De Franse Misleider. door Judit Neurink
In De Franse Misleider van Judith Neurink maken we kennis met Susan. Suzan is nu een succesvolle Nederlandse fotojournalist. Het leven van Suzan staat al op zijn kop vanaf het moment dat ze in Irak een opdracht had samen met Nic, een middelmatige fotograaf. Met Nic heeft ze drie weken een relatie gehad, een relatie die haar achtervolgt tot de dag van vandaag.
Als Suzan ontdekt dat diezelfde Nic nu de nieuwe Franse minister van Binnenlandse Zaken is en zichzelf Nathan Duras noemt, moet ze op onderzoek uit. Ze moet een antwoord hebben op alle vragen die haar al drie jaar lang kwellen.
Judit Neurink heeft jarenlange ervaring als journalist in Irak. Ze deed verslag van de opbouw van de Koerdistan Regio en de opkomst en val van de terreurgroep ISIS. Ze publiceert fictie en non-fictie. De Franse Misleider is haar elfde boek.
De Franse Misleider is een boek vol vaart. Als lezer volgen we Suzan in haar gedachten over het verleden en ook in haar zoektocht van het heden naar de achtergronden van Nic. De Nic of Nicolas waar ze drie jaar geleden hopeloos verliefd op werd en dat heel diep in haar ziel tot op de dag van vandaag nog steeds is. De relatie werd echter na drie weken door Nic verbroken en vanaf die tijd heeft ze niet s meer van hem gehoord of gezien. Totdat ze op de TV de nieuwe Franse minister van Binnenlandse zaken ziet. Alleen dat is niet Nathan Duras zoals hij wordt genoemd maar dat is haar Nic.
De zoektocht naar de antwoorden op al Suzan’s vragen brengt haar terug naar Koerdistan, naar Suleymania.
Als lezer word je meegenomen naar de wereld van het Midden-Oosten, naar Irak en Iran, naar alle kleine groeperingen die in verzet zijn of komen. Al lezend denk je dat je het internationale spionagenetwerk aldaar een beetje gaat begrijpen tot er weer een nieuwe twist in dit politieke steekspel plaatsvindt.
Welke rol heeft Nic of nu Nicolas daar gespeeld, welke rol heeft Suzan daar ongewild en ongemerkt in meegespeeld en wat is de connectie met het heden.
Neurink kent haar ins en outs dat is wel duidelijk, de vlotte heldere manier van schrijven, de beschrijvingen van het dagelijkse leven aldaar en alle connecties die elke keer weer kloppen als een bus, als lezer word je meegezogen in deze spionage-thriller.
Naast alle intriges in het verleden hebben we ook nog te maken met het heden, want de speurtocht van Suzan blijft niet onopgemerkt. Haar aanwezigheid op de plekken waar ze drie jaar geleden ook was verhelderen zaken maar roepen nog veel meer vragen op. Vragen die op hun beurt weerstand oproepen bij haar connecties van weleer. Als de gevolgen ook haar thuisfront beïnvloeden moet Suzan zich afvragen tot hoever ze gaat.
Judit Neurink heeft met De Franse Misleider een interessante spionage-thriller geschreven die na het lezen nog wel een poos na-suddert in je gedachten. Het boek sleept je mee naar onbekende oorden in een zoektocht die zijn weerga niet kent. Je legt het boek dan ook niet zomaar aan de kant, het benadert echt een page-turner.
Hou je van thrillers en spionage dan is dit een absolute aanrader.
Hou je van thrillers en spionage dan is dit een absolute aanrader.