Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Weinig nieuws aan de horizon, maar enthousiasmeert wel

Merel 20 mei 2020

Zijn je goede voornemens maanden geleden al gesneuveld? Wil je toch graag slechte gewoontes afleren en deze vervangen door goede gewoontes? In Dingen anders doen leer je hoe je met kleine stapjes gewoontes echt kan veranderen. 

Lianne Keemink heeft de opleiding tot basispsycholoog gevolgd en is werkzaam als studentendecaan. Haar hobby is al jarenlang het lezen van zelfhulpboeken. Ze maakte de stap van het lezen van deze boeken naar het schrijven; eerst op haar blog, daarna volgde ook haar boek Je moet (bijna) niks. Dingen anders doen is haar tweede zelfhulpboek. 

Het boek bestaat uit drie delen. In het eerste deel wordt de theorie achter gewoonteverandering uitgelegd. Vervolgens, in deel twee, leer je hoe je dingen anders kunt doen. Vele praktische voorbeelden volgen in het laatste deel, genaamd ‘Voorlezen uit eigen (gewoonte) werk’. De schrijfster laat hier zien hoe zij gewoontes in haar dagelijks leven veranderd heeft en wat haar wel of juist niet heeft geholpen om dit voor elkaar te krijgen. Elk deel bevat meerdere korte hoofdstukken. 

Door de korte hoofdstukken leest het boek gemakkelijk weg. Informatie over het veranderen van gewoontes wordt afgewisseld met uitgebreide voorbeelden uit Liannes eigen leven. Wie graag over ervaringen van een ander leest, kan met dit boek zijn hart ophalen. Elk hoofdstuk wordt afgesloten met dingen (een tip voor bijvoorbeeld een boek), anders denken (een denkoefening) en doen (een doe-oefening). Vaak volgt er ook nog een foolproof gewoonteveranderingsplan waarin het veranderen van een gewoonte in een stap of drie wordt samengevat. Als lezer kun je hiermee meteen aan de slag. 

In heldere bewoordingen legt Lianne uit waarom het soms lastig is om gewoontes te veranderen. Haar stappenplannen zijn duidelijk en realistisch, maar niet echt vernieuwend. Wie al een beetje thuis is in gewoonteverandering, zal de informatie en tips uit dit boek allemaal al kennen. Daarnaast kan iedereen zelf wel bedenken dat het gemakkelijker is om niet te snoepen als je geen snoep in huis haalt en dat het niet zo haalbaar is om alle slechte gewoontes in één keer te veranderen. Iets weten en iets doen zijn natuurlijk wel twee heel verschillende dingen. Er mag dan weinig nieuws in dit boek te vinden zijn, Lianne weet het wel met zoveel enthousiasme te brengen dat je dit keer écht een slechte gewoonte zal proberen te veranderen. 

Lianne noemt zichzelf de self help hipster. Dat hipsterige is terug te zien in het taalgebruik, dat vlot en jeugdig is. Het boek is doorspekt met Engelse termen als ‘off-the-cuf’,come rain and shine’ en ‘they’re too close to this’. Daarnaast zijn dingen ‘takkemoeilijk’ of hebben ze de ‘meeste kutheid’ en af en toe staan er hashtags in de tekst, zoals #wijzeles. Dit taalgebruik zal zeker niet iedereen aanspreken. 

Dingen anders doen brengt kortom weinig nieuws aan de horizon, maar weet wel te enthousiasmeren. De tips zijn realistisch en daardoor daadwerkelijk toe te passen in het dagelijks leven. Het boek zet daarmee echt aan om dingen anders te gaan doen.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Merel

Gesponsord

Aan het lot kun je niet ontsnappen ... of wel?

Intermezzo is een prachtige roman over broers en geliefden, van dé literaire stem uit Ierland.

Door de late middeleeuwen letterlijk aan te raken blaast Van Loo ons verre verleden meer dan ooit nieuw leven in.

Een ode aan de Hollandse keuken en de smaak van thuis.

Meer dan 200 recepten voor de kerstdagen.

Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Het leukste cadeau voor iedereen: lol verzekerd!

Toine Heijmans neemt zijn lezers mee naar de uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis.

Een roman over iemand die floreert als onderzoeker, maar zich het comfortabelst voelt als ze zelf in de schaduw blijft

In Lijtje deelt Harmen van Straaten ontroerende, grappige en herkenbare verhalen over zijn dementerende moeder.

De schitterende beelden en poëtische teksten vertellen het verhaal van een bijzondere vriendschap, tussen het meisje en de drie dieren.

Een magisch coming-of-age-verhaal over een jongen die zijn eerste weekend zonder zijn ouders doorbrengt. . . en een leeuw die op hem komt passen.

Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Deze nieuwe fase kan er een zijn van vreugde, vervulling en verdieping.

De Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

De auteur van Het meisje in de trein is terug! Ligt de waarheid op het eiland begraven?

Kenia, 1926. De jonge Ivy staat voor grote uitdagingen. Ondertussen is Ranjana, een jonge Indiase vrouw, op de vlucht.

Een nieuwe, inclusieve geschiedenis van het vroegst bewoonde continent van de wereld.

Een prachtig overzicht van de liefdespoëzie, van de vroege middeleeuwen tot nu

Hoe kunnen we ons een weg banen door dit alles?

Drie jaar geleden overleed haar beste vriendin, en sindsdien staat Erins leven stil.

Kenia, 1910. Als de jonge Ivory meereist met haar vader op safari, wordt ze onmiddellijk verliefd op het land en de natuur