Draaikolk van namen en gebeurtenissen

Melanieke92 04 januari 2025
Ik las deze klassieker uit de wereldliteratuur als voorbereiding op de gelijknamige Netflixserie.
Alvorens te beginnen lezen, beluisterde ik de podcast van Boeken FM over dit boek. Daardoor was ik me tijdens mijn lectuur meer bewust van thema's, verteltechnieken en woordgebruik.

Gabriel García Márquez vertelt het verhaal van de familie Buendía in het verzonnen gehucht Macondo. De generaties volgen elkaar op. Omdat veel personages dezelfde of bijna deze naam hebben, had ik het vaak moeilijk het kolkende verhaal met elementen van magisch realisme te volgen.
De schrijver laat zien dat het leven en de geschiedenis een cyclisch verloop kennen, dat gebeurtenissen zichzelf tot in de treure herhalen.
Thema's als incest, familiedrama's en oorlog zijn daarbij schering en inslag en helaas nog steeds actueel. Ook het thema van de oneindige eenzaamheid van het individu leeft meer dan ooit in onze moderne samenleving.
In de podcast wordt trouwens vermeld dat het woord "eenzaamheid" 61 keer voorkomt in het boek.

Ik begrijp heel goed dat Márquez met dit boek de Zuid-Amerikaanse literatuur op de kaart heeft gezet. Ik heb me door het boek geworsteld tijdens de kerstvakantie. Ik had mezelf als uitdaging gesteld een moeilijk boek te leren lezen en begrijpen. Ik had echter enorm veel moeite geconcentreerd te blijven en was enigszins teleurgesteld. Daarom zou ik het 3/5 geven.

Ik hoop dat de serie op Netflix meer duidelijkheid zal brengen en een aanvulling zal vormen voor mijn begrip van het verhaal.

Meer recensies van Melanieke92