Bloederige en verrassende spanning
Als ik de catalogus van HarperCollins ontvang en zie dat er een nieuwe Chris Carter aangekondigd is, sta ik al bijna de stuiteren. Deze schrijver heeft mijn thrillerhart gestolen en ik kan geen genoeg krijgen van rechercheur Robert Hunter. Carter weet altijd te verrassen, maar inmiddels ken ik hem wel erg goed. Wist ik tussen de regels door te lezen, of stond ik toch weer versteld?
Zeven dagen na de ontvoering van een twintigjarige vrouw wordt op een grasveld dicht bij de internationale luchthaven van Los Angeles haar lichaam gevonden. Haar ledematen zijn zo neergelegd dat haar lichaam een ster lijkt te vormen. Uit de autopsie blijkt dat ze op een verschrikkelijke manier is vermoord. Maar er wordt meer ontdekt. Rechercheur Robert Hunter krijgt de zaak toegewezen en wordt vrijwel direct geconfronteerd met een tweede slachtoffer. Hij realiseert zich dat hij snel moet zijn, want deze moordenaar lijkt voor niets of niemand terug te deinzen. Kan Hunter de mysterieuze crimineel stoppen?
Zoals verwacht is de schrijfstijl van Carter subliem. Je leest mee met zowel Hunter als Garcia, de moordenaar en zijn slachtoffers. De perspectieven volgen elkaar in rap tempo op, de hoofdstukken zijn kort en eindigen vaak in een cliffhanger, en helemaal zoals Carter is kun je niet anders dan doorlezen. Het is zelden meer zo dat ik een boek uitlees in een enkele dag. Chapeau!
Het verhaal is ook dit keer niet voor tere zieltjes. Er wordt in detail verteld hoe de moorden worden gepleegd, en deze moordenaar is ontzettend sadistisch. Ook krijg je alles mee: Van de vondst van het lichaam tot de autopsietafel en de foto’s van de plaats delict, die uitgebreid worden beschreven. Daar moet je dus wel rekening mee houden. Het einde is vrij abrupt, maar wel bevredigend, en laat opnieuw ruimte open voor een nieuw avontuur van Hunter.
Dan die ene grote vraag: Inmiddels heb ik zoveel Carter gelezen, kon hij me nog verrassen met de identiteit van de moordenaar? Het antwoord is: JAZEKER. Ik was nog net niet hardop aan het schreeuwen want hoe had ik dat kunnen missen? Ik blader zelden terug in boeken, maar bij Carter kan ik niet anders. Als Agatha Christie de Queen of Whodunnits is, is Chris Carter de Mastermind of Crime.