban recensie

Spanning wordt bewaard voor vervolgdelen

Maud Goossens 10 januari 2017

Je waant je in een luxueus leven vol blinkende sieraden, dure wijn, heerlijke diners en de prachtigste kleding in een fonkelend paleis waar aanzien en rijkdom het enige is dat telt. Het bevoorrechte gevoel dat hiermee gepaard gaat wordt echter overschaduwd door de donkere randjes aan iedere bladzijde van dit boek. Snel wordt duidelijk wat er achter deze pracht en praal schuilgaat en welke opofferingen hiervoor gemaakt moeten worden, maar is ontsnappen wel echt mogelijk?

The Jewel is het eerste deel uit de charmante trilogie genaamd ‘Lone City’, van Amy Ewing. De titel van deze serie verwijst naar het eiland waarop dit fantasierijke verhaal zich afspeelt. Dit boek lijkt wel speciaal geschreven voor liefhebbers van de ‘De Selectie’-serie van Kiera Cass, maar zal ieder andere lezer ook prettig verrassen. Deze zachte en tegelijkertijd afschuwwekkende roman speelt zich namelijk ook in de hoogste kringen van de bevolking af, waar de adel omringd wordt met luxe en rijkdom. De hoofdpersoon van The Jewel, genaamd Violet, komt in dit luxe leven terecht om het voortbestaan van de adel te waarborgen. Als surrogaat is zij verplicht het embryo van de edelen vrouwen te voldragen, waar zij dit zelf niet kunnen. De surrogaten worden als ware babymakers verhandelt en verkocht, kunnen geen eigen beslissingen nemen over hun leven en worden gezien als niets meer dan bezit. Het enige waar Violet zich aan vasthoudt is het weerzien van haar familie als haar de kans wordt aangeboden te ontspannen. Als blijkt dat haar beste vriendin en medesurrogaat in levensgevaar is, is deze keuze opeens niet meer zo makkelijk.

Ewing komt rustig op gang, waardoor de lezer de aandacht er in het eerste gedeelte nog niet echt bij hoeft te houden. Langzaamaan wordt er meer spanning en romantiek toegevoegd, maar jammer genoeg blijft dit op een laag niveau hangen. Terwijl de kern achter dit verhaal erg boeiend en fantasierijk is, komt het niet helemaal tot zijn recht. Ewing laat hier en daar wat steken vallen in de spanning van het verhaal. Naarmate Violet meer te weten komt over de waarheid achter het surrogaatschap en de geheime acties van de adel, verbetert dit. In het begin van het verhaal is het desalniettemin een voelbaar gemis. Hierdoor lijkt de serie als geheel ook belangrijker dan dit boek als een zelfstandig verhaal.

De romantiek komt daarnaast enigszins uit de lucht vallen, waardoor de lezer er minder in mee kan gaan dan gehoopt. Ook al biedt de verboden liefde een eenvoudige mogelijkheid om het romantische aspect van dit boek te verdiepen, wordt deze kans niet helemaal benut. Verder lijdt dit gebrek aan opbouw in zowel spanning als romantiek ervoor dat het boek lijkt te bestaan uit een aaneenschakeling van losse gebeurtenissen. Violet lijkt hierdoor te leven van dag tot dag, wat wellicht wel past bij de uitzichtloosheid van haar situatie. De verschillende informatieve flashbacks zijn daarentegen wel feilloos geïntegreerd in de verhaallijn, wat voor een prettige afwisseling zorgt. De geschiedenis en tradities die bij het surrogaatschap komen kijken vormen hierbij het interessantste perspectief van The Jewel. De mooie fantasie van over dit fenomeen is helaas wel gebrekkig tot leven gebracht. Een aanzienlijke misser.

Meer recensies van Maud Goossens

Nieuwe, prachtige roman van dé literaire stem uit Ierland, Sally Rooney.

Dog Man is terug met een spannend nieuw avontuur! Een stinkdier zorgt voor een groot drama: Dog Man ruikt verschrikkelijk

Een radicaal eerlijk en aangrijpend onderzoek van een dochter die niet alleen de moeizame relatie met haar moeder probeert te begrijpen, maar ook de verstoorde relatie tot haar eigen lichaam.

Speurend naar eeuwenoude ruïnes en kastelen, objecten en kunstwerken, reisroutes en slagvelden slalomt Bart Van Loo door de Lage Landen.

Een nieuwe Baantjer is altijd een goed cadeau! Op een voorjaarsochtend wordt het lichaam van Ron Doomerik aangetroffen in zijn appartement aan de Amsterdamse Houtkade. Er steekt een mes in zijn rug.

Een magische reis naar Fantasia is een nieuwe versie van het avontuur Lang Leve Fantasia van Geronimo Stilton met extra veel avontuur en veel meer illustraties. Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Een betoverend cadeauboek, met linnen omslag, poëtisch vertaald door Imme Dros.

De manga over een avontuurlijke eenhoorn voor 9+. Unico's liefde heeft Venus en haar handlanger Byron wakker gemaakt, die hen allebei willen vernietigen!

De uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis. Een schitterend halfland van angst en hoop, ingeklemd tussen hoge dijken, waar alles permanent verandert en niets is wat het lijkt.

Meester Jesper gaat op schoolkamp met de kinderen uit groep 8. De directeur, mevrouw Azijnvijver, heeft één strenge eis: geen telefoons mee op kamp.

Meester Mark verzamelde de allerleukte taalfoutjes en kinderlogica over feesten en feestjes: van verjaardag tot kerst, en van sint tot de geboorte van een baby.

Op zoek naar avontuur en de waarheid over haar moeder, wordt Cato meegesleurd op een gevaarlijke reis door tijd en herinneringen - Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

Een zeer vooraanstaand forensisch antropoloog claimt dat in het kunstwerk gebruik is gemaakt van een menselijk bot.

Diep verscholen in de Appalachen ligt de McAlpine Lodge, waar Will en Sara hun huwelijksreis doorbrengen. Het resort is een afgelegen paradijs op aarde, behalve dan dat iedereen er liegt.

Het langverwachte vervolg op Koninkrijk. Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Vergeet wat je weet over het continent Afrika. Zeinab Badawi duikt in het verleden van haar geboortecontinent, de geboorteplek van de mensheid.

Waar we onze kinderen in de fysieke wereld steeds meer overbeschermen, laten we hen in de digitale wereld vogelvrij – met desastreuze gevolgen voor hun mentale welzijn.

In dit derde deel van 'De memoires van Abel Sikkink' zien we Parijs en het grillige Europa van de tweede helft van de negentiende eeuw.

De ineenstorting van welvaartsstaten, supercyclonen, megadroogtes, extreemrechts extremisme, ongebreidelde virussen, energietekorten, cyberaanvallen: de mensheid beweegt zich richting een tijdperk van permanente crisis.

Dit boek wijst de weg naar een energieker leven. Je wakkert het vuur in je leven weer aan!