Wat een fantastisch boek, vol rijke taal en prachtige tekeningen
'Het was Pinksteren. De bomen struiken waren groen. In het bos van koning Nob was vandaag een boel te doen'.
‘NEEEEEE, NOG ÉÉN HOOFDSTUK!!’ Gillend op het bed lukt het ze weer om mij een extra hoofdstuk te laten voorlezen en laat ik dat nu helemaal niet erg vinden.
Nadat ik over dit boek hoorde in de @degvpodcast wist ik dat ik deze in huis moest halen voor mijn fabel-minnende kinderen.
Deze hervertelling op rijm van het eeuwenoude verhaal is echt meer dan de moeite waard. De taal is rijk, de grappen zijn leuk voor de luisteraars, maar misschien nog wel leuker voor degenen die voorlezen en de illustraties zijn prachtig.
Koning Nobel houdt een hofdag. Ieder met klachten mag zich bij hem komen melden. En welke naam valt er het meest? Juist ja, die van Reinaert de vos. Die vos piest over welpjes, jat worsten, en eet kuikentjes op. Hij moet toch worden berecht! Maar Reinaert is zo slim en zo sluw... Zal het lukken hem te straffen voor zijn daden? Of is de vos hen, zoals altijd, te slim af?
De pagina's zijn als het ware in twee helften verdeeld. Bovenaan de tekeningen van Wendy Panders die op een stipachtige wijze de tekst daaronder uitbeelden.
In de podcast was er even wat verwarring over de geschikte leeftijd passend bij dit boek. Ik kan zeggen dat mijn 5-(en een half)jarige ontzettend geniet van de tekst en misschien nog wel meer van de tekeningen.
Mijn zevenjarige luistert ademloos, vindt het soms wat spannend, maar schreeuwt het hardst om nog een hoofdstuk. (Dit alles kan ook aan de opvoeding liggen, maar dat even terzijde)
De tip vanuit ons is dan ook: Kijk vooral goed naar je publiek. Een vos in de buurt van kuikentjes, een kat en nog meer andere dieren, tja... Dat gaat er natuurlijk niet altijd even liefjes aan toe.
Die vos, die is me er één!
Die vos, die is me er één!