Meer dan 5,9 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Helder overzicht met kritische kanttekeningen

Merel 26 februari 2021

Terugkijkend is 2020 vooral een jaar geweest dat we zo snel mogelijk achter ons willen laten. Corona zorgde er eerst voor dat we geen handen meer mochten schudden, daarna konden we ook niet meer naar een festival of een terrasje, moesten we waar mogelijk thuis werken en werd bezoek aan familie en vrienden flink ingeperkt. In Dagboek van een krankzinnig jaar documenteerde Sheila Sitalsing haar inzichten over deze bizarre periode.

Sitalsing werkte als journalist voor het Rotterdams dagblad, Elsevier en de Volkskrant en is nu freelancejournalist. Ze schrijft drie keer per week een column in de Volkskrant, waarmee ze de Heldringprijs voor beste columnist van Nederland won. Haar columns uit 2020, die voornamelijk over coronagerelateerde onderwerpen gingen, zijn nu gebundeld in het boek Dagboek van een krankzinnig jaar.

Doorgaans behandelt ze in haar columns economische en politieke onderwerpen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de bundel grotendeels een politieke invalshoek heeft. Af en toe komt er een andere invalshoek voorbij, bijvoorbeeld hoe haar kind het sluiten van de scholen ervaren heeft, maar het wordt nergens – zoals lezers bij een titel met 'dagboek' erin wellicht verwachten – een echt persoonlijk verslag. Wel geeft het boek een goed overzicht van alle politieke beslissingen rondom corona en de impact van die maatregelen op de maatschappij in het algemeen.

De columns, getiteld met de betreffende datum, vertellen in chronologische volgorde hoe het afgelopen jaar verlopen is. In het begin van het jaar komt het onderwerp corona nog weinig voor; de auteur benoemt het slechts even als haar kind met een snotneus thuiskomt. In maart begint het echt, want vanaf dat moment mogen we geen handen meer schudden. Tijdens de maanden dat er sprake is van een coronagolf neemt het aantal columns logischerwijze snel toe, tijdens de rustpauze tussen de eerste en tweede golf in zijn er slechts een paar. De opbouw van het boek volgt dus de golven van de pandemie, waardoor de lezer meteen voelt op welke momenten de coronacrisis de grootste impact op onze maatschappij had.

Sitalsing beschrijft deze momenten en de beslissingen die toen genomen werden met scherpe pen. In heldere bewoordingen geeft ze kritiek op onder andere de manier waarop we tijdens de persconferentie toegesproken worden, op het gebrek aan ingrijpen en vervolgens op het ingrijpen met niet-proportionele maatregelen, zoals het sluiten van scholen en bibliotheken. Dat die kritiek regelmatig verpakt is in humor of sarcasme, maakt dat de lezer regelmatig gnuivend de stukken leest:

'Op 3 november sloot hij twee weken lang bibliotheken, musea en theaters. Want een open bieb veroorzaakt enorme "reisbewegingen" in het ganse land, en theaters waar maximaal dertig mensen in mogen, of musea die een beperkt aantal kaartjes per tijdslot verkopen, zijn vele malen erger dan een Ikea waar de sliert mensen voor de deur kan wedijveren met de polonaise tijdens een normaal carnaval.'

Daarmee is Dagboek van een krankzinnig jaar een helder overzicht met kritische kanttekeningen geworden over het eerste jaar dat Nederland het coronavirus onder controle probeerde te krijgen. Deze duidelijke terugblik zorgt voor een moment van reflectie. Het is duidelijk dat we er nog niet zijn, maar het boek eindigt hoopvol:

'Op een mooi einde dus. Dat je op een dag om je heen kijkt en denkt: verhip, het is voorbij. En dat je dan zomaar-iemand omhelst. Ergens in het komende jaar.'

Laten we het hopen. En zo niet, dan hopen we in elk geval dat er aan het einde van het jaar een 'Dagboek van nog een krankzinnig jaar' zal verschijnen.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Merel

Gesponsord

Een diepgravend onderzoek naar de meest mysterieuze politieke moord van de 20e eeuw, die op de Amerikaanse president John F. Kennedy.

Een indringend verhaal op het scherp van de snede, vanuit de belevingswereld van de strafrechtadvocate die als slachtoffer moet strijden voor een eerlijke behandeling onder het recht waar ze altijd in heeft geloofd.

Hetzelfde boek lezen brengt mensen samen: je hebt direct iets om over te praten! Daarom lezen we in november met heel Nederland 'Joe Speedboot' van Tommy Wieringa. Je haalt het boek gratis op bij je bibliotheek.

'Bevreemdend, mysterieus en ongelofelijk. Esther Gerritsen maakt het onbereikbare perspectief herkenbaar.' – Jury Boekenbon Literatuurprijs 2024 over Gebied 19

Nieuwe, prachtige roman van dé literaire stem uit Ierland, Sally Rooney.

Dog Man is terug met een spannend nieuw avontuur! Een stinkdier zorgt voor een groot drama: Dog Man ruikt verschrikkelijk

Een radicaal eerlijk en aangrijpend onderzoek van een dochter die niet alleen de moeizame relatie met haar moeder probeert te begrijpen, maar ook de verstoorde relatie tot haar eigen lichaam.

Speurend naar eeuwenoude ruïnes en kastelen, objecten en kunstwerken, reisroutes en slagvelden slalomt Bart Van Loo door de Lage Landen.

Een nieuwe Baantjer is altijd een goed cadeau! Op een voorjaarsochtend wordt het lichaam van Ron Doomerik aangetroffen in zijn appartement aan de Amsterdamse Houtkade. Er steekt een mes in zijn rug. 

Een magische reis naar Fantasia is een nieuwe versie van het avontuur Lang Leve Fantasia van Geronimo Stilton met extra veel avontuur en veel meer illustraties. Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Een betoverend cadeauboek, met linnen omslag, poëtisch vertaald door Imme Dros.

De manga over een avontuurlijke eenhoorn voor 9+. Unico's liefde heeft Venus en haar handlanger Byron wakker gemaakt, die hen allebei willen vernietigen!

De uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis. Een schitterend halfland van angst en hoop, ingeklemd tussen hoge dijken, waar alles permanent verandert en niets is wat het lijkt.

Meester Jesper gaat op schoolkamp met de kinderen uit groep 8. De directeur, mevrouw Azijnvijver, heeft één strenge eis: geen telefoons mee op kamp.

Meester Mark verzamelde de allerleukte taalfoutjes en kinderlogica over feesten en feestjes: van verjaardag tot kerst, en van sint tot de geboorte van een baby.

Op zoek naar avontuur en de waarheid over haar moeder, wordt Cato meegesleurd op een gevaarlijke reis door tijd en herinneringen - Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

Een zeer vooraanstaand forensisch antropoloog claimt dat in het kunstwerk gebruik is gemaakt van een menselijk bot.

Diep verscholen in de Appalachen ligt de McAlpine Lodge, waar Will en Sara hun huwelijksreis doorbrengen. Het resort is een afgelegen paradijs op aarde, behalve dan dat iedereen er liegt.

Het langverwachte vervolg op Koninkrijk. Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Vergeet wat je weet over het continent Afrika. Zeinab Badawi duikt in het verleden van haar geboortecontinent, de geboorteplek van de mensheid.

Waar we onze kinderen in de fysieke wereld steeds meer overbeschermen, laten we hen in de digitale wereld vogelvrij – met desastreuze gevolgen voor hun mentale welzijn.

In dit derde deel van 'De memoires van Abel Sikkink' zien we Parijs en het grillige Europa van de tweede helft van de negentiende eeuw.

De ineenstorting van welvaartsstaten, supercyclonen, megadroogtes, extreemrechts extremisme, ongebreidelde virussen, energietekorten, cyberaanvallen: de mensheid beweegt zich richting een tijdperk van permanente crisis.

Dit boek wijst de weg naar een energieker leven. Je wakkert het vuur in je leven weer aan!