Een realistische, magische, geweldige twist
Ondanks dat ik pas later (rond mijn achttiende) Disney ben gaan ontdekken, kan ik mezelf toch wel redelijk fan noemen. De Engelse versies van de Twisted Tales kende ik al, maar Gottmer heeft het op zich genomen om een aantal delen te vertalen naar het Nederlands. Zoals jullie konden lezen, was ik enorm te spreken over Een eeuwenoud verhaal, de hervertelling van Belle en het Beest. En goed nieuws, want Aladdin, één van mijn favoriete sprookjes, zou ook vertaald worden! Kon deze nieuwe versie me bekoren?
Wat als Aladdin de lamp nooit had gevonden? Wat als Jafar de lamp als eerste te pakken zou hebben gekregen? In deze duistere twist op de geliefde Disney-vertelling van Aladdin komt de boosaardige Jafar met de hulp van een onwillige Geest aan de macht nog vóór Aladdin en Geest elkaar leren kennen. Om de machtsbeluste tiran af te zetten moeten Aladdin en de ondergedoken Jasmine samenwerken – zonder de hulp van hun magische vriend.
Het spannende tweede deel in de internationaal bejubelde Disney-serie met een twist vertelt het verhaal van de straatrat en de prinses die de leiders van de rebellen moeten worden en alles op alles moeten zetten om een vernietigende burgeroorlog te voorkomen.
In dit boek spelen zowel Aladdin als Jasmine de hoofdrol. Jasmine heeft altijd al een speciaal plekje in mijn hart (mengt zich onder haar volk, wil niet uitgehuwelijkt worden, verzet zich tegen de regels en wordt verliefd op iemands innerlijk) en in dit boek werd mijn gevoel voor haar enkel bevestigd. Je merkt dat het verhaal gebaseerd is op zowel de eerste als tweede Aladdin-film, want ondanks dat ik het tweede deel nooit heb gezien, weet ik dat het iets te maken heeft met een zandloper. Braswell houdt het originele verhaal grotendeels in ere met de bijpersonages, romances en dromen, maar wijkt er ook flink vanaf. Ze schuwt niet voor geweld en maatschappelijke kwesties, en wat mij betreft is dat een must in Agrabah. De burgeroorlog die op de loer ligt en de verschillende belangen van mensen en kloof tussen arm en rijk worden bijna voelbaar.
Ondanks dat er ook ruimte is voor gevoel en persoonlijke ontwikkeling van zowel Aladdin als Jasmine, heeft het boek ook een duidelijke spanningsboog en nodige plotwendingen. Zo wordt er, zonder teveel weg te geven, iets gedaan met het bovennatuurlijke, en gaan er ook belangrijke mensen (iets wat Disney niet zo vaak in zijn films laat zien) dood. Daar hou ik wel van, want dat maakt de dreigende burgeroorlog en nare tiran wel realistisch.
Al met al heb ik enorm genoten van dit boek. Het had precies de juiste ingrediënten om spannend, realistisch en toch sprookjesachtig te zijn. Het had wellicht wel ietsje korter gekund aangezien sommige aanlopen tot gebeurtenissen erg lang duurde, maar dat is bijzaak.