Tips om te ontkomen aan het Echt Angstaanjagende
David Mangene is geboren in de Verenigde Staten en op zijn 23e verhuisd naar Nederland. Hier geeft hij Nederlandse les, werkt hij als trainer bij Omdenken en is hij stand-upcomedian. Al jaren worstelt hij met depressieve en manische periodes en met zelfmoordgedachten. Hij merkt dat mannen het vaak lastig vinden om hierover te praten en hulp te zoeken. Met How to not kill yourself, vertaald door Marjet Schumacher, wil hij het taboe doorbreken en depressies bespreekbaar maken.
Voor een boek dat openheid wil geven over depressie en suïcidale gedachten, is het opvallend dat er gekozen is om zelfmoord geen zelfmoord te noemen, maar het EA (het Echt Angstaanjagende). Het woord zelfmoord is wellicht te confronterend, maar dat kan ook gezegd worden van andere uitspraken in dit boek:
‘Het heeft nog een ander uitstekend voordeel om een beetje fatsoenlijke lichaamsbeweging te krijgen: het voorkomt in hoge mate dat je zin krijgt om je polsen door te snijden in de badkuip. Hoezee!’
David spreekt in dit boek openlijk over wat er door je heen kan gaan als je depressief bent en brengt dit regelmatig met een flinke dosis galgenhumor. Zijn eigen ervaringen deelt hij in de hoofdstukken met de naam ‘depressie en...’, zoals ‘depressie en ik’, ‘depressie en mannen’, ‘depressie en wachtlijsten’. Deze ervaringen wisselt hij af met tien hoofdstukken waarin hij tips geeft voor de momenten waarop je je depressief voelt. Het is een fijne afwisseling tussen herkenning vinden in de ervaringen van David en tips krijgen om zelf met je depressie om te gaan.
Wat wel jammer is, is dat deze hoofdstukken niet mooi op elkaar aansluiten. Zo volgt na een hoofdstuk over dat depressie niet hetzelfde is als je aanstellen, een hoofdstuk met de tip om te gaan koken. Het boek zou sterker overkomen als de tip een link zou hebben met de ervaring die in het hoofdstuk ervoor gedeeld is, er zou dan meer een rode draad in het boek komen. Nu voelt het soms alsof de hoofdstukken van de hak op de tak springen.
De tips variëren van makkelijk uitvoerbaar (ga koken) tot moeilijker (neem iets om voor te zorgen). How to not kill yourself levert vooral de inspiratie voor dingen die je kunt doen als je je depressief voelt. Het belang van de tip wordt aan de hand van persoonlijke ervaringen toegelicht, maar hoe je deze tip daadwerkelijk kan toepassen wordt niet beschreven. Gaan koken lukt wel zonder extra toelichting, maar voor tips als op je geld passen zou het handig zijn als er een strategie aangeboden wordt.
Het is een dun boekje met korte hoofdstukken, waarin dus niet alles even diep is uitgewerkt. Hierbij is het belangrijk om te beseffen wat de primaire doelgroep is van dit boek: mensen die een depressie hebben. Op het moment dat je daar last van hebt, heb je echt de puf niet om uitgebreid te gaan lezen. How not to kill yourself heeft dan precies de juiste lengte, leesbaarheid, humor en tips om er toch doorheen te komen en zo hopelijk ook weer door de dag heen te komen.
Reageer op deze recensie