Uitgebreide reisgids voor geschiedkundige plekken in Nederland
Aart Aarsbergen studeerde geschiedenis aan de Universiteit van Utrecht. Hij publiceert over sport (waaronder het boek Legendarische wielerkampioenen), literatuur, geschiedenis en politiek. Zeventien jaar lang werkte hij als hoofdredacteur bij de Nederlandse editie van National Geographic, waarvoor hij de wereld over reisde. Echter is er ook dichterbij huis veel te ontdekken, wat voor hem aanleiding was om Geschiedenis van Nederland in 27 plekken te schrijven.
Het boek start met een genummerde kaart van Nederland waarop de 27 aangegeven plekken corresponderen met de verschillende hoofdstukken uit het boek. Vervolgens worden deze plaatsen in chronologische volgorde gepresenteerd, waarbij Aarsbergen elke plek in een paar bladzijden bespreekt en in diverse foto’s (de meeste door hemzelf gemaakt) laat zien. Interessant is dat er een grote variatie aan onderwerpen voorbij komt. Zo start het boek met het meisje van Yde, maar worden ook de Bataviawerf, het Multatulimuseum en kamp Westerbork besproken. Hierdoor doet het divers aan. Toch blijft het een selectie: het is geen complete geschiedenis van Nederland, slechts 27 hoogtepunten worden uitgelicht. Voor de keuze hiervan heeft Aarsbergen zich losjes laten leiden door de Canon van Nederland en door zijn persoonlijke voorkeuren.
Doordat de hoofdstukken kort zijn, is er niet altijd ruimte voor diepgang. Dat voelt echter niet als een gebrek, omdat Geschiedenis van Nederland in 27 plekken eerder aandoet als een uitgebreide reisgids dan als een geschiedenisboek. Elk hoofdstuk eindigt met een kader waarin de lezer praktische informatie vindt over het bezoeken van de plek. Dit maakt enthousiast om zelf de genoemde plaatsen te bezoeken, het boek biedt hierbij voldoende achtergrondinformatie. Wie toch dieper in een onderwerp wil duiken, vindt achterin een verder lezen lijst met meerdere bronnen per onderwerp.
Alhoewel er een paar hoofdstukken tussen zitten die rechtstreeks uit een geschiedenisboek lijken te komen, doen de meeste hoofdstukken meer geanimeerd aan. Regelmatig komen deskundigen aan het woord, zoals de conservator van het Drents museum, die een onderwerp toelichten. Aarsbergen deelt daarnaast regelmatig zijn eigen ervaringen, hij beschrijft bijvoorbeeld wat hij ziet en ervaart als hij Paleis het Loo bezoekt. De plaatsen komen hierdoor veel meer tot leven.
Geschiedenis van Nederland in 27 plekken enthousiasmeert dan ook om de genoemde plaatsen te bezoeken en daarbij aan de hand van de informatie uit het boek kennis op te doen over hoogtepunten uit de Nederlandse geschiedenis. Dit boek vertelt niet de hele geschiedenis, maar het is een goed startpunt voor iedereen die meer over het verleden van Nederland wil weten.
Reageer op deze recensie