Meer dan 5,8 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Een spannende reis langs acht van de beroemdste archeologische vindplaatsen uit de geschiedenis

Mieke Schepens 15 september 2024
Deze recensie werd eerder gepubliceerd op mijn blog GraagGelezen.

In 'De X op de kaart' neemt hoogleraar Michael Scott de lezer mee op een avontuurlijke reis door de wereld van de archeologie, zonder belerend te zijn. Aan de hand van acht beroemde vindplaatsen, schetst hij een boeiend beeld van deze fascinerende wetenschap.
De verhalen in dit boek vertellen over schitterende ontdekkingen, over verschillende oude culturen uit verschillende delen van de wereld, gedaan door verschillende individuen en groepen, gedurende die tijdsperiode:

• De Steen van Rosetta (stenen laten spreken)
• Vondsten in de Taklamakan-woestijn (zand, papier en de zijderoute)
• Machu Picchu (de verloren stad)
• Olduvaikloof (onze oorsprong)
• Terracottakrijgers (wat je vindt als je een put graaft)
• Scheepswrak van Uluburun (metalen koekjes met oren)
• Prinses van Altaj (uit het ijs teruggekeerd)
• Keros (een vondst met een staartje)

‘Vergeet dus al je ideeën over verloren steden, exotische reizen en werelden opgraven. We volgen geen kaarten naar verborgen schatten, en “X”markeert, nooit, maar dan ook echt nooit de plaats.’

Indiana Jones in een college voor zijn archologiestudenten
Indiana Jones and the Last Crusade, 1989

Scott weet zijn enthousiasme voor de archeologie goed over te brengen op de lezer. Hij vertelt niet alleen over de vondsten zelf, maar ook over de mensen die deze vondsten hebben gedaan en de impact die ze hebben gehad op onze kennis van het verleden. De schrijfstijl is helder en toegankelijk, waardoor het boek ook voor lezers zonder voorkennis over archeologie goed te volgen is.

De vele illustraties, zowel landkaarten als foto’s, zijn een mooie aanvulling op de tekst. Achter in het boek kun je de fotoverantwoording vinden.

Wat ik bijzonder waardeerde, was de manier waarop Scott de verbinding legt tussen het verleden en het heden. Hij laat zien hoe de vondsten uit het verleden ons nog steeds kunnen helpen om vragen te beantwoorden over onze eigen maatschappij.

“In sommige opzichten zou je dit boek een receptenboek kunnen noemen. Het laat zien wat je nodig hebt en hoe je te werk gaat om aan het eind van het verhaal, als verrassend gerecht, een ontdekking te kunnen presenteren. In de voetsporen van onze ontdekkers hebben we een reis gemaakt door de tijd en over de wereld, zijn we blootgesteld aan elk soort klimaat en elk soort landschap, zijn we op zoek gegaan naar veel verschillende voorwerpen, nederzettingen en beschavingen…”

Al met al is 'De X op de kaart' een aanrader voor iedereen die geïnteresseerd is in geschiedenis en archeologie. Het is een boek dat zowel boeit als informeert, en dat je een nieuwe kijk geeft op onze voorouders en hun wereld.

Ik heb genoten van deze spannende reis langs acht van de beroemdste archeologische vindplaatsen uit de geschiedenis.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Mieke Schepens

Gesponsord

'Uniek aan Wondermond is de keuze van Goemans om een verwende, kortzichtige, mannelijke tiener als hoofdpersonage te nemen in een verhaal dat zo duidelijk stoelt op vrouwenstemmen en verborgen vrouwenleed.'

'Vanhauwaert weet een unieke literaire ervaring te creëren. De inhoud en vorm zijn zo met elkaar versmeed dat ze niet los van elkaar gezien kunnen worden,' zegt de vakjury over het debuut.