Een intrigerend debuut vol mysterie en vriendschap.

Mery Todde 30 september 2024
IXION van Roberto Verde is een fascinerende en diepgaande roman die op meesterlijke wijze het alledaagse verweeft met het onverklaarbare. Dit debuut van de kunstschilder biedt veel meer dan een simpel mysterie; het is een verhaal over vriendschap, verloren herinneringen en de dunne scheidslijn tussen werkelijkheid en fantasie.

Het verhaal draait om drie vrienden die in een klein West-Vlaams dorp, dicht bij de Franse grens, op een mysterie stuiten dat hen niet meer loslaat. Op een schijnbaar gewone dag, in de lente van 2009, beginnen ze een oude kwestie opnieuw te onderzoeken, waarbij een olieverfschilderij en een onopgelost raadsel een centrale rol spelen. Terwijl ze samenkomen, lijkt de ruimtetijd om hen heen bijna te buigen – alsof iets groters aan de hand is, iets dat buiten hun begrip ligt.

Verde’s schrijfstijl is elegant en bedrieglijk eenvoudig. De kracht van zijn verhaal zit hem in de subtiele manier waarop hij het mysterie opbouwt. De gedachte dat “er misschien wel helemaal niks gebeurd is op die zolder” speelt met de geest van de lezer, net zoals de tergende vragen die de personages zichzelf stellen. Is wat ze zich herinneren echt gebeurd? Of is het allemaal vervormd door de tijd en hun verbeelding?

De spanning in het boek komt niet alleen voort uit het onopgeloste raadsel rond Joseph Cohen en het schilderij, maar vooral uit de dynamiek tussen de drie vrienden. Hun gesprekken zijn doorspekt met humor, melancholie en nostalgie, maar onder de oppervlakte borrelen er oude wonden en onuitgesproken waarheden. Verde weet op briljante wijze de relatie tussen de drie mannen neer te zetten, vol scherpe dialogen en reflecties die je als lezer laten nadenken over je eigen vriendschappen en herinneringen.

Wat dit boek zo bijzonder maakt, is de unieke mix van genres. Hoewel het een mysterie is, voelt het soms bijna als een filosofische roman. Verde speelt met het idee van ruimtetijd en hoe ons geheugen de werkelijkheid kan vervormen. Het schilderij, dat op de achtergrond aanwezig is, fungeert als een soort symbool voor de menselijke geest en de vragen die we onszelf blijven stellen over het verleden. Het lijkt alsof de verf op het doek, net zoals de tijd, kan vervagen of veranderen.

De setting van een rustig, Vlaams dorp staat in scherp contrast met de grootse, bijna kosmische vragen die het verhaal oproept. De plaatselijke kleur en cultuur worden prachtig weergegeven, en het contrast tussen het rustige dorpse leven en de innerlijke worstelingen van de personages geeft het verhaal een extra laag van diepgang.

Als kunstschilder brengt Verde bovendien een zintuiglijke kwaliteit in zijn proza, met oog voor details die je vaak alleen bij beeldend kunstenaars tegenkomt. Je ziet de kleuren van het schilderij bijna voor je, en je voelt de warmte van de thee die de personages drinken terwijl ze hun verhalen delen.

IXION is een indrukwekkend debuut dat je niet alleen laat nadenken over het mysterie in het verhaal, maar ook over de aard van herinneringen, tijd en vriendschap. Roberto Verde heeft met zijn eerste boek een unieke stem laten horen, en het belooft veel goeds voor de toekomst. Een aanrader voor lezers die houden van een mysterie met diepere lagen, en voor iedereen die bereid is om zich te verliezen in een verhaal dat de grenzen van ruimte, tijd en werkelijkheid uitdaagt.

Meer recensies van Mery Todde

Aan het lot kun je niet ontsnappen ... of wel?

Intermezzo is een prachtige roman over broers en geliefden, van dé literaire stem uit Ierland.

Door de late middeleeuwen letterlijk aan te raken blaast Van Loo ons verre verleden meer dan ooit nieuw leven in.

Een ode aan de Hollandse keuken en de smaak van thuis.

Meer dan 200 recepten voor de kerstdagen.

Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Het leukste cadeau voor iedereen: lol verzekerd!

Toine Heijmans neemt zijn lezers mee naar de uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis.

Een roman over iemand die floreert als onderzoeker, maar zich het comfortabelst voelt als ze zelf in de schaduw blijft

In Lijtje deelt Harmen van Straaten ontroerende, grappige en herkenbare verhalen over zijn dementerende moeder.

De schitterende beelden en poëtische teksten vertellen het verhaal van een bijzondere vriendschap, tussen het meisje en de drie dieren.

Een magisch coming-of-age-verhaal over een jongen die zijn eerste weekend zonder zijn ouders doorbrengt. . . en een leeuw die op hem komt passen.

Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Deze nieuwe fase kan er een zijn van vreugde, vervulling en verdieping.

De Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

De auteur van Het meisje in de trein is terug! Ligt de waarheid op het eiland begraven?

Kenia, 1926. De jonge Ivy staat voor grote uitdagingen. Ondertussen is Ranjana, een jonge Indiase vrouw, op de vlucht.

Een nieuwe, inclusieve geschiedenis van het vroegst bewoonde continent van de wereld.

Een prachtig overzicht van de liefdespoëzie, van de vroege middeleeuwen tot nu

Hoe kunnen we ons een weg banen door dit alles?

Drie jaar geleden overleed haar beste vriendin, en sindsdien staat Erins leven stil.

Kenia, 1910. Als de jonge Ivory meereist met haar vader op safari, wordt ze onmiddellijk verliefd op het land en de natuur