Godenbloed. (Deel 1)
Godenbloed is het 1e deel van een tweeluik.
Juan en Emilio gaan samen op reis naar Peru. Ze gaan de restanten van oude beschavingen bekijken. Niet dat dat op de bucketlist van Emilio staat. Maar om Juan een plezier te doen heeft hij de plaats van diens broer ingenomen. Tijdens hun bezoek aan de ruïne komen ze in het verboden gebied en mede daardoor beladen ze meer dan duizend jaar terug in de tijd.
De ruïne is geen ruïne meer maar een heuse tempel en als Juan en Emilio daar verschijnen zijn de bewoners van deze oude tijd bezig met de voorbereidingen van een ritueel feest.
Emilio en Juan worden van elkaar gescheiden en weten beide dat ze beide niet echt geschikt zijn voor de omstandigheden waar ze zich in moeten begeven. Dan begint er een avontuur wat zijn weerga niet kent in een wereld die hen voor nog heel veel verrassingen zal plaatsen.
Natscha van Limpt weet het oude Peru voor je ogen te laten verschijnen. De tempels, de volkeren maar ook de beplanting en dieren worden beschreven alsof je er zelf doorheen wandelt. De dagelijkse gang van zaken is uiteraard een ander verhaal, maar ook daar twijfel je geen moment aan tijdens het lezen of het er wel daadwerkelijk zo aan toe kon gaan.
Juan is een angstige en erg teruggetrokken jongen in onze wereld, in de oude wereld moet hij zich wel ontwikkelen tot een zelfstandig denkend en handelende man. Het proces dat hiertoe leidt wordt mooi beschreven. Emilio is doortastender van aard maar ook hij krijgt met diverse niet te onderschatten uitdagingen te maken. Natascha weet een mooie, fantasierijke krachtige wereld te creëren waarin al deze uitdagingen en groeimogelijkheden goed tot hun recht komen.
Het aspect van seksuele voorkeur heeft een heel aparte plaats is dit verhaal, hoe van Limpt je meeneemt in de gevoelens van verwarring, onzekerheid en schaamte die voorafgaan aan een eventuele coming-out is echt van grote klasse.
Zoals gezegd is Godenbloed een geweldig avontuur, een fantastisch boek vol verrassingen met mooi uitgewerkte personages. Maar dit boek is veel meer dan alleen maar een verhaal of een avontuur. Het brengt de uitersten van onze maatschappij bij elkaar en voor het voetlicht. Diegene die zich uitgestoten voelen door welke reden dan ook krijgen in dit Fantasy-verhaal een plek waar ze kunnen ‘shinen’, een plaats waar ze zich ontwikkelen en hun sterke of juist zwakke kanten leren kennen en gebruiken. Natascha, bedankt.
Het enige minpuntje van dit boek is het einde. Het is namelijk nog niet uit of af en dat is heel duidelijk.
Dit boek vraagt om een vervolg.
Dit boek vraagt om een vervolg.