De balans vinden tussen pleasen en bitchen
Vanaf 1956 konden vrouwen in Nederland financieel onafhankelijk zijn en sindsdien is er op het werkvlak een hele ontwikkeling geweest. Daardoor kunnen tegenwoordig niet alleen mannen, maar ook vrouwen de top bereiken. Toch lopen vrouwen vandaag de dag nog steeds tegen dubbele standaarden aan. Waar daadkracht in mannen vaak bewonderd wordt, worden vrouwen met diezelfde eigenschap al snel als bitch bestempeld. Maar stellen vrouwen zich vriendelijk op, dan is het ook niet goed:
“Het is een hardnekkige mythe dat een nice girl zwak is, over zich heen laat lopen en een pleaser is, in plaats van een geboren leider of iemand die steengoed is in haar vak”.
In Nice girls rule laat Fran Hauser zien dat het ook anders kan. In negen hoofdstukken toont zij hoe werkende vrouwen de balans kunnen vinden tussen aardig en krachtig zijn. Een heel scala aan vaardigheden komt aan bod: van voor jezelf opkomen tot feedback geven, van onderhandelen tot anderen coachen. Elk hoofdstuk bevat naast een hoofdtekst een aantal grijze kaders met concrete tips over de betreffende vaardigheid en sluit af met een korte samenvatting. Hierdoor is het een overzichtelijk geheel en nodigt dit boek uit om later nog eens naar de tips terug te bladeren.
Inspiratie voor dit boek putte Hauser uit haar eigen ervaringen. Jarenlang had ze topfuncties in de mediabranche, waaronder bij het bedrijf Time Inc. Tegenwoordig investeert ze in jonge ondernemingen. Inmiddels heeft ze negentien bedrijven in haar portfolio, het merendeel daarvan zijn start-ups van vrouwen. Fran Hauser is namelijk ook een fervent voorvechtster van vrouwen. In 2014 werd ze op internationale vrouwendag dan ook uitgeroepen tot Global Champion of Woman.
Nice girls rule is een handige gids waar je als werkende vrouw veel herkenning in vindt door de vele voorbeelden uit Hausers eigen werkleven. Zo laat zij zien hoe lastig zij het vond om negatieve feedback te moeten geven, waardoor ze dit op een ineffectieve manier deed, of zelfs maar helemaal niet. Gelukkig worden dit soort voorbeelden meteen opgevolgd door concrete tips. Deze bestaan bijvoorbeeld uit een aantal zinnen die je kunt gebruiken als je een meningsverschil wilt bespreken. Vaak worden er verschillende manieren genoemd waarop je een dergelijke situatie kunt aanpakken, zodat je zelf kunt kiezen welke aanpak het beste bij jou past. Dit moedigt aan om de tips ook echt zelf toe te gaan passen.
Hauser weet in het boek ook de juiste toon aan te slaan. Ze vertelt je hoe je verschillende situaties aan moet pakken, maar nergens met een wijzend vingertje. Doordat ze met haar voorbeelden laat zien dat zij eveneens fouten heeft gemaakt door bijvoorbeeld te veel een pleaser te zijn, komt ze al snel sympathiek over. Ze heeft dit proces zelf doorgemaakt en daardoor is het gemakkelijker om haar tips aan te nemen. Veel van haar beweringen zijn daarnaast wetenschappelijk onderbouwd, achterin het boek staat een bronnenlijst. Al met al wekt Hauser de indruk dat ze weet waar ze het over heeft.
Een klein minpuntje is dat de aanpak in de beschreven voorbeelden altijd goed uitpakt en het boek daardoor een wat rooskleurig beeld schept van de aanpak van een nice girl. Ook als je je op een aardige doch daadkrachtige manier opstelt, kan het zijn dat de ander dat negatief opvat. Hoe reageer je daar dan weer op? Dat is een onderwerp dat nauwelijks aan bod komt in dit boek. En in dat ene voorbeeld waarin het niet goed afloopt, wordt geadviseerd om een andere baan te zoeken. Waarschijnlijk is dit ook niet echt het advies waar je op zit te wachten.
Over het algemeen is Nice girls rule echter een zeer bruikbare gids die laat zien hoe je je als vrouw daadkrachtig op kunt stellen op de werkvloer, zonder daarbij je vriendelijkheid te verliezen. De concrete voorbeelden en tips zorgen ervoor dat je de informatie uit dit boek ook meteen goed kan toepassen. Fijn is dat er diverse vaardigheden aan bod komen. Daarmee is Nice girls rule een nuttige gids op verschillende momenten in je carrière.
Reageer op deze recensie