Vermakelijke en spicy feelgood

Merel Kuitert 14 november 2024 Boekverkoper
Eerder dit jaar las ik De Talisman, het feelgooddebuut van Dominique Lap. Nu kwam er een nieuw boek van haar uit, niet zozeer een sequel, maar een soort spin-off. Ik kreeg een pakketje met thee en chocolaatjes: De ultieme boekbeleving! Kon deze feelgood me wel bekoren?

De kersverse galeriehouder Florine Braspenning is de rijzende ster van de kunstwereld. Niet dat het altijd makkelijk is: sinds kort staat ze er alleen voor en het is hard werken – ze moet de touwtjes aan elkaar knopen. Maar de muze zijn van een wild stel kunstenaars is een verademing na jaren advocatuur. En dat viert ze! Alleen, net als Florine een behoorlijk losgeslagen verjaardagsfeestje geeft, blijkt de expat Mark Rutherfell in het huis naast haar te zijn getrokken. Wat een troep, denkt hij. Een eikel, denkt Florine. Ze haat hem! En hij haar! Totdat Mark onverwacht haar galerie in loopt en het duurste schilderij koopt dat er hangt.

Ik noemde al dat de Vuuropaal een soort spin-off is van de Talisman. Waar de Talisman gaat over Britt, gaat dit boek over haar vriendin Florine. Ze heeft een kunstgalerie over genomen van Britts tante en probeert er iets van te maken, maar het gaat niet van een leien dakje.

Evenals bij de Talisman, vond ik het leuke aan de Vuuropaal (naast dat het ontzettend humoristisch is) ook het realisme – geldproblemen, onzekerheid binnen vriendschappen, stunteligheid – ze horen bij het leven en Lap deinst hier niet voor terug. Het is daarom ook geen zoetsappige, doorsnee feelgood, en daar houd ik van. Ik voelde ook meer sympathie voor Florine dan ik voor Britt deed en vond haar een luchtig, leuk personage met menselijke onzekerheden en foutjes.

De plot van de Vuuropaal is interessant en onvoorspelbaar, waardoor je door blijft lezen. De romance boeide me helaas iets minder dan de verhalen rondom Florines vriendschap en werk, maar dat is persoonlijk. Het spice-gehalte was goed, maar ik vond Mark gewoon niet zo’n fijn personage. Ik heb meermaals met mijn ogen gerold om zijn acties.

Al met al vond ik de Vuuropaal een dikke aanrader. Houd je van een spicy feelgood (en kun je over het hoofd zien dat het mannelijke hoofdpersonage een egotripper is)? Dan zou ik deze zeker oppakken. Je zult Florine in je hart sluiten en niet meer laten gaan.

Meer recensies van Merel Kuitert