Een ontzettend mooi verhaal, rauw en hier en daar schurend.
Saturnino leeft samen met zijn zusje Luzia op straat. Ze leven in een land dat geregeerd wordt door geld en macht en dat geleid wordt door een corrupte president. Om aan geld te komen poetsen ze schoenen op het plein in de stad.
Als Saturnino na het poetsen van de schoenen van een toerist te weinig betaald krijgt, besluit hij zijn geld op te gaan eisen. De militaire politie, de macaco's, betrappen hem op diefstal en willen hem oppakken. En word je opgepakt door de politie, dan is je leven je niet zeker. Maar op dat moment verschijnt er een man, in een mooi wit pak genaamd Romero Villa des en hij zorgt ervoor dat ze hem niet meenemen. Hij nodigt Saturnino, Luzia en hun vriend Tullidito uit om naar zijn escuela te komen. Romero, ook wel Maestro genoemd laat ze in zijn school kennismaken met instrumenten en klassieke muziek.
De straatkinderen zijn onder de indruk, ze mogen een instrument uitkiezen en krijgen samen met andere straatkinderen les. Zal muziek voor hen de uitweg zijn van het leven op straat?
Xavier - Laurent Petit, ook wel bekend van De zoon van de berentemmer, heeft een mooi, beklemmend en ontroerend verhaal geschreven over het lot van straatkinderen. In mooie zinnen beschrijft hij de kwetsbaarheid, hardheid en onzekerheid van het leven op straat. Het drukt je met je neus op feiten. Het verhaal komt binnen en laat mij nog even niet los. Als lezer kun je alleen maar hopen dat dit verhaal een mooi einde zal hebben. Of dat daadwerkelijk zo is, verklap ik natuurlijk niet. Wel raad ik je dit boek aan. Ga dit lezen!
Het moment dat Saturnino voor het eerst naar klassieke muziek luistert, ontroerde mij.
'Zijn muziek deed me iets, diep in mijn hart. Ze vlinderde, steeg op, daalde neer, golfde... Ik had het idee dat ik deel uitmaakte van wat hij speelde, dat ik me binnen in zijn instrument bevond.'
Ook het stukje over de vriend Tullido zorgde voor kippenvel. Op het moment dat ze de muziekschool betreden, vinden ze een cd. Dat zouden zij ook wel willen, een cd maken. Maar ineens slaat de paniek Tullido om het hart. Hij weet zijn echte naam niet meer, alleen zijn bijnaam wat de kreupele betekent. Welke naam moet er dan op de cd gezet worden?
Een ontzettend mooi verhaal, rauw en hier en daar schurend. Zeker de moeite waard om te promoten bij de kinderen in de bovenbouw. Of om voor te lezen in de klas.