Hoe word je bierkenner?

Merel Kuitert 10 december 2024 Boekverkoper
Toen ‘Bierkenner in 24 uur’ uitkwam en ik zag dat het geschreven wat door een prestigieuze bierVROUW, was ik meteen geïnteresseerd. Als vrouw in de bierwereld komt het meer dan eens voor dat dingen aan je gemansplained worden, en vrouwen moeten elkaar supporten. Sofie is echt een baas op biergebied als gerenommeerde biersommelier, en ik was benieuwd of er nog dingen in zouden staan die ik niet zou weten.

Wist je dat bier na water en thee de meest gedronken drank ter wereld is? Hoog tijd dus om je wat meer te verdiepen in de wereld van pils, tripel, oude geuze, stout en trappist. Dit handige boekje bundelt alle essentiële info over bier: hoe je de perfecte schuimkraag krijgt, of bier van het vat nu werkelijk beter smaakt dan bier uit een flesje, en waar de hardnekkige mythe vandaan komt dat bier altijd bitter is. Je leert een witbier onderscheiden van een saison, en wat termen als ‘hoppig’ en ‘IPA’ betekenen.

Ondanks dat het een klein formaat boekje is en je het letterlijk in 24 uur (of minder) zou kunnen lezen, bevat het een hoop interessante informatie voor de beginnende en wat meer ervaren bierliefhebber. Er wordt hier en daar ingegaan op specifieke dingen, zoals de smaak van bepaalde brouwfouten of de origine van een bepaalde stijl bier, maar niet zover dat het niet meer interesseert. Of je nou op zoek bent naar bierinformatie van een bepaald land of specificaties van de ingrediënten van bier, je vindt het allemaal. Het enige wat nog iets uitgebreider had gekund, zijn bier-spijs combinaties. Vandaar die ene ster aftrek.

De schrijfstijl van Sophie is ook erg leuk, je merkt dat ze Belgisch is, maar het lijkt alsof ze tegen je praat. De schrijfstijl is niet te lastig maar ook niet te laagdrempelig, en bakken informatie worden leuk afgewisseld met korte bierfeitjes om te vertellen op een feestje. Heel tof gedaan!

Al met al zou iedere bierliefhebber dit boek moeten hebben of lezen. Ik probeer dit voor de feestdagen te uploaden, want het is het perfecte cadeau voor een bierliefhebber.

Meer recensies van Merel Kuitert

Een hartverwarmende romance vol ouderwetse charme en personages die je gelijk in je hart sluit, tegen het decor van de roaring twenties.