Enthousiasmeert om met pubers de leeslijst aan te pakken
Op een avond staat de buurjongen van Bas Steman voor zijn deur met de vraag of hij hem wil helpen met zijn mondeling Nederlands. De stand van zaken: het mondeling is morgen en de boeken zijn nog niet gelezen. 'Waarom ervaren jongeren lezen vaak als een taakstraf, of misschien nog erger, als bijzaak?' vraagt Steman zich af. Hij besluit dat dit anders kan. Zodra zijn zoon oud genoeg is om aan zijn leeslijst te gaan beginnen, start hij een leesclub voor jongeren op: leesclub Nescio.
In Lekker boekie! vertelt hij over het ontstaan van de leesclub en hoe deze een groep niet-lezende pubers heeft veranderd in enthousiaste lezers die een mooi cijfer halen op hun mondeling, plaatsnemen in de jury voor de literatuurprijs voor jongeren en bovenal leren en genieten van boeken. Steman is de aangewezen persoon om deze leesclub te leiden: hij studeerde Nederlands aan de Universiteit Utrecht, introduceerde de belevingsbiografie en schreef de romans De aankomst en Morgan – een liefde.
Uit de vele dialogen wordt duidelijk hoe succesvol leesclub Nescio is: waar de zes jongens eerst nog wat onwennig aan de tafel zitten, voeren ze al snel steeds diepgaandere gesprekken over literatuur, maar ook over het leven. Hieruit blijkt waarom literatuur zo belangrijk is voor jongeren:
'Literatuur kan net dat tikkie geven, waardoor je anders naar de wereld gaat kijken, waardoor je eigen gedachten of gevoelens vrijkomen.'
Door deze dialogen is Lekker boekie! een vlot leesbaar boek. Als lezer ben je er echt bij. Het is inspirerend om de gesprekken te lezen; door de gedachtes van de jongens van Nescio krijg je zin om de boeken die zij bespreken op te pakken. De motieven, thema’s en onderliggende boodschappen die zij ontdekken zijn interessant en als lezer leer je zo ook nog iets bij over literatuur.
Leuk is dat de jongens aan het einde van elk hoofdstuk hun eigen mening geven: over de start van de leesclub, over de boeken die zij gelezen hebben of over de auteur waar zij mee in gesprek gegaan zijn (zo ontmoeten ze bijvoorbeeld Adriaan van Dis). Door hun eigen commentaar zie je wat ze van een boek geleerd hebben en hoe het hen beviel. Daarnaast krijg je een beeld van hoe ze groeien door de leesclub, bijvoorbeeld doordat ze leren om een link tussen het gelezen boek en hun eigen leven te leggen.
Leesclub Nescio heeft er daardoor niet alleen voor gezorgd dat zes pubers meer zijn gaan lezen, maar ook hoe zij zich ontwikkelen als mens. Door de gesprekken over de boeken kunnen zij zich beter uiten en ontstaat er een diepere vriendschap tussen de jongens. Lezen verbindt! Zo kan literatuuronderwijs ook zijn. Lekker boekie! inspireert en enthousiasmeert om met een groep pubers dit avontuur aan te gaan.
Reageer op deze recensie