Donkere wolken boven Parijs
In het boek van Megan Koreman Donkere wolken boven Parijs duik je in het leven van het gezin van Geul.
Vader, moeder de tweeling Jean en Michel en hun zusje Suzette.
Midden in Parijs ten tijden van de tweede wereld oorlog.
Het verhaal wordt verteld in de ik vorm door Jean van Geul.
Die op dat moment 16 jaar is en werkt twee middagen in de week bij een fotowinkel een paar straten veder op.
Hij heeft een grote voorliefde voor fotografie en is zelf in het bezit van een mooie camera.
Veder gaat hij na school. En is de familie van Geul betrokken bij een verzetsnetwerk.
Jean neemt je als ware mee door het bezete Parijs en de gebeurtenissen die daar op dat moment gebeuren te tijden van het laaste stukje van de oorlog.
Jean en Michel helpen hun vader met opdrachten uit voeren voor het verzetsnetwerk.
En zo krijg je door de ogen van een tiener een inkijken hoe het leven zich afspeelt als je mee helpt in het verzet.
Je maakt in het verhaal historische feiten mee die worden beschreven in het boek. En de situatie die zich afspeelt op straat in de tweede wereld oorlog.
Wie je kunt vertrouwen en wie je beter links kan laten ligen.
Je leert schakel stuken kennen uit het verzetsnetwerk.
En langzaam kom je er achter hoe groot deze groep geweest moet zijn.
Tot dat de Brigade d'interpellation voor de deur staat en de familie van Geul arresteert.
Het leven van de familie staat op de kop.
Het lukt Jean en Michel om samen met het verzetsnetwerk en lieve buren te zorgen voor het gezin en jack de Amerikaanse piloot en nog andere mensen in Parijs.
Je voelt de spanning die oploopt in Parijs met de landing in Normandie op D -Day,
En met de oproep van kolonel Rol van de FFI.
Zou de oorlog bijna over zijn.
"Ze riep 'vive la france!' En dook weer na binnen. Blz 240"
Vond ik prachtig om te lezen het bracht mij in gedacht in Parijs op dat zelfde moment.
Vive la france
Dit boek past heel goed onder de noemer young adult.
Vooral omdat je mee kijkt in het leven van Jean en Michel.
Het boek is gedeeltelijk fictie en gedeeltelijk waar.
De schrijfster leg aan het einde uit wat fictie is en wat daadwerkelijk gebeurt is.
Hoe groot het verzetsnetwerk was en hoeveel mensen ze gered hebben.
Ik vindt het een prachtig boek
en heel belangrijk dat dit soort verhalen gelezen en verteld worden. Dit zijn echte helden.
En het zet je echt even tot nadenken over wat jij gaat doen.
Megan Koreman heeft heel veel uitgezocht over de dutch-paris onsnapingslijn. Ze is Amerikaanse historicus met Nederlandse afkomst.
En heeft meerde boeken geschreven over de dutch-paris onsnapinglijn.
Vader, moeder de tweeling Jean en Michel en hun zusje Suzette.
Midden in Parijs ten tijden van de tweede wereld oorlog.
Het verhaal wordt verteld in de ik vorm door Jean van Geul.
Wie je kunt vertrouwen en wie je beter links kan laten ligen.
Je leert schakel stuken kennen uit het verzetsnetwerk.
En langzaam kom je er achter hoe groot deze groep geweest moet zijn.
Het leven van de familie staat op de kop.
En met de oproep van kolonel Rol van de FFI.
Zou de oorlog bijna over zijn.
"Ze riep 'vive la france!' En dook weer na binnen. Blz 240"
Vive la france
Dit boek past heel goed onder de noemer young adult.
Vooral omdat je mee kijkt in het leven van Jean en Michel.
Het boek is gedeeltelijk fictie en gedeeltelijk waar.
Hoe groot het verzetsnetwerk was en hoeveel mensen ze gered hebben.
Ik vindt het een prachtig boek
En het zet je echt even tot nadenken over wat jij gaat doen.
En heeft meerde boeken geschreven over de dutch-paris onsnapinglijn.